Βέροια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Νοσοκομείο Βέροιας

Θέμα: Κτιριακό πρόβλημα της Μονάδας Βέροιας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας

Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησής της, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που προσέρχονται σε αυτή, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μονάδας Βέροιας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας που αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Με πιο πρόσφατο περιστατικό την πτώση  σοβά από την οροφή του γραφείου που εργάζονταν 3 γιατροί της Μονάδας Νεφρού, με αποτέλεσμα μια εξ αυτών να τραυματιστεί στο πόδι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Ήδη πριν από λίγους μήνες είχε παρατηρηθεί πτώση μικρών κομματιών σοβάδων και καλέστηκε η τεχνική υπηρεσία, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, όμως όπως φαίνεται, οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι μεγαλύτερες από το απλό βάψιμο του ταβανιού. Επιπλέον πριν από πέντε χρόνια είχε σημειωθεί περιστατικό με πτώση κομματιού σοβά από το ταβάνι στο γραφείο του διευθυντή της Μονάδας, το οποίο ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν άδειο.

Η παλαιότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το νοσοκομείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνονται ελάχιστες ή και δεν γίνονται καθόλου, εργασίες συντήρησης του, έχουν αποτελέσματα όπως αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω.

Την ίδια ώρα σε «γιοφύρι της Άρτας» έχει εξελιχθεί η αποπεράτωση της κατασκευής της νέας πτέρυγας της Μονάδας Βέροιας του ΓΝ Ημαθίας.  Έργο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2016 και ακόμα αποπερατώνεται.

Να σημειωθεί πως το νέο κτίριο προορίζεται να στεγάσει μία μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικής 10 κλινών, σύγχρονα χειρουργεία 5 κλινών, Μονάδες Ανάνηψης και μία σύγχρονη Παιδιατρική Κλινική. Ακόμα οι κλινικές Παθολογική, Νευρολογική ή Χειρουργική θα στεγασθούν σε έναν όροφο, ενώ θα μεταφερθεί στο ισόγειο της νέας πτέρυγας η Μονάδα Αιμοκάθαρσης και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα και εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προχωρήσουν άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος του υφιστάμενου κτιρίου της Μονάδας Βέροιας του ΓΝ Ημαθίας, και να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι.

  • Την ολοκλήρωση επιτέλους της νέας πτέρυγας του και τον επαρκή εξοπλισμό της με όλο τον αναγκαίο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών της περιοχής.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας