Βέροια Πολιτισμός

Αξιόλογη η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας

Με μια εκδήλωση μνήμης για την  Άλωση της Πόλης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας έδειξε για μια ακόμη φορά τη σοβαρότητα με την οποία διοργανώνει τις εκδηλώσεις του.

Με λόγο, χορό και τραγούδι, όλα δεμένα μέσα στο κλίμα που αρμόζει σε μια τέτοια μέρα, ο Σύλλογος έδωσε δύο παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Στην πρώτη απογευματινή παράσταση τιμήθηκε από το Σύλλογο, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος Αναστασία Παυλίδου, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, γόνος μικρασιατικής οικογένειας, που η σημερινή μέρα, επέτειος της Άλωσης, συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, πριν από 25 χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον απόηχο της καθημερινής ζωής πριν από την Άλωση, με στολές πολύχρωμες, που υποδήλωναν την ειρήνη και τη χαρά, για να δώσει τη θέση του σε στιγμές που παρέπεμπαν στην Άλωση με ανάλογους χορούς και κλίμα πένθιμο.

Ο χορός και το τραγούδι γρήγορα πλαισιώθηκαν από το λόγο, που ήρθε να δώσει την ιστορική καταγραφή των γεγονότων αλλά και την ιδιαίτερη διάσταση που δίνουν σ’ αυτά θρύλοι και δημοτικά τραγούδια.

Από το «Τη Υπερμάχω» και το επιβλητικό και υποβλητικό  «Γιατί πουλί δεν κελαηδείς», μέχρι το «Σημαίνει ο Θιος» και το «Τρία καράβια φεύγουνε»,  στίχοι και τραγούδι, λόγος και μουσική έσμιξαν με το χορό, που, με τους μεγάλους χορευτές του Συλλόγου ντυμένους στα μαύρα και τους μικρούς με άσπρες και μαύρες πινελιές, έδωσαν ένα σύνολο  ταιριαστό στους στόχους της εκδήλωσης.

Εξαιρετικές οι φωνές του Ιορδάνη Κουτσιμανή, που τραγούδησε αλλά ήταν ταυτόχρονα και ο χοράρχης της χορωδίας, και της Κατερίνας Λαγιώνη, που ερμήνευσε τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα στο κλείσιμο της βραδιάς.

Σημαντική η παρουσία της Μαρίας Στόκα που απέδωσε στη δραματική τους διάσταση τα κείμενα που γράφτηκαν από τον Φώτη Πανανόπουλο, τον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Η Ορχήστρα «Μελορυθμοί» που πάντα πλαισιώνει με την ουσιαστική παρουσία της τις εκδηλώσεις του Συλλόγου αποτελούνταν από τους:

Καλατή Αντώνη: βιολί – λύρα
Κουτσιμανή Ιορδάνη: ούτι – τραγούδι
Γουδόνη Βασίλη: κανονάκι
Αλαϊτση Σάκη: κλαρίνο
Πατόπουλο Μάκη: ακορντεόν
Πανανόπουλο Φώτη: κρουστά

far

Φωτογραφίες: faretra.info   

banner-article

Ροη ειδήσεων