Επιστήμη

“Ο Ηρακλής ο απρόσμενος”. Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος παπαγάλος που έζησε ποτέ

Παλαιοντολόγοι στη νότια Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν το απολίθωμα του μεγαλύτερου παπαγάλου που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι είχε ύψος σχεδόν ένα μέτρο και ζύγιζε περίπου επτά κιλά, έχοντας υπερδιπλάσιο βάρος από τον μεγαλύτερα σήμερα γνωστό παπαγάλο «κακάπο».

O παπαγάλος ονομάστηκε από τους επιστήμονες «Ηρακλής ο απρόσμενος» (Heracles inexpectatus) λόγω του απρόσμενα μεγάλου μεγέθους του.

Στην αρχή, οι ερευνητές νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με κάποιο είδος γιγάντιου αρχαίου αετού, καθώς δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποτε υπήρξε τόσο μεγάλος παπαγάλος. Το απολίθωμα βρέθηκε στο Κεντρικό Οτάγκο και χρονολογείται προ περίπου 19 εκατομμυρίων ετών. Αν και σήμερα η περιοχή είναι πολύ κρύα και γνωστή ως μέρος για σκι, όταν ζούσε ο «Ηρακλής» το κλίμα θα ήταν υποτροπικό.

Σημειώνεται, ότι ο παπαγάλος εξαιτίας του βάρους του δυσκολευόταν ή και αδυνατούσε να πετάξει. Η διατροφή του είναι άγνωστη.

Παρόλο που σήμερα οι περισσότεροι παπαγάλοι είναι φυτοφάγοι, δεν αποκλείεται ο «Ηρακλής» -που διέθετε ένα τεράστιο φονικό ράμφος- να ήταν επίσης σαρκοφάγος, καθώς ακόμη και σήμερα ορισμένοι νεοζηλανδικοί παπαγάλοι τρώνε θαλασσοπούλια. Επίσης, ίσως ήταν «κανίβαλος», επιτιθέμενος σε άλλους παπαγάλους του είδους του για να τους φάει.

Η σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας

tvx

banner-article

Ροη ειδήσεων