Βέροια Ρεπορτάζ

Το ΠΑΜΕ στη Βέροια: “Το νομοσχέδιο «σκούπα» δεν θα περάσει – Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα”

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ σήμερα στη Βέροια, τη δεύτερη μέσα σε ένα οχταήμερο αντιδρώντας δυναμικά  στο νόμο «σκούπα» που πάει να περάσει η κυβέρνηση, φαλκιδεύοντας έτσι  -όπως  εξηγούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ- εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση  χαιρέτισε η  Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Βασιλική Αθανασιάδου, η οποία μεταξύ άλλων  τόνισε ότι ο αγώνας των συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων έφερε αποτελέσματα και δεν επέτρεψε να εφαρμοστούν αντιδραστικοί νόμοι, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου. Η ομιλήτρια τέλος  κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στους αγώνες.

Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Πρόεδρος  του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, Γιάννης Διάκογλου. Ο ομιλητής  είπε ότι η σημερινή Κυβέρνηση «πατάει» στο αντεργατικό οπλοστάσιο που βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη, αναφέρθηκε στους λόγους της απεργίας και τονίζοντας μεταξύ των άλλων είπε:

 Για την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη που βαφτίζουν «για όλους», για μας σημαίνει μεροκάματα πείνας, μαύρη ανασφάλιστη απλήρωτη εργασία, δουλειά τις Κυριακές, απολύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τζάμπα εργατική δύναμη και αύξηση της κερδοφορίας.

Με το πολυνομοσχέδιο επιδιώκουν

Να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επιβάλλουν ειδικές ζώνες όπου οι εργαζόμενοι θα αμείβονται ακόμη λιγότερο. Καθιερώνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα καταργώντας στην ουσία τα καταστατικά των συνδικάτων, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να έχει πλήρη στοιχεία για κάθε εργαζόμενο. Καθιερώνουν τη συνυπευθυνότητα των εργαζομένων με τους εργοδότες. «Δεν πρόκειται, είπε χαρακτηριστικά, να τους δώσουμε στοιχεία από τη δράση των εργαζομένων, δεν θα γίνουμε ρουφιάνοι στην εργοδοσία και το κράτος τους…»

Οι άνεργοι δεν μπορούν να πληρώνουν δάνεια

Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα δάνεια για τα σπίτια μας όσο είμαστε άνεργοι και απαιτούμε να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Η λειτουργία των Νοσοκομείων στο Νομό

«Απαιτούμε να λειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία στο Νομό, αλλά και όλα τα ιατρεία στα χωριά… Δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώνουμε φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις… Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις»

Ταξικά συνδικάτα, όχι εργοδοτικά

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικού συνδικάτου, είπε ο ομιλητής,  το Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παραγωγή νόθων αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Συνδικάτα αόρατα, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων. Ξεπουλημένα σωματεία, πλήρως ευθυγραμμισμένα με τ’ αφεντικά. Δεν έβγαλαν κιχ, ούτε μια ανακοίνωση, όταν η «Βένους» απέλυε πρωτοπόρους αγωνιστές εργάτες καθώς και την Αντιπρόεδρο του ταξικού συνδικάτου, γιατί τόλμησαν να αναδείξουν εργατικό ατύχημα…

Πετάν δεξιά – αριστερά ημερομηνίες για απεργία συμβαδίζοντας με την τακτική των ξεπουλημένων της ΓΣΕΕ, για να μπερδεύουν τους εργαζόμενους ενώ στην ουσία δουλεύουν για την αποτυχία της.

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, ημέρα απεργίας, εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους δίνοντας… συνέντευξη τύπου, εδώ στη Βέροια. Καλούμε τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, βήματα που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα.»

Δεν είναι ανίκητοι  

Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε ότι δεν είναι ανίκητοι. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω – κάτω. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά γι αυτό και παίρνουν συνεχώς μέτρα ενάντια στη λειτουργία των συνδικάτων.

Τα σωματεία είναι οργανώσεις εργατών, όχι του κράτους και της εργοδοσίας. Λειτουργούν με βάση τα εργατικά συμφέροντα και όχι με τα θέλω και τους καημούς των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους.

Κάτω τα χέρια απ’ τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει», κατέληξε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας