Βέροια

Δήμος Βέροιας: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους των πόλεων να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο. Επιλέγοντας να μετακινηθούμε με ποδήλατο ή περπατώντας μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνουμε την ποιότητα του αέρα και καταστούμε τις πόλεις  πιο ευχάριστες στην διαβίωση και στην εργασία. Από την υιοθέτηση της το 2002, ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εβδομάδα κορυφώνεται κατά την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου), όπου οι συμμετέχουσες πόλεις διαθέτουν μια ή περισσότερες περιοχές αποκλειστικά για πεζούς, ποδηλάτες και δημόσια μέσα μεταφοράς για μια ολόκληρη ημέρα.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει θέσει δυο φιλόδοξους στόχους για την αστική κινητικότητα: τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα στις πόλεις μέχρι το 2050 και την πορεία προς την αστική εφοδιαστική αλυσίδα με μηδενικές εκπομπές στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2030.

Το 2000, ξεκίνησε η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ως μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Χρησίμευσε ως ευκαιρία για να δείξουν οι πόλεις πως τις αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα. Για μια ημέρα, δηλ. 22 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές παρουσίασαν τα αστικά τους κέντρα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, περιορίζοντας την κυκλοφορία των μηχανοκινήτων, ενθαρρύνοντας τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές του τρόπου μετακίνησης των ανθρώπων.

Μετά την επιτυχία της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ πραγματοποιείται από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, από το 2002. Περισσότερες από 400 τοπικές αρχές από 23 χώρες έλαβαν  μέρος ήδη από την πρώτη χρονιά.

Η ευαισθητοποίηση για την πρωτοβουλία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, με πάνω από το 80% των ερωτηθέντων να εκφράζουν την υποστήριξη τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι επίσης, αναγνωρίζουν την αξία της εκστρατείας στην επισήμανση της υπερβολικής χρήσης των αυτοκινήτων στις πόλεις.

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας εστιάζει στο ασφαλές περπάτημα και την ποδηλασία και τα οφέλη που μπορεί να έχουν για την υγεία μας, το περιβάλλον  και την οικονομία.

 Η πρόσκληση για δράση της φετινής εβδομάδας είναι :

ας περπατήσουμε όλοι μαζί!  (walk with us!).

Ο δήμος Βέροιας για τέταρτη συνεχή χρονιά θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σας προσκαλεί να συμμετέχετε και να προτείνετε δράσεις που διατίθεστε να κάνετε την εβδομάδα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με θέμα τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή όλων μας προκειμένου να σχεδιαστούν και να διοργανωθούν συνεργατικά οι εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.mobilityweek.eu/mobility-actions ή στη σελίδα του υπουργείου www.ypeka.gr.

Ο Αντιδήμαρχος

Υπηρεσίας Δόμησης- Περιουσίας, Προγραμματισμού

και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων