Βέροια Ρεπορτάζ

Κίνηση Πολιτών Βέροιας για τα ζώα, “Ακρόπολη”: Όχι στην κακοποίηση και θανάτωση  αθώων  ζώων

Συγκέντρωση σήμερα το πρωί στην  στο Δημαρχείο της Βέροιας οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Βέροιας για τα ζώα, «Ακρόπολη». Η κινητοποίηση από την πρωτοεμφανιζόμενη  Κίνηση έγινε με αφορμή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και δολοφονία με φόλα δεκάδων ζώων, αδέσποτων και μη.

Στη συγκέντρωση το λόγο πήραν οι: Εύη Πολιτούδη, Τάσος Λεονταρίδης , Δέσποινα Παπαγιαννούλη, Ανδρέας Χατζησαλάτας, Ιωάννα Δουκίδου, Βασίλης Μιχάλης και Κώστας Νικολόπουλος

Οι ομιλητές κάλυψαν το θέμα απ’ όλες τις πτυχές του, παιδαγωγική, ιατρική, νομική. Ταυτόχρονα δε αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες αλλά και μεγάλες ευθύνες αυτών που διατηρούν ζώα χωρίς να τα προσφέρουν την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη, αλλά και σε τρόπους για την προστασία των υιοθετημένων ζώων.

Επίσης, έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένες  περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, για το φρικτό μαρτύριο της φόλας, «γι αυτή την ακραία και διεστραμμένη μέθοδο   θανάτωσης αθώων ζώων, που τραυματίζει τόσο βάναυσα την κοινωνία, τα παιδιά μας, τον ανθρωπισμό μας»

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος.

Ψήφισμα της «Κίνησης Πολιτών για τα Ζώα, η “Ακρόπολη”».

Αξιότιμοι κύριοι Υπεύθυνοι για τα ζώα, του Δήμου, της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, του αρμόδιου Υπουργείου,

σας απευθύνουμε αυτό το ψήφισμα που υπογράφουμε οι παριστάμενοι στην Εκδήλωση Διαμαρτυρίας σήμερα,  06/10/2019, στο Δημαρχείο της Βέροιας.

Είμαστε  μια ομάδα πολιτών που ενδιαφερόμαστε για την ποιοτική καθημερινότητα ανθρώπων και ζώων, ιδαίτερα των αδέσποτων. Μια ομάδα που κινητοποιείται επειδή  αγανακτεί και προβληματίζεται  γενικότερα, ως προς την εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 για τα ζώα αλλά και ειδικότερα, για την κακοποίηση των ζώων από την αποτρόπαια μέθοδο δηλητηρίασης,  τη φόλα.

Ως εκπρόσωποι αυτής της  νεοσύστατης Κίνησης  έχουμε στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων με βάση τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων που υπογράφτηκε στο Παρίσι το 1978. Ανάμεσα στα άρθρα της τα οποία εμπεριέχονται στο Νόμο 4039/2012, υπάρχει και το άρθρο 11 όπου αναγράφεται ότι:

«Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία και στιγνό έγκλημα απέναντι στη ζωή.» Αυτό εκφράζει τη γενικότερη άποψη για τα ζώα που εμπεριέχεται στο Νόμο 4039/2012.

Έτσι, μετά από τη συνεχή θανάτωση ζώων αλλά και την «εν ψυχρώ» εξαφάνισή τους  από την περιοχή μας, ζητούμε:

Να  υπάρξει στενή συνεργασία  του Δήμου, αρχικά, επειδή τα ζώα ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του, με την Αστυνομία και τους άλλους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσει  η έρευνα για την εξεύρεση του εκάστοτε δράστη  και για τη νόμιμη τιμωρία του.

Να υπάρχει η πλέον αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωϊκά σωματεία με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής για τα ζώα.

Να γίνεται ενημέρωση στον τοπικό τύπο τόσο για τον ισχύοντα Νόμο, όσο και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Πολιτεία για το θέμα της, κατά συρροή, παράνομης θανάτωσης ζώων.

Να εφαρμοστεί, άμεσα, ο Νόμος για τις εγκαταλείψεις,  τη βασική αιτία που δημιουργεί τα αδέσποτα.

Να προωθηθούν με διαφάνεια οι υιοθεσίες.

Να γίνονται, προγραμματισμένα, οι στειρώσεις και να τοποθετούνται τσιπάκια.

Να καταγράφονται σε αρχείο όλα τα ζώα του εκάστοτε Δήμου με βάση τα τσιπάκια τους.

Να ελέγχεται, σταθερά, η νομιμότητα των ιδιοκτητών ως προς τα ζώα τους.

Να επιβάλλονται πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις του Νόμου, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα.

Τα ζώα να χαρακτηρίζονται επιθετικά και να περισυλλέγονται, μόνο με βάση το Νόμο. Κατά κοινή ομολογία, η συνεργασία με εκπαιδευτή σκύλων συμβάλλει στην πλέον ασφαλή αξιολόγηση, σχετικά με τη συμπεριφορά του εκάστοτε ζώου.

Να εξασφαλισθεί η αξιοπρεπής  διαβίωση των ζώων σε καταφύγια που θα μπορούν να επισκέπτονται τόσο οι πολίτες, όσο και οι μαθητές.

Να εκπονηθούν, συστηματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα για τη φιλοζωΐα από τις εκάστοτε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Οι υπογράφοντες, παριστάμενοι στην εκδήλωση:

 

banner-article

Ροη ειδήσεων