Υγεία

Αυξάνεται το κύμα της γρίπης – Τα περιστατικά που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης στη χώρα μας, παρότι ακόμη η δραστηριότητα θεωρείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαμηλή. Βέβαια η αλλαγή του καιρού και το κύμα της κακοκαιρίας έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ήδη εννέα συνάνθρωποι μας έχουν καταγραφεί επισήμως από τους ειδικούς με επιβεβαιωμένο τον ιό της γρίπης, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ επισήμως καταγράφεται και ένας θάνατος.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ., από την έναρξη της περιόδου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.

Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).

Μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 2 (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, με βάση τα στοιχεία η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε περίπου πέντε εβδομάδες. Μέχρι στιγμής όπως διαπιστωσαν οι ειδικοί συν-επικρατούν οι υπότυποι της γρίπης A(H1N1)pdm09 και A(H3N2).

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων