Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βέροια: “Αισιοδοξούμε χωρίς πανηγυρισμούς – Στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

 

 Δήμητρα Σμυρνή

Με αφορμή το Συνέδριο των ΔΕΥΑ στη Βέροια, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης  έδωσε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της πόλης με παρόντες τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστο Αντωνίου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρο Τσαπαρόπουλο και το Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κωστόπουλο.

Στην αίθουσα  Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου παρών ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, που παρακολούθησαν την ενημέρωση από τον Υπουργό και τη συνέντευξη τύπου.

« Η παρουσία μου εδώ οφείλεται στο Συνέδριο των ΔΕΥΑ, που γίνεται στην πόλη σας. Οι ΔΕΥΑ είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η χρησιμότητά του αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνησή μας, που θωράκισε αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό το αποδείξαμε και με τις 800 προσλήψεις στο χώρο της Ύδρευσης-Αποχέτευσης» ξεκίνησε λέγοντας ο Υπουργός.

Στη συνέχεια πέρασε στο πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, για να περάσει στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το  πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου με την επονομασία «Κλεισθένης».

« Όλοι αντιλήφθηκαν ότι βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος και θα το ολοκληρώσουμε χωρίς να μπούμε σε καινούριο. Αισιοδοξούμε χωρίς πανηγυρισμούς. Γνωρίζουμε τις ζημιές, τις μεγάλες  απώλειες που υπέστη η Ελλάδα και οι οποίες βέβαια δεν αποκαθίστανται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ελπίζουμε ότι, καθώς θα προχωρούμε στην ανάπτυξη, θα δούμε τα πράγματα κάτω από ένα νέο φως. Τα πράγματα δεν είναι στατικά. Η δυναμική των πραγμάτων θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε μια σειρά από δεσμεύσεις.

Οφείλουμε πολλά στον κόσμο της εργασίας και τους αδύναμους, που για μας αποτελούν προτεραιότητα.

Θέλουμε παράλληλα με την οικονομική μάχη να δώσουμε και μάχη για την αποκατάσταση  του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, να σπάσουν οι μηχανισμοί αναπαραγωγής της σήψης και της διαφθοράς» είπε.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Στη σκιά των γεγονότων το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να επιδείξει θετικό απολογισμό. Ο αναπτυξιακός ρόλος του Α ΄&  Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός. Ο κόσμος έβγαλε τα συμπεράσματά του για όλα.

Ως Υπουργείο έχουμε να επιδείξουμε ένα έργο σημαντικό με χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής. Όχι στον υδροκεφαλισμό που αφήνει την Περιφέρεια στην εγκατάλειψη!

Ειδικά στην Ημαθία:  Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος 2 δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (859.100 στην Βέροια, 650.700 στην Αλεξάνδρεια, 545.900 στη Νάουσα), ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές δόθηκαν 1.780.565 ευρώ, (626.335 στην Βέροια, 704.891 και 447.338 στη Νάουσα).

Επιπλέον δείξαμε ανταπόκριση στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης»:

«Η μεταρρύθμιση επιβάλλεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Κάνουμε διάλογο πιστεύοντας στη δύναμή του. Δε βρήκαμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε από την ηγεσία της ΤΑ. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο το 30% υιοθέτησε το άδικο και ισοπεδωτικό  ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Πέρα από την απλή αναλογική θα σταθώ:

1.Στην προσπάθεια να γεφυρώσουμε Περιφέρεια και Κέντρο.
2.Στην κατηγοριοποίηση των Δήμων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους
3.Στα νέα Νομικά Πρόσωπα στον Τομέα της Κοινής Ωφέλειας
4.Στα σημαντικά τοπικά δημοψηφίσματα, που θα ενισχύσουν το λόγο των τοπικών κοινωνιών.

Είπε ο Υπουργός, χαρακτηρίζοντας  τη στάση της Αντιπολίτευση και ειδικά της ΝΔ στείρα αρνητική. « Η στάση της ΝΔ είναι βαθιά συντηρητική. Θέλει να συρρικνώσει τους Δήμους, για να τους παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα. Θέλει συνέχιση της υποστελέχωσης (μία πρόσληψη – πέντε αποχωρήσεις). Είναι μια στείρα, αρνητική νεοφιλελεύθερη άποψη» κατέληξε ολοκληρώνοντας.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις, οι οποίες και απαντήθηκαν.

1.Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε. Μήπως το ολοκληρώσατε όμως, αφού κληθήκατε να αναλάβετε εσείς τη «βρώμικη» δουλειά;

Έγινε ένας επώδυνος συμβιβασμός, αλλά στα πλαίσια μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκαν πολλά. Άλλωστε,  με επίγνωση του κόστους αυτής της πολιτικής, η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μέσα στις δυνατότητες που αφήνει ένας παγκοσμιοποιημένος  Καπιταλισμός.

2.Αν ο «Κλεισθένης δεν συνοδεύεται από χρηματοδοτήσεις, ποια θα είναι η τύχη του;

Είμαστε στο πρώτο βήμα του νομοσχεδίου, γι αυτό και το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση έχει τον αριθμό ένα. Λόγω συνταγματικών δεσμεύσεων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλο βήμα.

3.Οι αλλαγές θα επηρεάσουν την Ημαθία; Θα γίνουν λιγότεροι οι Δήμοι της;

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη θα γίνουν προσεκτικά και όχι επιπόλαια.

4.Μιλήσατε για ένα ποσό που θα δοθεί εδώ. Το θεωρείτε σημαντικό;

Δε μιλάμε για περιστολή δαπανών. Ήδη εκταμιεύονται ποσά για τους Δήμους και ειδικά για περιπτώσεις θεομηνιών. Δε μειώνονται οι πόροι. Δώσαμε πολλά στην ΤΑ.

5.Και η πορεία του «Μακεδονικού»;

Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες! Πρέπει να πετυχαίνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, χωρίς να δημιουργούμε ψεύτικες εντυπώσεις.

6.Δεν υπάρχει ο κίνδυνος στις δημοτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα να εκλεγεί δήμαρχος ο μειοψηφών;

Ολοφάνερα η απλή αναλογική ξεβολεύει πολλούς  και ειδικά το βολεμένο κατεστημένο. Είναι η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής τομής.

7.Πώς κρίνετε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Με ποιους έχετε περιθώρια να συνεργαστείτε μελλοντικά;

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έγινε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έπρεπε να γίνει. Όσο για το μέλλον κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί.

8.Διαβάσαμε πρόσφατα πως ξεκίνησε ήδη η αγορά υλικού για τις εκλογές. Αληθεύει;

Ευτυχώς ο κόσμος έχει αποκτήσει πια αντισώματα σε τέτοιου είδους πληροφορίες. Εκλογές θα γίνουν, όταν ολοκληρώσουμε την τετραετία.

9.Παρουσιάσατε ως ιδανική την εικόνα του «Κλεισθένη». Γιατί, λοιπόν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη μεριά της ΚΕΔΕ;

Γιατί μέσα από τις αντιδράσεις εξυπηρετούνται σχεδιασμοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή και προσωπικές στρατηγικές.

10.Πόσο συμμετέχει στη σύλληψη του «Κλεισθένη» και την μελλοντική εφαρμογή του η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους μηχανισμούς της;

Οι Θεσμοί δε συμμετέχουν άμεσα. Υπάρχουν όμως  άλλοι μηχανισμοί  της ΕΕ από τους οποίους παίρνουμε την εμπειρία  ευρωπαϊκών χωρών, εμπειρία που μας φέρνει πιο κοντά στην αυτοδιοικητική τους κουλτούρα.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων