Βέροια

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της “Μήδειας”

Το θέμα της «Μήδειας» του Μποστ, της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ που απασχόλησε τον τύπο κι ένα  μεγάλο μέρος των πολιτών, σχολιάστηκε σήμερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Νίκος Μπέκης είπε χαρακτηριστικά:

«Η στάση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί άλλη παράσταση του έργου μού θυμίζει περιόδους λογοκρισίας, όπως με την ταινία ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται’ του Νίκου Καζαντζάκη, με αντιδράσεις παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Δεν τιμούν την πόλη τέτοιου είδους παρεμβάσεις από τη μεριά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το Θέατρο είναι πάνω απ’ όλα ελευθερία. Υπήρχαν πιέσεις και κατέβηκε το έργο;»

Και η Σοφία Ελευθεριάδου πρόσθεσε: «Αν και κάποια πράγματα με ενόχλησαν,  ήταν λάθος το ότι αφήσατε να γίνουν δύο παραστάσεις και προπώληση εισιτηρίων για την τρίτη παράσταση, η οποία κόπηκε. Εκείνο που έχω να πω είναι πως η Τέχνη είναι Τέχνη!»

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, απάντησε στα σχόλια, διαβάζοντας πρώτα τους σκοπούς και στόχους ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έχει ανοίξει τις μαγικές πόρτες του Θεάτρου, όλοι έχουν πρόσβαση σ΄ αυτό με τα εργαστήριά του. Οι άνθρωποι της πόλης μας που συμμετέχουν στα εργαστήριά του από 70 που ήταν έχουν φτάσει σήμερα στους 400!

Όσο για το θέμα της παράστασης που προέκυψε, η απόφασή μας είναι ομόφωνη. Το Θέατρό μας δεν είναι ο φούρνος του Καραγκιόζη. Και δεν μας τράβηξε κανένας το αυτί.

Ο προγραμματισμός γι’ αυτό το Τμήμα, την “Έκφραση Β’”, ήταν μόνο για δύο παραστάσεις. Λέχθηκε ότι και οι δύο ήταν sold out.  Τελικά ό,τι είναι sold out πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζεται;

Η αριστουργηματική τραγωδία του Ευριπίδη συγκεφαλαιώνεται σε μία παιδοκτονία. Στη Μήδεια του Μποστ και στη συγκεκριμένη παράσταση, ανεπίτρεπτα ο άξονας περιστρέφεται αλλού. Πρόκειται για μια κακογουστιά. Δίνεται η παιδεραστία. Αυτό είναι Τέχνη;

Δε θα πω τίποτα άλλο. Αναλαμβάνω την ευθύνη.»

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας