Βέροια Εκκλησια

ΚΕ’ Παύλεια: “Παράδοση και Μουσική” – Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών

Στο πλαίσιο των επετειακών ΚE΄ Παυλείων, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 το πρωί στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, με την παρουσία 700 και πλέον μαθητών και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως εκδηλώσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα CLLD/LEADER της Ο.Τ.Δ. ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ήταν οι εξής: το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.

Στη συνέχεια διοργανώθηκε  ο  «Α’ Παύλειος δρόμος» στον οποίο έλαβαν μέρος  μαθητές  όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης ανέλαβε ο γυμναστής κ. Πέτκος Δημήτριος με την υποστήριξη όλων των καθηγητών της Σχολής.

Επίσης, υπήρχε ιατρική υποστήριξη από την νοσηλεύτρια κ. Βασιλική Ιωαννίδου.

Ο δρόμος που διένυσαν οι μαθητές ήταν 2.500 μέτρα και ανά κατηγορία έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

Για τους μαθητές του Δημοτικού στα αγόρια : 1ος Καραγιάννης Αλέξανδρος, 2ος Νιελίνα Γιώργος, 3ος Φαρσαράτος Κων/νος

Για τα κορίτσια του Δημοτικού: 1η Ψαρίδου Ναταλία, 2η Ιωσηφίδου Δέσποινα, 3η Νιελίνο Σοφία

Για τους μαθητές του Γυμνασίου στα αγόρια: 1ος Σδράκας Γιώργος, 2ος Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος, 3ος Ιωαννίδης Αργύρης

Τέλος, για τους μαθητές του Λυκείου στα αγόρια: 1ος Γαλανούδης Γιάννης.

 Μετά το πέρας του Α’ Παύλειου Δρόμου ακολούθησε συναυλία με Παραδοσιακά Τραγούδια.

Σε αυτή συμμετείχαν οι μουσικοί: Καραφούσιας Αντώνης (κλαρίνο), Γουδώνης Βασίλης (κανονάκι), Δούτσης Δημήτρης (ούτι), Ζερδαλής Σωτήρης (κρουστά), Ζερδαλής Ιορδάνης (τραγούδι), Παζαρέντσης Τρύφων (κλαρίνο), Παζαρέντσης Αποστόλης (βιολί), Αλαϊτσης Νίκος (νταούλι), Αλαϊτσης Αθανάσιος (σοπράνο).

Στην συνέχεια, ακολούθησε πρόγραμμα Παραδοσιακών Χορών με την συμμετοχή του παιδικού και εφηβικού χορευτικού τμήματος του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης με υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο την κ. Πέτκου Ευτέρπη, με χορούς της Μακεδονίας.

Τέλος, ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών και των μεταλλίων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στον Α’ Παύλειο Δρόμο δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Επίσης, στο πλαίσιο των επετειακών ΚΕ΄ Παυλείων, την Κυριακή 9 Ιουνίου το απόγευμα στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο πραγματοποιήθηκε το ΣΤ’ Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών, με θέμα «Παράδοση και Τέχνη» μία εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα CLLD/LEADER της Ο.Τ.Δ. ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος απένειμε και τα αναμνηστικά των ΚΕ΄ Παυλείων στους ομιλητές και στις χορωδίες.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Ζουμπούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η έννοια της παράδοσης, μια σημασιολογική προσέγγιση».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Ορδουλίδης, εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Παράδοση και καινοτομία στην ψαλτική: Σακελλαρίδης και Ψάχος».

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ψαλτική και το δημοτικό τραγούδι».

Χρέη προέδρου ανέλαβε ο Άρχων Μαΐστωρ της ΜΧΕ και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Ορδουλίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τρεις βυζαντινές χορωδίες.

Συμμετείχαν οι χορωδίες των Συλλόγων Ιεροψαλτών των Ιερών Μητροπόλεων α) Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας υπό την διεύθυνση του κ. Βασίλειου Δόντσιου, β) Ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καραμούζα και γ) Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας υπό την διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Ζερδαλή.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια όλους όσους βοήθησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία των δύο εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τον κ. Πέτκο Δημήτριο, την κ. Βασιλική Ιωαννίδου, την κ. Πέτκου Ευτέρπη, την κ. Πέτκου Μαρία, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας,  όλους τους μουσικούς και όλες τις χορωδίες και τέλος την ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε για την οικονομική υποστήριξη

Βέροια 11/6/2019

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας