Βέροια Πολιτισμός

Ξεκίνησε με επιτυχία το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Για τέταρτη  χρονιά το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας οργανώνει μια γιορτή του πολιτισμού, όπου πάνω από 500 παιδιά από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Βέροια, τιμούν την παράδοση και τη ζωντανεύουν, προσφέροντας στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα.

Το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή της ΠΕ Ημαθίας και σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας καλύπτει δύο ήμερες εκδηλώσεων στις οποίες οι μικροί χορευτές θα αποδείξουν όχι μόνο τις ικανότητές τους στο χορό αλλά και την αγάπη τους γι’ αυτόν.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας μετά από μια εντυπωσιακή παρέλαση των χορευτών στους δρόμους της πόλης.

Χαιρετίζοντας η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Έλλη Μάλαμα είπε:

«Αυτό που κάνει κάθε λαό να ξεχωρίζει από τους άλλους είναι κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είτε στην έκφραση της σκέψης είτε των συναισθημάτων του με τη γλώσσα, την τέχνη, τους χορούς και τα τραγούδια του.»

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί καθώς έρχονται σε επικοινωνία, τόνισε:

«Το σημαντικό είναι σ’ αυτήν την επικοινωνία να μην επιτραπεί να χαθεί από έναν λαό η εθνική του ταυτότητα και συνείδηση. Τα παιδιά, λοιπόν, χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες είναι οι ρίζες τους, να ξέρουν από πού κρατά η σκούφια τους, να μπορούν ν’ ανατρέξουν στο παρελθόν του τόπου τους, γιατί πάντα υπάρχει ένα νήμα, το οποίο συνδέει το παρελθόν με το παρόν, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Με δυο λόγια κάθε λαός χρειάζεται να στηρίζεται σε μια πολιτιστική συνέχεια, αν θέλει να βαδίζει σε σταθερό έδαφος.

Πιστεύω ότι οι μικροί μας χορευτές είναι στην κατάλληλη ηλικία για να δεχτούν τις αξίες αυτές, ώστε να μην τις ξεχάσουν ποτέ, όπως ακριβώς και την Ιστορία μας.

Η εκδήλωσή μας είναι μια γιορτή πολιτισμού αφιερωμένη στα παιδιά, που παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν. Η καλλιτεχνική παρουσία τους εδώ είναι προϊόν σωστών γονιών, εμπνευσμένων δασκάλων και αξιόλογων συλλόγων.

Η Βέροια γέμισε με χρώματα, μουσικές και λάβαρα. Εξακόσια  παιδιά με τους συνοδούς τους φιλοξενούνται στην πόλη μας και γίνονται πρεσβευτές του τόπου μας.»

Και πραγματικά και η πόλη αλλά και η σκηνή του Χώρου Τεχνών γέμισε με μουσικές και χρώματα αλλά  και παιδική δροσιά και ελπίδα για τη συνέχεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Η Μαρία Λαδά, που παρουσίασε και φέτος την εκδήλωση, το έκανε με το γνωστό της ταλέντο στην επικοινωνία, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στο κοινό για τους μικρούς χορευτές, το χορού που θα χόρευαν αλλά και για τους συλλόγους στους οποίους ανήκαν.

Η εξαιρετική ορχήστρα που συνόδεψε τα παιδιά, οι «Εμπειροτέχνες», αποτελούνταν από τους: Γιώργο Δεληγιάννη (βιολί), Σάκη Γιώργου (λαούτο, τρομπέτα, τραγούδι), Γιώργο Καραγεωργίου (κρουστά, τραγούδι), Νίκο Ζάρκο (κλαρίνο).

Στην πρώτη μέρα σήμερα την εκδήλωση άνοιξε η μπάντα νέων από τη Γουμένισσα και  το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας.  Συμμετείχαν:

Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών, Πολιτιστική Πρωτοβουλία «Αρίλλα» Κέρκυρας, Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα», Χορευτικό Χαλάστρας Δήμου Δέλτα, Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας και Σύλλογος Βλάχων Βέροιας.

Η αυριανή μέρα του Φεστιβάλ προμηνύεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων