Απόψεις

“Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού” γράφει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Από το Γραφείο Τύπου του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις. Το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες σε όλους τους τομείς. Σειρά τώρα για την κυβερνητική μπουλντόζα έχει η αυτοδιοίκηση. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται κομματικά και να επιβιώνει επί των ερειπίων.

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι “είναι κοινή η προσπάθεια κυβέρνησης και αιρετών για ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους”. Μόνο που οι αιρετοί τον διαψεύδουν. Δεν υπήρξε κοινή προσπάθεια, η αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης συνεχίζεται και η αποκέντρωση ξεχάστηκε ακόμη και έως σύνθημα.

Στην αυτοδιοίκηση απαιτείται μία γενναία και προοδευτική μεταρρύθμιση με επικέντρωση στα πραγματικά προβλήματά της, την περικοπή των πόρων, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τη γραφειοκρατία. Το υφιστάμενο σύστημα έχει στρεβλώσεις, πρέπει να γίνει αναλογικότερο αλλά το σύστημα που προτείνεται από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα.

Η αυτοδιοίκηση διαφέρει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα νέων εκλογών αν υπάρξει αδιέξοδο. Με το εξαγγελλόμενο πλαίσιο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες να ηγούνται συμβουλίων στα οποία δεν θα έχουν την πλειοψηφία. Αποφάσεις, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, θα μπλοκάρονται με κίνητρα μη αυτοδιοικητικά. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για συνεργαζόμενα κόμματα στη βάση ενός προγράμματος, όπως μπορεί να συμβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά για συμβούλια παραλυσίας.

Αντί να προωθηθεί η προοπτική μιας αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης και χειραφετημένης από κόμματα, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο, κινούμενη στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Πρόκειται για εργαλειακή αντίληψη της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Γαία πυρί μιχθήτω αρκεί να κερδίσω. Αυτό είναι το δόγμα της.

Τυχόν υλοποίηση δε ενδεχόμενων κυβερνητικών σκέψεων για επαναφορά προς ψήφιση του ίδιου νομοσχεδίου για την κατάργηση των 50 εδρών απλώς θα γελοιοποιήσει το πολιτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίσθηκε από την παρούσα Βουλή, πριν 20 μήνες, με διευρυμένη πλειοψηφία και 179 ψήφους και συνεπώς πρόκειται να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Θα είναι πρωτοφανές η ίδια ρύθμιση να επανέλθει από την ίδια κυβέρνηση στην ίδια Βουλή μήπως και λάβει περισσότερες ψήφους. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν επιτρέπει ιδιοτελείς τακτικισμούς. Εάν η κυβέρνηση το επιχειρήσει θα πάρει και την κατάλληλη απάντηση. Και σίγουρα το αποτέλεσμα θα δείξει κάτω από 179 ψήφους!

Έχει και ο κυνισμός τα όρια του! Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού και γι’ αυτό οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα ναυαγήσουν.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας