Βέροια

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2020 του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας – Μία καλαίσθητη  και χρηστική έκδοση

 Κυκλοφόρησε και φέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας για το νέο έτος 2020.  Μία καλαίσθητη  και χρηστική έκδοση, αποτέλεσμα  επισταμένης και  προσεγμένης δουλειάς, με το πολύ ενδιαφέρον θέμα:

«Σεβασμός στις  λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες:

η  περίπτωση της βλαχικής γλώσσας».

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, στο πλαίσιο του καταστατικού σκοπού του που είναι η διάσωση της βλαχικής γλώσσας αλλά και στο πνεύμα της εποχής, έχει κυκλοφορήσει και στο παρελθόν δύο Ημερολόγια (1999, 2002) σχετικά με αυτό το θέμα. Και το φετινό Ημερολόγιο 2020 είναι αφιερωμένο και επικεντρώνεται   στη βλαχική γλώσσα. H επιλογή του θέματος έγινε με σκοπό, μέσα από την εκλαϊκευμένη γνώση, να  γίνει γνωστή η γένεση και  η ιστορία της βλαχικής γλώσσας, καθώς και τα πρώτα γραπτά δείγματά της εδώ και τρεις αιώνες, και κυρίως να  καταρριφθούν μύθοι και παρωχημένα στερεότυπα του παρελθόντος που δεν εδράζονται σε καμιά επιστημονική βάση και που δυστυχώς ακόμη και σήμερα αναπαράγονται από συγκεκριμένους κύκλους.

Τα κείμενα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας  και κατά κύριο λόγο στηρίζονται στο βιβλίο του Τάκη Γκαλαΐτση, έκδοση του Συλλόγου, με τίτλο Από τη ζωή των Βλάχων/Di tu bana  Armãnjilor , καθώς και σε βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, σχετική με το θέμα. Το  φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε  από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και από τα Αρχεία φίλων του Συλλόγου.

Στο εξώφυλλο αποτυπώνεται  χάρτης από το βιβλίο: T. J. Winnifrith, THE VLACHS, The History of a Balkan People (1987), που παρουσιάζει τα βλάχικα χωριά στην Ελλάδα και ευρύτερα στη νότια Βαλκανική, ενώ το οπισθόφυλλο κοσμεί ‘’Το Φτερό’’, έργο του πολυβραβευμένου φωτογράφου Χρ. Τσέλιου. Στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν , φωτογραφίες, παλιές και σύγχρονες, χάρτες και ντοκουμέντα, αναρτήσεις στο Διαδίκτυο  που τεκμηριώνουν τα κείμενα.    Η έκδοση αυτή, 40η στην ιστορία του Συλλόγου,  αποτελεί ένα ντοκουμέντο για τη βλαχική γλώσσα και αξίζει το Ημερολόγιο αυτό να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου, ή τηλεφωνώντας στα κινητά τηλέφωνα:

  1. Πίσκος Δημήτρης (6931431514 ( Πρόεδρος )

  2. Μητριτώνης Ιωάννης: 6948270199 ( πρώην πρόεδρος )

  3. Τσίρης Γιώργος : 6972236410 ( Γεν. Γραμματέας  )

  4. Πίσκου Τασούλα : 6988286199 (Ταμίας)

  5.  Γραφική Τέχνη, Κεντρικής 154, Βέροια, τηλ. 2331020976

Από την Επιτροπή Τύπου του Συλλόγου

banner-article

Ροη ειδήσεων