Βέροια Πολιτισμός

Στους δρόμους της παράδοσης οι “Κυρατζήδες”, ενθουσίασαν τραγουδώντας στην Πλατεία Ελιάς

Με μια παραδοσιακή κομπανία αυτήν τη φορά, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου έδωσαν μια τελείως διαφορετική πινελιά  στα δρώμενα της Ελιάς, δίπλα στο φωτισμένο καράβι των ξωτικών.

Απόψε οι «Κυρατζήδες» διασχίσανε μια μεγάλη διαδρομή όχι δύσβατων δρόμων, όπως υπονοεί το όνομα τους, (κυρατζήδες σημαίνει αγωγιάτες μεγάλων αποστάσεων), αλλά μια διαδρομή τραγουδιών από την Πόλη μέχρι τα Γιάννενα, που ακούραστοι τη χάρηκαν μαζί με τον κόσμο.

Με τραγούδια ηπειρώτικα, μικρασιάτικα, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, τραγούδια ατέλειωτα, που έκαναν τον κόσμο που τους άκουγε να θέλει και να τα χορέψει, για να τα χαρεί περισσότερο, οι «Κυρατζήδες» ταξίδεψαν τον κόσμο στη λαϊκή παράδοση.

Όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν, και παρόλο που γίνεται από την τηλεόραση μια συστηματική προσπάθεια «εκμοντερνισμού» και «εξευρωπαϊσμού», φαίνεται πως τέτοιοι ήχοι, σαν αυτούς της παραδοσιακής μουσικής, κρατούν ακόμη.

Ο κόσμος που άκουγε όρθιος για ώρες τους «Κυρατζήδες», με γλυκό καιρό αυτήν τη φορά, και κάτω από το φεγγαρόφωτο, μετέτρεψε το άδειο σιντριβάνι της Πλατείας σε χοροστάσι, με αλλεπάλληλους χορευτικούς κύκλους και με αμετάβλητο κέφι.

Ήδη στις 10.20 το βράδυ τα όργανα και τα τραγούδια συνέχιζαν να ακούγονται στις γύρω από την πλατεία γειτονιές, δημιουργώντας ένα κλίμα γιορτινό. Και του χρόνου με υγεία!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας