Εκδηλώσεις Πολιτική

Θεσσαλονίκη: 45ο φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ: “…ο πόλεμός τους σκότωσε ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους …”- Το πρόγραμμα

Η φετινή κεντρική έκθεση του 45ο φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «…ο πόλεμος τους σκότωσε ό,τι άφησε όρθιο η Ειρήνη τους …»: Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία» , διαμορφώνεται με αφορμή και γνώμονα τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, με την ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την εμπλοκή της χώρας μας όλο και πιο βαθιά σε αυτές.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής 3 ενότητες:

  1. «ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. Μαθαίνουμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε».

Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;

  • Ψηφιακή παράσταση για τον πόλεμο και το προσφυγικό

  • Εκθέματα από τη δράση του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940.

  1. «20 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία: Το ΝΑΤΟ και η δράση του.»

Τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία το 1999;

  • Διαδραστικός χάρτης με τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

  • Μακέτα με τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

  • Εκθέματα από τη δράση του ΚΚΕ ενάντια στον πόλεμο.

  • Βίντεο ενάντια στον πόλεμο το 1999.

  1. «Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό!»

Τι προτείνει το ΚΚΕ;

  • Βίντεο προβολής σύγχρονων αντιιμπεριαλιστικών αγώνων

  • Τάμπλετ εντυπώσεων από την έκθεση

  • Επεξήγηση των θέσεων του ΚΚΕ για τα ζητήματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη στάση του σε ενδεχόμενο πολέμου, τα σύγχρονα αιτήματά του.

Φέτος για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί το περιεχόμενο της έκθεσης με νέες μορφές, όπως ψηφιακές εκθέσεις, διαδραστικές οθόνες, προβολή βίντεο, ψηφιακές παραστάσεις.

Θα γίνουν οργανωμένες ξεναγήσεις, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να έρθεις καλύτερα σε επαφή με τη θέση του Κόμματος, τις αναλύσεις και επεξεργασίες για τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, το ρόλο του ΝΑΤΟ και την πρόταση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα

Στο φετινό φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη που θα ανοίξει τις πύλες του στις 12-13-14 Σεπτέμβρη στο Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους νέους και τις νέες που θα επισκεφτούν το φεστιβάλ. Στο χώρο θα υπάρχουν στέκι νέων εργαζομένων, μαθητικό στέκι, στέκι φοιτητών, στέκι αθλητισμού, στέκι κατά των ναρκωτικών και το κόκκινο αερόστατο.

Μια μικρή ματιά αρκεί για να προξενήσει το ενδιαφέρον…

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στον χώρο αυτό θα υπάρχει έκθεση με τίτλο “Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα….σε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, το Σοσιαλισμό” ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους: Πάνο Ζάχαρη, δημιουργό του κόμικ «The Working Dead» & τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Απλήρωτη εργασία, χαμηλοί μισθοί, εργασιακή περιπλάνηση: Μονόδρομος ή μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα;»

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές θα έχουν το δικό τους στέκι στο χώρο του φεστιβάλ, στο οποίο θα λάβουν χώρα πειράματα φυσικής, παιχνίδι ρόλων “Μάντεψε Ποιος!” με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος για μαθητές γυμνασίων. Επίσης επιτραπέζιο παιχνίδι για το έτος μαθητείας για μαθητές των ΕΠΑΛ. Ξεχωριστή θέση στο χώρο θα έχει η διαδραστική ψηφιακή έκθεση  με τίτλο ”Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας… αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της”!

Τις μέρες προετοιμασίας του φεστιβάλ και συγκεκριμένα το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί: escape room με θέμα την καταστροφή  του περιβάλλοντος.

ΣΤΕΚΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στο στέκι των φοιτητών θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της πόλης. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ : Μύθοι και Αλήθειες ». Η έκθεση θα περιλαμβάνει, την πορεία ανάπτυξης των μέσων παραγωγής από την εποχή που επικράτησε ο καπιταλισμός μέχρι το πέρασμα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τον αναντικατάστατο ρόλο του ανθρώπου στην παραγωγική διαδικασία, τα σύγχρονα ιδεολογήματα και τον χαρακτήρα της 4ης Βιομαχανικής Επανάστασης, τους στόχους που θέτουν οι καπιταλιστές για κατακόρυφη αύξηση των κερδών τους και τέλος την πρόταση του ΚΚΕ για μια εκ βάθρων διαφορετική αξιοποίηση που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την κοινωνική ευημερία. Στο χώρο θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση, η οποία θα είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ανατρέξει σε αυτήν για πληρέστερη επαφή με το εν λόγω αντικείμενο.

Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για σχετικά με την αλλαγή των κοινωνιών ενώ ο επισκέπτης θα μπορεί να έρθει σε επαφή με την   με γνωστές προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών που θα διακοσμούν το χώρο.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ομιλία-συζήτηση με τίτλο: «Μπορεί το σημερινό πανεπιστήμιο να χωρέσει τις σύγχρονες ανάγκες μας; Η αντίληψη του ΚΚΕ για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.», με ομιλήτρια την Κέλυ Παπαιωάννου, μέλος του τμήματος Παιδείας και Έρευνας της Κ.Ε.του ΚΚΕ.

 ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μέσα από το φεστιβάλ μας προσπαθούμε να αναδείξουμε την ανάγκη ενασχόλησης με τον αθλητισμό, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του ανθρώπου, τον βοηθά να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να βάζει στόχους και να παλεύει γι’ αυτούς. Αντί ο αθλητισμός να θεωρείται βασικό δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και να αντιμετωπίζεται έτσι, αποτελεί πλέον πανάκριβο εμπόρευμα.

Στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ θα πραγματοποιηθεί αθλητικό διήμερο, στις 5 Σεπτέμβρη που θα περιλαμβάνει τουρνουά 5×5 στα γήπεδα Στρεπενιώτη στη Νεάπολη, προβολή ντοκιμαντέρ, και συζήτηση με τίτλο «Ιστορίες ποδοσφαίρου και … αγώνες που ανέδειξαν ήρωες!»  και στις 6 Σεπτέμβρη που θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 4χιλ μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Τις μέρες του φεστιβάλ στο στέκι θα γίνει τουρνουά σκάκι blitz, τουρνουά πινγκ-πονγκ και γνωριμία με τη θέση του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή.

ΣΤΕΚΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Οι επισκέπτες στο στέκι κατά των ναρκωτικών θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, την αντιπαράθεση με το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, μέσα από τη συζήτηση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τη φαρμακευτική κάνναβη», και με ομιλητές τους: Βασίλη Καλαμπαλίκη ψυχολόγος, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ, Μιχάλη Μυλωνά σύμβουλος Εξαρτήσεων, εκλεγμένος στο Δ.Σ του ΕΣΥΝ.

Στο χώρο θα υπάρχει escape room ενάντια στα ναρκωτικά με τίτλο: «Μη φοβάσαι το «Σκοτάδι»… Αντιμετώπισε το!» για μαθητές και φοιτητές και έκθεση με τίτλο «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι… Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη! Όχι σε δόσεις!

Και τις 3 μέρες στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν θεραπευτικά προγράμματα.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Με ακόμη πιο αναβαθμισμένο περιεχόμενο θα υποδεχτεί τους μικρούς της φίλους η ΚΝΕ, στο κόκκινο αερόστατο.

«Οι ανησυχίες μας και οι αγωνίες μας θα γίνουν συζήτηση, θα παίξουμε για να μάθουμε και θα γίνουμε μια γροθιά ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο!» είναι το κάλεσμα για τους μικρούς μας φίλους.

Οι γωνιές μας θα λειτουργούν και τις 3 μέρες από τις 19:00 μέχρι τις 22:30 και είναι οι εξής: escape room με θέμα το περιβάλλον, γωνιά νέων τεχνολογιών, γωνιά αθλητισμού με σκάκι, τοίχο αναρρίχησης και άλλα ομαδικά παιχνίδια, γωνία-παιχνίδι με θέμα το σύνθημα του φεστιβάλ. Επίσης θα παραδοθούν μαθήματα σκάκι, θα ακολουθήσει τουρνουά σκάκι, επίδειξη tae kwo do, ποδοσφαίρου και stand Up comedy.

Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος με ξεχωριστό πρόγραμμα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας