Βέροια Πολιτισμός

“Ματιές ενόλω ΙΙ”. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του ποιητή και κριτικού Θανάση Μαρκόπουλου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο “Ματιές ενόλω ΙΙ”  του ποιητή και κριτικού Θανάση Μαρκόπουλου, Εκδόσεις Μελάνι, που αποτελεί μια ακόμη θεώρηση ποιητών του μεταπολέμου από την έγκυρη κριτική ματιά του.

Η φιλόλογος και ποιήτρια Κούλα Αδαλόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά για το βιβλίο:

Ο διεισδυτικός κριτικός λόγος του Θανάση Μαρκόπουλου μας δίνει ένα ακόμη βιβλίο, τις «Ματιές ενόλω ΙΙ», ύστερα από τις «Ματιές ενόλω», 2004, και τις «Ματιές ενμέρει», 2014 – αναφέρομαι μόνο στα βιβλία με τους συναφείς τίτλους.

Προσεχτικός, ακριβολόγος, με την επιστημονική σκευή αλλά και με τις ποιητικές καταβολές του, ο Μαρκόπουλος προσεγγίζει τους ποιητές και τα κείμενα τους με τρόπο ιδιαίτερο και ενδιαφέροντα.(…)

Και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του:

Οι Ματιές ενόλω ΙΙ περιλαμβάνουν δώδεκα δοκίμια, τα οποία δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία 2005-2015 σε περιοδικά του κέντρου και της περιφέρειας. Πρόκειται για κείμενα που έρχονται να προσεγγίσουν αντίστοιχους ποιητές του μεταπολέμου, τρεις της πρώτης γενιάς (Σαχτούρης, Λειβαδίτης, Κωσταβάρας), τέσσερις της δεύτερης (Κέντρου-Αγαθοπούλου, Δημουλά, Λυκιαρδόπουλος, Νικηφόρου) και πέντε της γενιάς του ’70 (Γκανάς, Μαυρουδής, Μπράβος, Μαρκόπουλος, Φωστιέρης. […]

far

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο