Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Τρεις εικαστικοί συναντιούνται στη Γκαλερί Παπατζίκου – Η αρμονία των αντιθέσεων

 Δήμητρα Σμυρνή

Από χθες, 24 Μαρτίου, οι εικαστικοί Βίκη Κορακάκη, Δέσποινα Κωνσταντίνου και  Γιάννης Σταμενίτης, συναντιούνται στη Γκαλερί Παπατζίκου, εκθέτοντας τη δουλειά τους και καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του καλλιτεχνική ματιά, με τίτλο “Πράξεων συνέχειες”.

Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν κοινή αφετηρία τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και ακόμη πιο κοινή εικαστική μήτρα, τον Καθηγητή του Εργαστηρίου τους, το Γιώργο Τσακίρη. Είναι παιδιά του και η δυνατή σχέση που τους συνδέει φάνηκε και στα χθεσινά εγκαίνια της κοινής τους έκθεσης, όπου ο «δάσκαλος» ήταν παρών.

Μια ακόμη συγκινησιακή αφετηρία τους ενώνει, το ότι και για τους τρεις η Γκαλερί Παπατζίκου υπήρξε ο χώρος της πρώτης ατομικής τους έκθεσης, πράγμα σημαντικό για ένα νέο καλλιτέχνη στο ξεκίνημά του.

Στον εκθεσιακό χώρο οι τρεις τους αφήνουν τις αναζητήσεις τους, θεματικές και χρωματικές, να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες τους, το κοινό, επικοινωνώντας όμως και μεταξύ τους μέσα από τις αντιθέσεις τους, με μία έκδηλη αρμονία.

Με δυνατά κοντράστ χρωμάτων –κόκκινο, μαύρο, άσπρο- ο κόσμος της Βίκης Κορακάκη συνδυάζει την αυστηρότητα της μαθηματικής κατάθεσης με  την ευαισθησία της χρωματικής υπόμνησης σ΄ ένα ιδιαίτερο σύνολο.

Η Δέσποινα Κωνσταντίνου έχει σα θεματική αφετηρία της τη φύση, μια φύση όμως που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει με την απόδοση της λεπτομέρειας,  και τις χρωματικές της  εκρήξεις, με κυρίαρχο ένα «βασιλικό» πράσινο!

Ο Γιάννης  Σταμενίτης, με τη συγκεκριμένη του θεματική επιλογή αυτήν τη φορά, σχολιάζει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας, άλλοτε περισσότερο φανερούς συμβολισμούς και άλλοτε λιγότερο, με μία κριτική ματιά που ξαφνιάζει με τη σχεδιαστική και χρωματική της δύναμη.

Οι τρεις εικαστικοί είπαν στη Φαρέτρα:

Βίκη Κορακάκη: «Τα έργα μου, παρόλο που ίσως δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, έχουν να κάνουν με τον εξπρεσιονισμό και το συναίσθημα.

Τα υλικά μου είναι λευκή πίσσα και γάζα, που οδηγούν στη μίξη διαφόρων στοιχείων, με ανατρεπτικό αποτέλεσμα.

Τα θέματά μου μοιάζουν με χάρτες που οδηγούν σε εσωτερικές διαδρομές. Αντιθέσεις χρωματικές, κόκκινο και μαύρο, παραπέμπουν στη ζωή και το θάνατο.»

Δέσποινα Κωνσταντίνου: Στη φύση που αποτυπώνω στα έργα μου συνυπάρχουν η τρυφερότητα με τη σκληρότητα, κάτι άλλωστε που συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο αλλά και στον προσωπικό κόσμο του καθένα μας.

Πάντα ήμουν πολύ χρωματική, και καμιά φορά μονοχρωματική, όπως εδώ που βλέπετε να κυριαρχεί καταλυτικά το πράσινο. Το πράσινο για μένα εκπροσωπεί τη χαρά της ζωής. Άλλωστε με το πράσινο εκφράζεται η ίδια η φύση στις εκρήξεις της.»

Γιάννης Σταμενίτης: «Προσπαθώ πάντα να αποφύγω τα κλισέ, ανανεώνοντας τη θεματολογία και την οπτική μου.

Αυτήν τη φορά θέμα μου είναι ο άνθρωπος και ο ψυχισμός του. Άλλοτε ερευνώ τα ζωώδη ένστικτα που υποκρύπτονται μέσα του –βλέπετε εκεί τον άνθρωπο λύκο- κι άλλοτε αποδίδω εικαστικά τον άνθρωπο που κρύβει το πραγματικό του πρόσωπο πίσω από τη  μάσκα των κάθε είδους συμβάσεων.

Όπλο μου, σ’ αυτήν την αναζήτηση του εγώ, το χρώμα και οι έντονες αντιθέσεις του.»

Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή μέχρι και  τις 20 Απριλίου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόταση για το κοινό της πόλης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων