Παιδεία Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Να εγκριθούν άμεσα όλα τα χαρακτηρισμένα ως “ολιγομελή” τμήματα

Διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του σχολικού έτους και ακόμη πολλοί μαθητές των ΕΠΑΛ της Ημαθίας δεν γνωρίζουν τον τομέα ή την ειδικότητα που θα φοιτήσουν.

Ακόμη και σήμερα 8 χαρακτηρισμένα ως ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας και 7 του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λύκειου Βέροιας δεν έχουν εγκριθεί και οι μαθητές που τα έχουν επιλέξει ή θέλουν να τα επιλέξουν δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια της κωμωδίας μιας και είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που προέκυψαν στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών να μην μπορεί να κάνει ηλεκτρονική δήλωση επιλογής σχολείου, τομέα ή ειδικότητας. Αυτοί οι μαθητές, χωρίς να είναι δική τους υπαιτιότητα, τιμωρούνται με το να μην μπορούν να επιλέξουν την ειδικότητα που επιθυμούν αλλά κατά ανάγκη μια από τις ήδη εγκεκριμένες.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως αν οι μαθητές αυτοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν σήμερα την ειδικότητα που επιθυμούν να φοιτήσουν, χωρίς περιορισμούς, πολλά από τα λεγόμενα “ολιγομελή” θα είχαν συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών και δεν θα χαρακτηρίζονταν πλέον ως “ολιγομελή”.

Επιλέγουν οι κυβερνώντες να μην δώσουν έγκριση σε ολιγομελή Β΄ και Γ΄ τάξης θέτοντας πολλούς μαθητές σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας αναγκάζοντας τους, είτε να αλλάξουν σχολείο είτε να αλλάξουν ειδικότητα.

Στέλνουν εγκύκλιο για συνενώσεις τμημάτων και συνδιδασκαλία μαθημάτων γενικής παιδείας και ειδικότητας. Δημιουργούν δηλαδή τμήματα των 27 μαθητών διαφορετικών ειδικοτήτων αδιαφορώντας τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία σε υπερμεγέθη τέτοια τμήματα, όσο και για την δυνατότητα των ΕΠΑΛ να μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σε μια τέτοια πρακτική.

Για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο είναι προφανές πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν θέμα αναφοράς σε ολιγομελή τμήματα καθώς θα έπρεπε να λειτουργούν όλα από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους. Αντί αυτού δέχονται την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων μόνο με την προϋπόθεση πως δεν θα χρειαστεί να γίνει πρόσληψη εκπαιδευτικού

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε πως η ανάλγητη συμπεριφορά διαχρονικά των κυβερνήσεων, απέναντι στους μαθητής οφείλεται σε άγνοια. Είναι αποτέλεσμα επιλογής. Είναι η επιλογή της συρρίκνωσης της εκπαίδευσης όπως αποτυπώνεται χρόνια τώρα. Είναι η επιλογή που στοχεύει σε περιορισμένες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Να εγκριθούν άμεσα όλα τα “ολιγομελή”

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας