Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η Όπερα Κουκλοθέατρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Βέροια – Μια ευφυής μύηση των παιδιών στο λυρικό τραγούδι

Δήμητρα Σμυρνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μέσα από τις εκπαιδευτικές της περιοδείες στην Ελλάδα έφερε σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο του Λυρικού Τραγουδιού, (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), μέσα από την Όπερα Κουκλοθέατρου El Retablo de Maese Pedro του Μανουέλ ντε Φάγια. Μια από τις παραστάσεις της δόθηκε απόψε και στη Βέροια, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Αν και το να παντρεύεις την Όπερα με το Κουκλοθέατρο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, η Λυρική κατάφερε να μυήσει με πολύ έξυπνο και ελκυστικό τρόπο τα παιδιά στον κόσμο του Λυρικού τραγουδιού, εντυπωσιάζοντας και τα ίδια, που ήταν πολλά, αλλά και τους συνοδούς τους.

Συνδυάζοντας το λόγο, τη μουσική, το τραγούδι και τις κούκλες, οι συντελεστές της παράστασης άνοιξαν το δρόμο στα παιδιά να αντιληφθούν βασικές έννοιες του λυρικού τραγουδιού παίζοντας, σε μια ζωντανή επικοινωνία σκηνής και πλατείας. Όταν μπήκαν και οι κούκλες στη σκηνή, ανθρώπινη παρουσία, μύθος και τραγούδι έγιναν ένα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μικρών θεατών που κάθε τόσο συμμετείχαν στη δράση με επιφωνήματα.

Κάστρα και ιππότες, έρωτες και ξιφομαχίες, ένα έργο αφιερωμένο στον Δον Κιχώτη από άλλη όμως οπτική γωνία, έδεσαν σ’ ένα σύνολο ενδιαφέρον και σαφώς πρωτότυπο.

Μια παράσταση που ξάφνιασε και άρεσε σε μικρούς και μεγάλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Δημόπουλος
Κατασκευή – Εμψύχωση κούκλας: Λίτα Ασλάνογλου, Ειρήνη Μάστορα, Γιάννης Τσιούτας
Μονωδοί: Διονύσης Τσαντίνης, Αναστασία Κότσαλη, Διονύσης Μελογιαννίδης, Ντίνα Στράνη
Πιάνο: Σπύρος Σουλαδάκης

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας