Βέροια

Σόνια Θεοδωρίδου “Η Μνήμη του Νήματος”: Εκδήλωση τιμής για τα 460 θύματα των Ναζί της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας

Την 1η Μαϊου 1943 οι Ναζί οδήγησαν πεζούς με την βία 460 περίπου  Εβραίους της Βέροιας στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης,τους υποχρέωσαν να επιβιβαστούν σε φορτηγά-βαγόνια για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη και από κει, λίγες ημέρες αργότερα, στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου της Πολωνίας, απ΄όπου δεν επέστρεψε ποτέ κανείς.

Σε ανάμνηση αυτής της αποφράδας ημέρας και ως ελάχιστο φόρο τιμής για  τα 460 θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18.00, βασισμένη σε μία ιδέα της Σόνιας Θεοδωρίδου, εμπνευσμένη από την ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λιόλιου – The Thread.

Το κόκκινο νήμα είναι η μετωνυμία της «γραμμής του αίματος», της πορείας του θανάτου που ακολούθησαν οι Εβραίοι της Βέροιας ξεκινώντας από την εβραϊκή συνοικία και διασχίζοντας κατά μήκος τον κεντρικό δρόμο της πόλης μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

460  ζωντανοί, ξετυλίγοντας ένα νοερό και πραγματικό κόκκινο νήμα,ακολουθούν   την   πορεία   των μελλοθανάτων- μια πορεία τριών χιλιομέτρων: από την Συναγωγή   της εβραϊκής συνοικίας, μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, όπου τους περίμεναν τα βαγόνια που θα τους οδηγούσαν στον θάνατο τους.

Θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς, εάν ο σύλλογός σας συμμετείχε σ’ αυτήν την πορεία για να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας.

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται από την Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, την ελληνική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το

Ολοκαύτωμα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ και έχει την στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, καθώς και την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Πρόγραμμα

Συγκέντρωση στην Εβραϊκή Συναγωγή

Ακολουθεί σιωπηλή πορεία  έως τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου θα πραγματοποιηθεί το κοντσέρτο στην μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

Συμμετέχουν

Σόνια Θεοδωρίδου -Σοπράνο

Andre Mergenbthaler- Τσέλο

Γιώργος Λιόλιος -Απαγγελία

Χορωδίες της Πόλης της Βεροίας

Ορχήστρα Mobile

Μουσική Διεύθυνση – Θεόδωρος Ορφανίδης

Επικοινωνία – Σόνια Θεοδωρίδου 6984 557070
Σημείωση Φαρέτρας: Οι φωτογραφίες -faretra.info- είναι από την εκδήλωση μνήμης και τιμής, της Σόνιας Θεοδωρίδου, για τους Εβραίους της Βέροιας, θύματα των Ναζί, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μουσείο των Αιγών την 1η Ιουνίου 2019,  ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με τριήμερη διάρκεια και τίτλο «Δύσκολη μνήμη».
banner-article

Ροη ειδήσεων