Κοινωνία Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Ποτέ πια φασισμός – Ποτέ πια πόλεμος

Σε μια περίοδο που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός σημειώνουν άνοδο σε πολλές της Ευρώπης, οι κοινωνίες οφείλουν να θυμούνται τα πρωτοφανή εγκλήματα των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών, στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και άρνησης της πολυθρησκευτικότητας και πολυπολιτισμικότητας” σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Ιστορικά, ο αντισημιτισμός ευθύνεται για μεγάλα πογκρόμ και «κυνήγια μαγισσών» εις βάρος των Εβραίων .

Ωστόσο με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, επιβλήθηκαν αντιλήψεις για την πλήρη εξόντωση των Εβραίων, με αποτέλεσμα, το Ολοκαύτωμα που σε όλη την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στην απώλεια έξι εκατομμυρίων ζωών.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, θυμόμαστε την προειδοποίηση της αριστεράς κατά τον μεσοπόλεμο ότι «φασισμός σημαίνει πόλεμος». Άρα η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πρέπει να είναι και αντιπολεμική ημέρα.

Η Ελλάδα είχε τα δικά της ολοκαυτώματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, την περίοδο 1941-44, με πρώτα θύματα τις εβραϊκές κοινότητες, ιδιαίτερα εκείνη της Θεσσαλονίκης, που είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πόλης ως πολυπολιτισμικού κέντρου των Βαλκανίων, καθώς και κοιτίδας του εργατικού κινήματος, με την Φεντερασιόν.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την βεβήλωση μνημείων του Ολοκαυτώματος ή εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα μας.

Ακόμα μία φορά να αντηχήσει στις κοινωνίες στο προσκήνιο το σύνθημα που υψώθηκε πάνω από τα ερείπια και την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Ποτέ πια φασισμός – ποτέ πια πόλεμος».

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων