Τοπικά

Τάσος Μπαρτζώκας: Όνειρό μου μια Ημαθία – Αγροτικός Πυλώνας των Βαλκανίων

Προερχόμενος από μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, δε θα μπορούσε να μη με πληγώνει η εξαθλίωση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος του Νομού, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ο κομβικότερος πυλώνας ανάπτυξης της Ημαθίας, ο πρωτογενής τομέας, έχει στραγγαλιστεί με αντιαναπτυξιακά μέτρα και έχει οδηγηθεί στο μαρασμό.

Έχω θίξει σε διάφορες παρεμβάσεις μου τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη φορολογία, αλλά και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Κι όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που η αγροτική παραγωγή πλήττεται βάναυσα από καιρικές συνθήκες, αλλά και γεωπολιτικές συγκυρίες, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο της Ρωσίας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι αγρότες μας πουλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς  δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους. Γνωρίζω καλά και έχω στηλιτεύσει πολλές φορές το προβληματικό καθεστώς των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.  Ο αγροτικός κόσμος ξεπέρασε προ πολλού τα όρια της αντοχής του και δεν έχει άλλα περιθώρια ανοχής!

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας και η υποβάθμιση του αγροτικού κλάδου δε μας αξίζει. Χρειάζονται τομές και κίνητρα ώστε να ωθήσουμε τους νέους μας, αλλά και τους εν ενεργεία  αγρότες  στην ενασχόληση με τον πλούτο της χώρας μας . Ο πρωτογενής μας τομέας μπορεί να κάνει θαύματα και να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για την αναγέννηση της Ημαθίας. Ονειρεύομαι μια Ημαθία, που θα αποτελέσει αγροτικό πυλώνα των Βαλκανίων, σε συνδυασμό βέβαια  με την ολοκλήρωση κομβικών έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα οι κάθετοι οδικοί άξονες. Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας με έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία και να ανοίξουμε  νέες εξαγωγικές αγορές. Η  επανασύσταση διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων θα πρέπει να καταστεί η βασική μας προτεραιότητα για την επόμενη μέρα, σε συνδυασμό με την άμεση ενίσχυση των αγροτών:

  • Με μέτρα άμεσης ανακούφισης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια κατά 11%, πάγιο αίτημα από το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και με  συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με μειωμένες εισφορές για όλους τους Έλληνες αγρότες.
  • Με τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες και άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών.
  • Με δημιουργία Ινστιτούτου αγροτικής παραγωγής, το οποίο θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές για νέες καλλιέργειες.
  • Με σχεδιασμό έργων μακράς πνοής, αρδευτικών και αποστραγγιστικών, για περιοχές όπως η Ημαθία που πλήττονται από τις έντονες καιρικές συνθήκες.

 Ο μόνος δρόμος είναι, να αφήσουμε τον παραγωγικό ιστό, να φέρει την ανάκαμψη με σχέδιο και τόλμη. Έχω την ακλόνητη πίστη ότι η γη αυτού του ευλογημένου Τόπου, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό του, κρύβει έναν ανεκτίμητο «θησαυρό», που μπορεί να οδηγήσει την Ημαθία σε μια νέα εποχή. Οι παραγωγοί μας, με τις άοκνες προσπάθειές τους, έχουν καταστήσει τα αγροτικά  μας προϊόντα παγκοσμίως γνωστά. Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και ενωμένοι να θέσουμε νέους στόχους για τον Τόπο μας! Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε για την Ημαθία μας! Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Αυτή είναι η επιδίωξή μου για την επόμενη μέρα και για τον λόγο αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου!

Γιατί «για την Ημαθία έχω ένα όνειρο» και θέλω  μαζί με την καθεμιά και τον καθένα σας να το ζήσουμε μαζί!

Ένα όνειρο για μια Ημαθία πρωταγωνίστρια ξανά!

Τάσος Μπαρτζώκας

Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας