Απόψεις

Εις μνήμην ξεχασμένων πρωταγωνιστών – Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

 

Δια χειρός Αλιθέρση

Εν αναμονή των εξελίξεων από τις… σκληρές διαπραγματεύσεις για το όνομα, ας κάνουμε ένα διάλειμμα  και ας θυμηθούμε παλιούς πρωταγωνιστές  της πολιτικής, που σήμερα έχουν χαθεί από το προσκήνιο. Και όχι μόνο αυτό. Πόσοι τώρα τους θυμούνται; Και αν ναι, πώς;  Όμως  πόσο «χρήσιμη» αποδείχτηκε η μικρότητά τους και πόσο ανεξίτηλα έμειναν τα “σημάδια” της πολιτικής τους!

Για να μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον νεώτερο, πριν περίπου εννιά χρόνια κέρδισε τις εκλογές με ένα ποσοστό  περίπου 44% , γιατί απέναντι στη λιτότητα της ΝΔ αντέταξε το… ευφυές σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»!

Όμως, το εν λόγω κόμμα, εννοείται χωρίς να… εξαπατήσει τον λαό, του φόρτωσε το 1ο μνημόνιο για να τον «σώσει», γιατί ξαφνικά… ανακάλυψε και όλως τυχαίως ότι υπήρχαν χρέη και… όχι λεφτά.

Βέβαια, πριν το περίφημο διάγγελμα του Καστελόριζου, παίχτηκε ένα καλοστημένο θέατρο, στο οποίο, όπως πάντα, τα ΜΜΕ είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε και δημοσιεύτηκε πριν ακριβώς οκτώ χρόνια. Σατιρίζει ένα από τα θέματα προμνημονιακών συζητήσεων, όπως αυτό της αύξησης του ορίου ηλικίας  συνταξιοδότησης, που μπήκε στο τραπέζι μετά τις εκλογές.  Όταν εν γένει η προμνημονιακή παράσταση των σαλτιμπάγκων τέλειωσε, εκτιμήθηκε ότι ο ελληνικός λαός είναι πλέον «ώριμος» να δεχτεί το 1ο μνημόνιο.

 Ο τίτλος τότε αυτού του κειμένου ήταν:     

Επί του πιεστηρίου – Στροφή 180 μοιρών  της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Διέρρευσε από κυβερνητικά στελέχη ότι λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για το Νέο Δελχί, στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, έγινε διαβούλευση  κυβερνητικών παραγόντων, ύστερα από… απαίτηση του Yπουργού  Eργασίας κ. Λοβέρδου, με θέμα… μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στη διαβούλευση, εκτός του κ. Λοβέρδου και των οικονομικών συμβούλων του Πρωθυπουργού, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος οι αρμόδιοι για την οικονομία υπουργοί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος,  καθώς και η κυρία Μπατζελή, τιμής ένεκεν, επειδή αποδείχτηκε κυματοθραύστης των μπλόκων. Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, για άγνωστους λόγους, ήταν απών. Ο πρωθυπουργός της βόρειας συμμάχου χώρας, αν και κλήθηκε, κατεπειγόντως  δήλωσε κώλυμα.

Η πρόταση από τον Yπουργό Eργασίας έπεσε σαν κεραυνός στην κυβερνητική ομήγυρη. “Προκειμένου να ξεπλύνουμε την ντροπή της ανακολουθίας μας, γιατί υποσχεθήκαμε σ’ όλους  τους  τόνους  ότι   δεν θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, προτείνω τώρα να τα μειώσουμε κατά δύο χρόνια”. Πάγωσαν οι διαβουλευόμενοι, ενώ ο κύριος Aντιπρόεδρος είπε: «θα σου αστράψω μία» και κινήθηκε αργά, απειλητικά  εναντίον του. «Δεν τέλειωσα» φώναξε τρομαγμένος ο Λοβέρδος. «Ακούστε! Τώρα που θα τους αλλάξουμε ταυτότητες είναι ευκαιρία να τους  μειώσουμε και την ηλικία. Δέκα χρόνια είναι καλά». Σύμφωνα με παριστάμενο υπουργό, ο οποίος ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του, το τι έγινε δεν περιγράφεται! Άρχισαν  να χοροπηδούν όλοι αγκαλιασμένοι  σαν να είχε βάλει η ομάδα γκολ. Ο Αντιπρόεδρος τον σήκωσε επάνω με τα δύο του χέρια ως δεύτερος Πύρρος, ενώ ταυτόχρονα χοροπηδούσε. Και όλοι μαζί: «Μπράβο Ανδρέα! Μπράβο!» …μνημονεύοντας άθελα τους και τον ιδρυτή του κινήματος.

Και ενώ η οχλαγωγία ξεπερνούσε τα όρια της αιθούσης VIP και ο ενθουσιασμός ήταν απερίγραπτος, ο  Γιώργος είπε:  «Μισό λεπτό! Πρέπει να ρωτήσω τον Μπαρόζο, είναι και ο Αλμούνια, τι θα πει η Άγγελα, ο Γκόρντον ,ο Σαρκοζί, ο Θαπατέρο που ετοιμάζεται να κάνει μια αυξησούλα στα όρια μέχρι τα 70 και θα τον βγάλουμε off.  Ίσως ο Σίλβιο δεν θα έχει αντίρρηση, δεν έχει και χρόνο ελεύθερο». Και εκεί που έλεγε όλα αυτά, για μια στιγμή  κοκκίνισε «όχι ρε παιδιά, είναι και ο Ομπάμα, πρώτη φορά η Αμερική εξέλεξε έγχρωμο πρόεδρο  θα μας περάσει για ρατσιστές ο άνθρωπος. Πρέπει να τον ρωτήσουμε. Και άντε καλά όλοι αυτοί, είναι δικοί μας άνθρωποι, τι πρόσωπο θα δείξουμε στους Κινέζους; Ολόκληρη COSCO μάς έφεραν από την Άπω Ανατολή και δουλεύει το λιμάνι ρολόι. Ο  Πούτιν μην μας κάνει καμιά στραβή με τον αγωγό;  Όχι, όχι αυτός  είναι..υπεράνω».

Όλοι άκουγαν σιωπηλοί το Γιώργο. Ο Παπουτσής έδειχνε αμήχανος,  κάτι πήγε να πει η Λούκα αλλά δίστασε. «Λούκα, μη διστάζεις» είπε ο  πρόεδρος, «ελεύθερα να διατυπώνεις την άποψή σου, το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα» και συνέχισε «όποιος  θέλει να πάρει το λόγο για μισό λεπτό μπορεί. Και μην ξεχνάτε πετάω κιόλας». … Δεν έγινε γνωστό πόσοι μίλησαν. Πάντως  διέρρευσε ότι η ομήγυρη αποφάσισε, επειδή το θέμα καίει, να πάρει ο πρόεδρος εν πτήσει τηλέφωνο στους ηγέτες, για  να ζητήσει την άδεια, και από τους Κινέζους και από τον Πούτιν ένα ειλικρινές «συγγνώμη», γιατί αυτοί δεν είναι και… δικοί μας άνθρωποι! Ο Αντιπρόεδρος έπρεπε επειγόντως να ενημερώσει τον Σαμαρά και τον αρχηγό του ΛΑΟΣ και να ζητήσει στήριξη, ο δε Λοβέρδος να ενημερώσει για τα ευχάριστα τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ.

Η όλη διαβούλευση κρίθηκε μείζονος εθνικής σημασίας, της οποίας η μυστικότητα από εχθρούς, που θέλουν το κακό της πατρίδας μας, ήταν επιβεβλημένη.

Άγνωστο μέχρι στιγμής το τι έγινε εν πτήσει  στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Ο Σαμαράς στο τηλεφώνημα του Αντιπροέδρου είπε.. «συμφωνώ» και συμπλήρωσε .. «Θεωρώ άτολμη την πρόταση. Εγώ προτείνω, είπε, να τους μειώσουμε την ηλικία δώδεκα χρόνια. Σαν υπεύθυνος αρχηγός όμως πρέπει να ρωτήσω την Ντόρα και τους πρώην πρωθυπουργούς». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε με ερώτηση:  «Το μέτρο θα ισχύσει και για τους Αλβανούς»;

Ο πρόεδρος Σαμαράς,  παρόντος του εκπροσώπου του κόμματος κ. Παναγιωτόπουλου, του οποίου γελούσαν και τα αυτιά από τη χαρά, πήρε τηλέφωνο πρώτα τη Ντόρα. «Μπράβο Αντώνη, είπε, ..συμφωνώ. Ειλικρινά αυτό δεν το περίμενα από σένα». Από ότι μάθαμε η απάντηση του κ. Καραμανλή ήταν. .. «και τι με νοιάζει εμένα;» Ενώ ο κ Μητσοτάκης επέπληξε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας .. «Είστε άπειρος κ. Σαμαρά. Να μην παίρνετε άλλη φορά τέτοιες πρωτοβουλίες, να ρωτάτε πρώτα. Δεν ξέρετε τι είναι αυτοί στο ΠΑΣΟΚ!  Δεν έπρεπε να δεχτείτε απόλυτο νούμερο. Μόνο με ποσοστά. Τα χρόνια του καθενός πρέπει να μικρύνουν τουλάχιστον 40 %. Δεν κάνετε για αρχηγός κ. Σαμαρά!».

Εν τω μεταξύ η κ. Μπατζελή έφυγε από το αεροδρόμιο, οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα για την οικία της. Έκατσε στην κουζίνα της με φόντο τις μαρμελάδες, πεσκέσι των ευγνωμονούντων αγροτών, και σαν γυναίκα άρχισε να συντάσσει επιστολή προς τις γυναίκες των αγροτών, για να τις ενημερώσει, μόλις πάρει το “ok” από τον πρόεδρο, ότι σύμφωνα με απόφαση του ΠΑΣΟΚ η ηλικία  τους  μικραίνει τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια, άρα έχουν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο οι άνδρες τους αγρότες να αφήσουν κατά μέρος τα μπλόκα και να τρέξουν σπίτι. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!…

Το τηλεφώνημα του Υπουργού Λοβέρδου βρήκε τον Παναγόπουλο στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Με το άκουσμα της είδησης, ο πρόεδρος πετάχτηκε απάνω και αναφώνησε. …«Ο  αγώνας τώρα δικαιώνεται!   Όλοι πίσω γραμμή στο διάλογο. Ζήτω το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με…! Ζήτω η εργασιακή ειρήνη. Όλοι αδέρφια είμαστε!» Και ενώ το μπαλκόνι της ΓΣΕΕ στολίστηκε με πράσινες  γαλάζιες και πορτοκαλί  σημαίες, ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα. «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία μαζί και η Νέα Δημοκρατία». Κάποιος άρχισε να τραγουδά Λοϊζο. «Ο γέρο Νεγροτζίμ… τι θέλουν τα παιδιά μας στο Αφγανιστάν» αντί να πει Βιετνάμ,  μπερδεύοντας τους στίχους. Πληροφορίες ότι κάποιοι, που ενθουσιάστηκαν πέραν του δέοντος, φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» δεν επιβεβαιώθηκαν.

Βέροια   7/2/2010

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας