Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Συγκλονιστική η παράσταση – αφιέρωμα στη Γενοκτονία από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με μια παράσταση αφιερωμένη στη  Γενοκτονία, μια παράσταση πού ήταν ύμνος και θρήνος για τον πολύπαθο Ποντιακό Ελληνισμό, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έδειξε χθες τι σημαίνει μνήμη.

Με ασφυκτικά γεμάτο το Χώρο Τεχνών της Βέροιας ο Πρόεδρος της Λέσχης Νίκος Τουμπουλίδης είπε προλογίζοντας:

«…Είναι σταυρός μαζί και ευθύνη να υπηρετήσουμε και να αναδείξουμε τη γενοκτονία των παππούδων μας αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας από τους Τούρκους, με τη διεθνή αναγνώρισή της απ’ όλους…»

Τιμώντας με αναμνηστική πλακέτα στο πρόσωπο του Βασίλη Γιαϊλάλι , ενός απογόνου των θυμάτων της Γενοκτονίας, όλους εκείνους που χάθηκαν, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας της Λέσχης Ευαγγελία Τογκουσίδου τού έδωσαν το λόγο κι εκείνος μιλώντας στην τουρκική γλώσσα για το διωγμό που έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές για τον αγώνα που κάνει για αναγνώριση της Γενοκτονίας, ζήτησε να μην παραιτηθεί απ’ αυτόν ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η παράσταση με τίτλο «Η οδύνη της φρίκης και η φρίκη της οδύνης» συνδύαζε το λόγο με τη θεατρική δράση και τη μουσική με το χορό, πάντα με άξονα την Ιστορία.

Τα  στοιχειθετημένα κείμενα της Αναστασίας Μαχαιρίδου, που παρουσιάστηκαν άψογα από την ίδια σε σενάριο και  εμπνευσμένη επιμέλεια του Βαγγέλη Ιντζεβίδη, έκαναν το κοινό  μέτοχο ενός δρώμενου που άγγιξε ταυτόχρονα με το ίδιο βάρος και τη λογική και το συναίσθημα.

Άλλοτε μια λύρα μοναχική να θρηνεί, άλλοτε 17 νταούλια να παίζουν μαζί διονυσιακά ξεσηκώνοντας, άλλοτε φωνές γυναικείες ή αντρικές να τραγουδούν τα πάθη του αποχωρισμού και της νοσταλγίας, άλλοτε φιγούρες παιδικές γεμάτες τρυφερότητα να χορεύουν πλάι σε άντρες γεροδεμένους με όψη πολεμοχαρή, πόνος στην αφήγηση συγκλονιστικών κομματιών από την «Καμπάνα του Πόντου» του Φ. Κτενίδη, να δένουν όλα σε μια συνεχή ροή που όχι μόνο κρατούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον αλλά περνούσε το κοινό από συνεχή  εναλλασσόμενα συναισθήματα.

Μια παράσταση που όχι μόνο δεν πρόδωσε το γεγονός της Γενοκτονίας, δείχνοντας κατώτερο από το μεγάλο του μέγεθος, αλλά το ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο σ’ όλες τις διαστάσεις του. Άξιοι όλοι οι συντελεστές της!

Συντελεστές της παράστασης:

Σενάριο – Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιντζεβίδης

Κείμενα – Παρουσίαση: Αναστασία Μαχαιρίδου

Ροή Παράστασης: Μαρία Δεμερτζϊδου – Ελπίδα Κιατικίδου Ζωή Κοορούκα – Βάγια Παναγιωτίδου

Έφορος Εκδηλώσεων: Τριαντάφυλλο ς Στεργιάδης

Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Τραγούδι: Γιάννης Μιχαηλίδης – Μαρία Δεμερτζϊδου

Λύρα: Γιάννης Τσανασίδης – Νίκος Κωστογλίδης – Κωνσταντίνος Καπουρτίδης

Νταούλι: Δημήτρης Ουσταπασίδης – Γιώργος Ασβεστάς – Άκης Στολτίδης

Ζουρνά – Τουλούμ: Μιχάλης Τσανασίδης

Επιμέλεια – Σχεδίαση Ενθέτου: Εύθυμης Κουταμάνης

Φωτογραφική Επιμέλεια: Μάνος Λιανίδης

Ηχολήπτης: Γιώργος Ανδρεόπουλος

Υπεύθυνος Προβολής Βίντεο: Γιώργος Χατζηκυριακίδης

Συμμετείχαν τα τμήματα:

Το Χορευτικό των Παραστάσεων, το Εφηβικό Τμήμα, το Παιδικό Τμήμα, το Τμήμα Αρχαρίων, το Τμήμα Λύρας και το Τμήμα Νταουλιού.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων