Πολιτισμός Ρεπορτάζ

“Ηχώ Βερόης” – Χορωδία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Μια εντυπωσιακή μουσική συνύπαρξη

Στο Eκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας συναντήθηκαν δυο  χορωδίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Η δική μας, η «Ηχώ Βερόης», υποδέχτηκε τη σκωτσέζικη χορωδία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και η συνάντηση ή καλύτερα η μουσική συνύπαρξη  έδωσε, για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν, ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την «Ηχώ Βερόης», που τραγούδησε πρώτη, καταθέτοντας αντιπροσωπευτικά κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως την «Άρνηση» του Θεοδωράκη και το « Μην τον ρωτάς τον ουρανό» του Χατζιδάκι, που έδωσαν τη θέση τους σε παραδοσιακά, «Από ξένο τόπο» και «Ση Τρίχας το γεφύρι», για να κλείσει με τον «Ύμνο της Αγάπης» από την προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, μελοποιημένο από τον Κώστα Μπραβάκη.

Η δουλειά της Νατέλας  Ιτσουαΐτζε   φάνηκε για μια ακόμη φορά στην πειθαρχημένη και χαρισματική χορωδία της, που τη συνόδεψε στο πιάνο αυτήν τη φορά η Λυδία Καραμούτη.

Η Χορωδία του Εδιμβούργου, οι Edinburg University Renaissance Singers, απέδωσαν κομμάτια που ξεκινούσαν από τον Monteverdi, για να καταλήξουν στον Lassus, με τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό, παντρεύοντας στον απόηχο των τραγουδιών τους τις μελωδίες της Δύσης με τις δικές μας, τις ελληνικές, σ’ ένα  αισθητικό αποτέλεσμα που γέμισε το κοινό με ψυχική ευφορία.

Οι γλώσσες των δύο λαών εξαφανίστηκαν και έμεινε μία και μοναδική γλώσσα, η γλώσσα της μουσικής.

Μια εξαιρετική βραδιά που ενθουσίασε!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας