Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Όταν ξέσπασε η βία» – Τζων Μπούρμαν

 

Με τον εμβληματικό ελληνικό τίτλο, το αριστούργημα του  Βρετανού  Τζών Μπούρμαν «Όταν ξέσπασε η βία» (Deliverance, έγχρωμο 1972 ,διάρκεια 109´), συνεχίζει τις προβολές της στο ΒΑΚΟΥΡΑ1  την Δευτέρα 4 Μαρτίου η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΤ3 και το ΚΕΜΕΣ στο αφιέρωμα «Στον ίλιγγο των επιλογών».

Με πρόλογο  και έντυπη κριτική ανάλυση (που θα διανεμηθεί στο κοινό) του Αλέξη  Δερμεντζόγλου ,το προς συζήτηση θέμα,με το τέλος του φίλμ είναι:Το νεογουέστερν της ανήσυχης συνείδησης.

Το σενάριο προέρχεται από μυθιστόρημα του Τζέημς Ντίκεϊ και πρωταγωνιστούν οι Γιόν Βόιτ, Μπάρτ Ρέυνολτς Νέντ Μπήτυ.

Στην ανάλυση της ταινίας θα υπάρχει και δημιουργική συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φένεκ Μικελίδη ,

Μια ομάδα  μεσοαστών ,αποφασίζουν να διαπλεύσουν ,με κανό, ένα ορμητικό ποτάμι, που θα μετατραπεί σύντομα σε λίμνη, σε ορεινή περιοχή  των ΗΠΑ. Πέρα από τους φυσικούς κινδύνους,θα έλθουν σε σκληρή σύγκρουση με τους ντόπιους ορεσίβιους.

Η ταινία προτάθηκε  για τρία Όσκαρ (ταινίας,σκηνοθεσίας,μοντάζ),πέντε Χρυσές σφαίρες και τρία BAFTA.Πρόκειται για μια ουσιώδη  αλληγορική περιπέτεια  γύρω από πολλά θέματα.Τό σύγχρονο παραπέμπει στο Βιετνάμ ,αλλά το διαχρονικό στην παντοτινή αντιπαράθεση του «γιού» με τον εξοντωμένο Ερυθρόδερμο «πατέρα».

Μοντάζ,φωτογραφία,μουσική,ενορχηστρώνονται  άψογα σ’ ένα σκεπτόμενο γουέστερν.

Η έντυπη κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

« Τυπικό αγαπημένο νεογουέστερν (διάβαζε το Κινηματογράφος και πολιτική του Κριστιάν Ζίμερ, εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ) της ανήσυχης συνείδησης , με πλάγιες έντονες αιχμές  για το βιετναμικό, μνημειώδη μουσική και εκπληκτική φωτογραφία από τον  Βίλμος Ζίγκμοντ.

Τέσσερες μεγαλοαστοί φεύγουν για μια εκδρομή σε ένα άγριο ποτάμι δίπλα σε έντονα ορεινές περιοχές. Σύντομα θα έρθουν σε σύγκρουση  με τους τοπικούς ορεσίβιους και θα ταπεινωθούν. Φύση-πολιτισμός, αστός-χωρικός, Ινδιάνος «πατέρας» – γιός , Βιετνάμ και Αμερική, φτηνή μαγκιά και σκληρή συμπεριφορά, είναι τα δίπολα του Μπούρμαν που είναι και γνωστός οικολόγος και σκληρός ανατόμος της σύγχρονης Αμερικής.

΄Εξοχη φωτογραφία ,δυνατό μοντάζ ,ένταση που εναλάσσεται με χαλαρότητα ,βία σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζουν αυτό το μνημειώδες φίλμ.Το παρελθόν και το παρόν  συνδέονται  μέσω  ενοχών και ο συμβιβασμός και η επιστροφή  δεν θα αποτρέψουν ποτέ  τους εφιάλτες τους,που θα εγκατασταθούν μόνιμα

Πλούσιο σε ιδέες ,γεμάτο με συμβολισμούς το φίλμ, αποτέλεσε το αρχετυπικό για μια σειρά ανάλογων, όπως π.χ  τους Κεφαλοκυνηγούς  του Γουώλτερ Χίλλ και το Στην καρδιά του χειμώνα  και πολλά άλλα που  ποτέ δεν πλησίασαν την αυθεντικότητα και την  τραχύτητά του».

Ταινίες που πλησιάζουν την προβληματική του Όταν ξέσπασε η βία είναι:Οι κεφαλοκυνηγοί του Γουώλτερ Χίλ,Αγκίρε ,Φιτζγκαράλντο του Βέρνερ Χέρτζογκ,Χωρίς οίκτο του Ρίτσαρντ Πήρς,Στην καρδιά του χειμώνα της Ντέμπρα Γκράνικ.Πάση θυσία του Τζών Μακένζυ, Φάργκο των αδελφών Κοέν, Ένα απλό σχέδιο του Σάμ Ραϊμί.

Υ.Γ.Η επόμενη ταινία ,την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, θα είναι  το οσκαρικό αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι Amarcord.

 Για οτιδήποτε θέμα  να απευθύνεστε στο kemes.wordpress.com και στο kemes facebook

banner-article

Ροη ειδήσεων