Βέροια Γράμματα & Τέχνες

«Ιστορίες της κρίσης» από την Ομάδα «Έκφραση Β’» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας – Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό

Δήμητρα Σμυρνή

Η Ομάδα «Έκφραση Β’» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ανέβασε φέτος ένα σπονδυλωτό έργο, που καταγράφει έμμεσα τον απόηχο της κρίσης που ζούμε τα τελευταία χρόνια, με τον τίτλο «Ιστορίες της κρίσης».

Πυρήνας του έργου τέσσερα κείμενα του συντοπίτη μας Νίκου Μανούδη, δίπλα σε κείμενα του Ζωρζ Κουρτελίν και του Ντάριο Φο, που φωτίζουν ένα τοπίο που διαμορφώνεται σιγά-σιγά, χωρίς να συνειδητοποιείται η ηθική, κοινωνική και πολιτική μετάλλαξη, οδηγώντας στην τελική έκρηξη.

Ο Κώστας Αποστολίδης που σκηνοθέτησε το έργο, είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο στήσιμό του, αφού οι τρεις συγγραφείς του δεν ήταν μόνο διαφορετικής εθνικότητας αλλά και διαφορετικού ύφους γραφής.

Το να ξεπεράσει λοιπόν τις διαφορές διδάσκοντας τους μαθητές του της Ομάδας, καταλήγοντας να τις αμβλύνει, ώστε να οδηγηθεί σ’ ένα ενιαίο σύνολο, δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Επιπλέον, το καθένα από τα θεατρικά κομμάτια διέθετε αυτοτέλεια και δύο ηθοποιούς –εκτός από ένα με τρεις- οι οποίοι αυτόματα σήκωναν το βάρος αυτής της ιδιαιτερότητας, να είναι και οι πρωταγωνιστές του. Έτσι, ο σκηνοθέτης είχε να δουλέψει μόνο πρώτους ρόλους κάθε φορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον ίδιο και για τον ηθοποιό.

Αν σταθεί κάποιος και στην ισορροπία που έπρεπε να κρατηθεί ανάμεσα στα κωμικά με την πρώτη ματιά κομμάτια, τα οποία όμως στη δεύτερη ματιά αποκάλυπταν και την τραγική τους διάσταση, τότε καταλαβαίνει τις δυσκολίες του σκηνοθετικού εγχειρήματος!

Το έργο, με καλύτερα ίσως κομμάτια τον «Εξεταζόμενο» του Ντάριο Φο και τους «Κυνηγούς» του Νίκου Μανούδη – αριθμοποίηση του ανθρώπου στο πρώτο και εφιαλτική, σχεδόν οργουελική πρόγνωση του μέλλοντος στο δεύτερο- κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών, με κλιμάκωσή των συναισθημάτων τους, καθώς προχωρούσε.

Οι μαθητές του Αποστολίδη ήταν δουλεμένοι και απόλυτα δοσμένοι στο ρόλο τους, που τον ερμήνευσε ο καθένας ανάλογα με το ταλέντο του – είναι φυσικό να υπάρχουν πάντα διαβαθμίσεις ως προς αυτό- όλοι όμως με ιδιαίτερο κέφι και ολοφάνερη αγάπη για το θέατρο. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ερασιτεχνικό θέατρο. Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι:

Ζωή Τσαγκαλίδου, Κατερίνα Σαμαρτσίδου, Νίκος Μουρτζίλας, Αντώνης Μπιδέρης, Αλέξανδρος Μανούδης, Γιώτα Σπυρίδου, Χαρά Κοντού, Γαβριήλ Μιχαηλίδης, Μαίρη Μεγγιάνη, Σπύρος Καραγιάννης, Μαρία Στόκα, Λευτέρης Κορυφίδης και Ιωάννα Κοντοτάσιου.

Η πρωτότυπη μουσική των Αλέξανδρου Ιωσηφίδη (πιάνο) και Λάζαρου Μπίντση (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο) καθοριστική, καθώς υπογράμμιζε ζωντανά την παράσταση.

Αφαιρετικά τα σκηνικά της Ροδούλας Παπαδάκη και ταυτόχρονα λειτουργικά, και προσαρμοσμένα στο ζητούμενο τα κοστούμια που επέλεξε η ίδια η Ομάδα.

Οι φωτισμοί έγιναν από το Γιώργο Βέγκο και τον Κώστα Αποστολίδη  και η αφίσα που προδιέθετε για το έργο, καθώς και το πρόγραμμα, από το  Σίμο Καραγαβριηλίδη

Η χθεσινή παράσταση, που γέμισε  τη Στέγη, θα επαναληφθεί και σήμερα 22/11/’17.

Φωτογραφίες:faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας