Βέροια Ρεπορτάζ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας συνεδρίασε στη Βέροια – Κεντρικό θέμα η «Αμάλθεια»

Με έλλειψη απαρτίας για πολλή ώρα και με καθυστέρηση στην έναρξή του, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με κεντρικό θέμα  την  έγκριση παραχώρησης κατά χρήση τμήματος των υποδομών της εταιρίας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), για τη λειτουργία του τελωνείου Ημαθίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλα θέματα.

Με παρόντες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, η οποία παραχωρήθηκε από το Δήμο για τη συνεδρίαση, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους του Νομού, Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλο Τεληγιαννίδη, Στάθη Σαρηγιαννίδη, Σάκη Χειμώνα και Δημήτρη Μούρνο, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 17χρονου ποδοσφαιριστή Χρήστου Πετρίδη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Πριν από το επίμαχο θέμα της «Αμάλθειας» συζητήθηκαν το θέμα των αγροτών που κατέληξε σε αδιέξοδο γι’ αυτούς, το θέμα του κλεισίματος του Εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ και το θέμα των 100 χρόνων από την Ποντιακή Γενοκτονία, που πρέπει να αποτελέσει αφορμή για προβολή και διεκδίκηση της αναγνώρισής της, όπως ειπώθηκε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, αφού ευχαρίστησε για την παραχώρηση της αίθουσας το Δήμαρχο Βέροιας και μετά από μια παρένθεση ανακοίνωσης της καθόδου στις βουλευτικές εκλογές της Νίκης Καρατζιούλα και του Στάθη Σαρηγιαννίδη, με κάθοδο δική του και του Θεόφιλου Τεληγιαννίδη πάλι  στις  εκλογές της Περιφέρειας, επεσήμανε το διαρκές ενδιαφέρον του Απόστολου Τζιτζικώστα για το θέμα της «Αμάλθειας», το οποίο και θα εξακολουθήσει να είναι εμφανές και στο μέλλον.

Αιχμές κατά  ανακοίνωσης των εργαζομένων στην ΕΛΒΙΖ, οι οποίοι καταλογίζουν έλλειψη ενδιαφέροντος και στην Περιφέρεια, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο από τη μεριά της Κυβέρνησης, ήταν εμφανείς από τη μεριά του Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε τη μέχρι τώρα δράση της Περιφέρειας σε θέματα Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, κοινωνικών  παροχών και κατασκευών, με κονδύλια που φέρνουν την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην α’ θέση σ’ όλα τα συμβούλια,  δίνοντας ιδιαίτερο βάρος, όπως είπε, στο υπό συζήτηση θέμα της «Αμάλθειας».

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης υποδεχόμενος τους φιλοξενούμενους συμβούλους, επεσήμανε την πίστη του στην αποκέντρωση, καταθέτοντας την απόφαση του ΔΣ Βέροιας για το θέμα της «Αμάλθειας», να επικαιροποιήσει την απόφαση του ’17.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των αγροτών Βέροιας και Νάουσας, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη δεινή αγροτική κατάσταση.

«Σε λίγο δεν θα υπάρχουν αγρότες» κατέληξε μιλώντας ο Τάσος Χαλκίδης, δείχνοντας παράλληλα πόσο καταδικαστέο είναι και το κλείσιμο της ΕΛΒΙΖ. «Μας ταλαιπωρούν θέματα δυσεπίλυτα, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, το κόστος παραγωγής, οι αποζημιώσεις» πρόσθεσε ο Μάκης Αντωνιάδης, συμφωνώντας απόλυτα με τη φράση του Τάσου Χαλκίδη πως αυτή η πολιτική σημαίνει το τέλος των αγροτών.

Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως καταστρέφει τον βασικότερο πυλώνα της αγροτικής παραγωγής, αφού εδώ παράγεται το 26% της πανελλαδικής.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΛΒΙΖ έδειξε την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο της Βιομηχανίας, αλλά και οι αγρότες.

Τονίζοντας τις ανάγκες που κάλυπτε η ΕΛΒΙΖ, εστίασε μοιραία στην ανάγκη για αγορά ζάχαρης από έξω, αφού κλείνουν οι δικές μας βιομηχανίες και κατηγόρησε παράλληλα την Κυβέρνηση πως δεν είναι αρκετό να ψάχνει απλά για επενδυτές, τινάζοντας στον αέρα τις τύχες πλήθους εργαζομένων και αγροτών.

Σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν από τη μεριά της ΕΛΒΙΖ, ο Περιφερειάρχης όχι απλά έδειξε τη συμπαράστασή του αλλά υποσχέθηκε οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν στην Περιφέρεια.

Τη βοήθεια της Περιφέρειας ζήτησε ο Αντώνης Καγκελίδης, εκπρόσωπος ποντιακών σωματείων, σε σχέση με τον αγώνα που πρέπει να γίνει πανελλαδικά για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από το γεγονός.

Ο περιφερειάρχης όχι απλά ανταποκρίθηκε θετικά στο παραπάνω αίτημα, αλλά και ενημέρωσε ότι ήδη η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο γεγονός.

Μετά από τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων στα θέματα που συζητήθηκαν, το Σώμα απασχόλησε το θέμα της «Αμάλθειας».

Μετοχές της «Αμάλθειας», γύρω στις 500, ζήτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας, με τον Αντιπεριφερειάρχη όμως να  θέλει να κρατήσει η Περιφέρεια τις περισσότερες μετοχές.

Τη πρόθεσή του να βοηθήσει ως μέλος του Επιμελητηρίου αλλά και ως επιχειρηματίας με χρήματα  κατέθεσε ο Τάσος Γιάγκογλου, δείχνοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή η λειτουργία του Τελωνείου στην Κουλούρα.

«Η πολιτεία θα έπρεπε να πει ευχαριστώ για την παραχώρηση του ακινήτου και να αναλάβει το κόστος υλοποίησης» σχολίασε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, «Δεν δημιουργούμε το τελωνείο στην Κουλούρα για να κλείσουμε τελωνεία άλλων νομών. Το έργο θα αφορά μόνο την Ημαθία και είναι προϋπόθεση αυτό» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση στην ΑΑΔΕ μέρος της αγοράς της Κουλούρας, για να εγκατασταθεί εκεί το Τελωνείο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info   

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας