Εκδηλώσεις

Θεσσαλονίκη, παιδική θεατρική παράσταση: “Ο Πλούτος” του Αριστοφάνη – Δωρεάν είσοδος

«Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη|Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Εθνικής Αμύνης 1)

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει τη παιδική θεατρική παράσταση «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα Διά Βίου Θέατρον Σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καγλάτη.

 Η Διά Βίου Θέατρον Σκηνή, είναι μια θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου και των θεαμάτων, οργανώνοντας παιδικές παραστάσεις. Οι επιλογές των έργων, γίνονται πάντα με βάση την ηλικιακή αντίληψη των παιδιών και αποδίδονται με την αντίστοιχη υπευθυνότητα από τους ηθοποιούς, ώστε η παράσταση να μετατρέπεται, εκτός από μαγευτικός τόπος σε μια εμπειρία γνώσης για τα παιδιά.

Αρχή της θεατρικής ομάδας αποτελεί η χρήση υλικών και σκηνικών, φιλικών προς το περιβάλλον και η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου, πέρα από το άφθονο γέλιο, είναι να μεταφέρει στα παιδιά την αξία όλων των επαγγελμάτων και τη διαπίστωση ότι λειτουργούν ως ένας αλληλένδετος κρίκος της ύπαρξής μας.

 Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 |Ώρα 18.00| ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, υπέρ του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων «ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ» και γραφική ύλη (ξυλομπογιές, διάφορα μπλοκ κλπ) υπέρ του Συλλόγου Φίλων ΑμεΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ»

 Περίληψη

Ο γερο  Χρεμύλος  πνιγμένος στα χρέη του και απογοητευμένος από την φτώχεια του, μηχανεύεται τρόπους για να εξαπατήσει τους δανειστές του, αναχωρεί για το Μαντείο των Δελφών για να συμβουλευθεί τον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία με τον χρησμό της του λέει  :  “Να βάλεις  στην οικία σου τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσεις αναχωρώντας από το ναό μου”.

Ο Χρεμύλος, συνοδευόμενος από τον δούλο του Καρίωνα  συναντούν ένα τυφλό ρακένδυτο  γέροντα χωρίς να αναφέρει ποιος είναι και όπως διατείνεται δεν επιθυμεί να θεραπευθεί. Είναι ο θεός Πλούτος,  τον οποίο κατά τον Αριστοφάνη τον έχει τυφλώσει ο Δίας, για να μην βλέπει που μοιράζει τα πλούτη του. Ο θεός Πλούτος φοβάται πως αν ξαναδεί , ο Δίας θα θυμώσει και θα προξενήσει καταστροφές στην ανθρωπότητα.

Ο φιλοξενούμενος θεός μεταπείθεται και ο Χρεμύλος αποφασίζει να τον γιατρέψει για να πλουτίζουν οι καλοί άνθρωποι και όχι όπως τώρα οι άτιμοι, οι πονηροί, οι ρήτορες και διάφοροι άλλοι . Ο θεός Πλούτος αποκαλύπτει την πραγματική του ιδιότητα.

Καθώς ο Πλούτος θεραπεύεται, παρεμβαίνει η θεά Πενία , η οποία προσπαθεί με διάφορα επιχειρήματα να πείσει τους φτωχούς πως αν γιατρευτεί ο Πλούτος θα γίνουν οκνηροί και  δεν θα έχουν ζήλο για εργασία. Η σύγκρουση στην κωμωδία είναι ανάμεσα στον χωρικό Χρεμύλο και την Πενία, που εισβάλλει έξαλλη στην κωμωδία και αντιδρά για την αποκατάσταση του Πλούτου.

Έπειτα από την γιατρειά του ο Πλούτος επιστρέφει στους ανθρώπους. Το μόνο που ήταν δυνατόν να προσφέρει ο κωμικός στους συμπατριώτες του, σαν ένα προβληματισμό στην άδικη κατανομή του πλούτου και την έκρηξη της διαφθοράς.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΙΖΟΥΝ:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΕΞΙΑΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΑΡΕΤΗ ΜΑΚΡΟΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΖΗΣΗ

ΣΤΙΧΟΙ-ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ Κ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΚΗΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων