Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Η κίτρινη ταυτότητα” – Πιέρ Γκρανιέ Ντεφέρ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Λόγω των γιορτών του Πάσχα , η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ μεταφέρουν την ταινία  (στο αφιέρωμα  στον  Ίλιγγο των επιλογών) « »( La veuve Couderc  έγχρωμο, Γαλλία-Ιταλία 1971,διάρκεια 92´) την Τρίτη  30 Απριλίου στις 21:00 στο ΒΑΚΟΥΡΑ1.

Σε σενάριο από το μυθιστόρημα του Ζώρζ   Σιμενόν  και σκηνοθεσία Πιέρ Γκρανιέ Ντεφέρ , πρωταγωνιστούν οι Αλέν Ντελόν, Σιμόν Σινιορέ ,Οτάβια Πίκολο.

Με εισήγηση  του Αλέξη Δερμεντζόγλου και έντυπη σύντομη κριτική παρουσίαση του ίδιου που θα διανεμηθεί στο κοινό, το προς συζήτηση θέμα είναι: Ο μεσοπόλεμος στο σινεμά.

Στην επαρχιακή Γαλλία , κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, με τον νεοφασισμό να ανθεί , ένας μυστηριώδης νέος καταφεύγει σε μια μικρή φάρμα .Θα του δώσει δουλειά και θα τον φιλοξενήσει μια σαραντάρα χήρα με την οποία θα αναπτύξουν  και ερωτική σχέση. Αργότερα  ως πειρασμός, θα εμφανιστεί  ένα πανέμορφο νυμφίδιο με ένα μωρό.

Ο Πιέρ Γκρανιέ Ντεφέρ  διασκευάζει με την προσωπική του ευαισθησία ένα ψυχογραφικό  μυθιστόρημα του Ζώρζ Σιμενόν βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Καταλήγουμε σε μια τοιχογραφία  εποχής με έξοχη φωτογραφία και μουσική και κοινωνιολογικές και πολιτικές παρατηρήσεις. Συνδυασμός νεονουάρ και ψυχολογικής ρομαντικής ταινίας,κινείται με αργούς ρυθμούς  και κρατάει αδιάκοπο  το ενδιαφέρον.

Η  ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μας λέει ο αφηγητής. Μεσοπόλεμος στην επαρχιακή Γαλλία κι ένας νέος μυστηριώδης τύπος καταφεύγει στη φάρμα μιας μεσόκοπης εύχυμης Γαλλίδας χήρας. Του προσφέρει δουλειά και σπίτι. Αργότερα γίνονται εραστές. Ο πειρασμός εμφανίζεται με τη μορφή ενός πανέμορφου νυμφιδίου με μωρό (έξοχη η Οτάβια Πίκολο στα 22 της).

Ο Πιέρ Γκρανιέ – Ντεφέρ είναι ο μετρ της κινηματογραφικής καλαισθησίας. Εξαιρετικά ντεκόρ, αντικείμενα – σύμβολα (δρεπάνι), σπουδαία μουσική από τον Φιλίπ Σαρντ και ξασπρισμένη φωτογραφία του –γεννημένου στη Θεσσαλονίκη!- Βαλτέρ Βοτίτς συνθέτουν ένα αργών ρυθμών νεορομαντικό νουάρ φιλμ. Παραδίπλα παραμονεύει η νεοφασιστική γαλλική οργάνωση του Μεσοπολέμου «Action Francaise». Ντελόν – Σινιορέ για μια ακόμα φορά συνθέτουν τα δίπολα «γιος – μητέρα», εραστής – ερωμένη, ανεξαρτησία – χειραγώγηση. Πολύ ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό»

Ταινίες που πλησιάζουν  την προβληματική  της «Κίτρινης ταυτότητας» είναι: «Αίμα στο χιόνι» του  Ζάν Σαπό, «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ , «Σταβίνσκι» του Αλάιν Ρενέ, «Μπορσαλίνο» του Ζάκ Ντερέ , «Τζούλια» του Φρέντ Ζίνεμαν  «Τα απομεινάρια μιας μέρας» του Τζέημς  ΄Αιβορι , «Το αυγό του φιδιού» του ΄Ινγκμαν Μπέργκμαν , «Ο Κομφορμίστας» του Μπερνάντο Μπερτολούτσι .

ΥΓ. Η επόμενη ταινία, του ιδίου αφιερώματος, την Δευτέρα 6 Μαίου  είναι η πολύκροτη δημιουργία του Λουί Μάλ « Η ιδιωτική μου ζωή» με τους Μπριζίτ Μπαρντό  , Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Για οποιαδήποτε έγκυρη και επικαιροποιημένη  πληροφορία για το πρόγραμμα και τις ταινίες διαβάζετε πάντα  kemes facbook  ή  kemes.wordpress.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας