Απόψεις

“Τεκμαρτό εισόδημα ή… μπουζούκι ο χωροφύλακας!” δια χειρός Αλιθέρση

Δια χειρός Αλιθέρση

«Ο χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι  είναι όργανο,
 άρα ο  χωροφύλακας είναι μπουζούκι»
(Από τα σοφίσματα στο μάθημα της Λογικής)

Αν για ένα πράγμα δεν θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τους ηγέτες της τελευταίας εφταετίας είναι για τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους. Αυτοί, έχοντας ως μόνη έγνοια το πώς θα βγάλουν την πατρίδα, κι εμάς φυσικά, από το αδιέξοδο -στο οποίο περιήλθαμε όταν αυτοί πάλι κυβερνούσαν-  στύβουν καθημερινά το μυαλό τους  για να εφεύρουν λύσεις.

Όχι, μη νομίσετε ότι η εναγώνια  προσπάθειά τους κατευθύνεται στο πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή για να καλύψουμε καταρχάς τις εγχώριες ανάγκες μας, για να μην εισάγουμε ζάχαρη απ΄ τη Γερμανία, μήλα απ’ την Αργεντινή, γάλα απ’ την Ολλανδία, ακτινίδια απ’ τη Νέα Ζηλανδία και… καρφίτσες απ’ την Κίνα!

Ούτε προφανώς σκέφτονται πώς δεν θα είμαστε φτηνά γκαρσόνια των νεόπλουτων του Βορρά αλλά και ούτε πώς οι νέοι μας θα μείνουν, θα δημιουργούν και θα προοδεύουν στην πατρίδα τους.

Όχι, αυτές είναι σκέψεις που δεν τους αγγίζουν. Κι όταν οι ίδιοι προηγούμενοι μάς έβαζαν στην τότε ΕΟΚ,  τη σημερινή ΕΕ, και μας έλεγαν ότι ανοίγει για μας η μεγάλη αγορά των 150 εκατομμυρίων,  προφανώς, απ’ ότι αποδείχτηκε, μάλλον εννοούσαν ότι εμείς θα είμαστε οι καταναλωτές αυτής της αγοράς κι όχι το αντίθετο, όπως κάποιοι αφελείς εξ ημών πίστεψαν!

Όχι, ούτε που να πάει ο νους σας  για λύσεις που θα βάζουν φρένο στους έχοντες και κατέχοντες.  Αυτοί είναι πάντα υπεράνω κάθε υποψίας και φυσικά σε όλες τις εποχές οι στυλοβάτες της οικονομίας μας. Αυτών η φύση είναι πάντα να κερδίζουν!

Ε! Και ως είναι απόλυτα φυσικό ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, ενώ  τα συνήθη υποζύγια, έχουν πάλι την τιμητική τους και στην αναμπουμπούλα, που τη λένε και κρίση.

Βέβαια, ας μη  θεωρήσουμε  ότι οι διαχειριστές της εξουσίας κατανάλωσαν φαιά ουσία για να καταλήξουν σε ένα τέτοιο λαμπρό συμπέρασμα, ότι δηλαδή  τα υποζύγια πρέπει και πάλι να σηκώσουν  το βάρος της… κρίσης. Αυτό είναι προφανές γι αυτούς. Τη φαιά ουσία την καταναλώνουν, για το πώς θα τιθασεύσουν τα υποζύγια, ώστε να θέσουν τέλος στο όποιο μακροσχοίνισμα*  αυτών που δεν το βάφτισαν λιτότητα αλλά καλοπέραση και ευημερία και «όλοι μαζί τα φάγαμε»!

Τη λύση τη βρήκαν! Όχι πάντως μόνο  στους φόρους. Αυτοί, όσο υψηλοί κι αν είναι απλώς βοηθούν  στο κοντοσχοίνισμα των υποζυγίων.  Δεμένα όμως με το καπίστρι στο παχνί δεν σου τα φέρνουν οι φόροι -ακόμη και οι πιο σκληροί- για να τα ταΐζεις, όταν και όποτε  εσύ θέλεις, αφού έτσι κι αλλιώς σου είναι άκρως απαραίτητα για να σου βγάζουν τη δουλειά. Οι φόροι προϋποθέτουν εισόδημα και κάτι τέτοιο για τα υποζύγια ή  δεν υπάρχει ή είναι ευτελές.

Και είπαν οι διαχειριστές.  Θα βάλουμε φόρους χωρίς να υπάρχει εισόδημα. Δεν έχει καμιά σημασία αν είσαι άνεργος, αν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, αν κρυώνεις τον Χειμώνα, αν στέλνεις το παιδί σου νηστικό στο σχολείο,  αυτό για τη… δημοκρατία μας και για όσους την υπηρετούν είναι παντελώς αδιάφορο! Αρκεί και μόνο να έχεις κάτι στην κατοχή σου και ας δούλεψες μια ζωή, κι ας έκανες το σκ@@@ σου παξιμάδι, για να το φτιάξεις!

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν και ο φόρος Τεκμαρτού Εισοδήματος έλυσαν τον γρίφο. Αν δεν έχεις να τους πληρώσεις είσαι οφειλέτης του Δημοσίου, το κούτελό σου δεν είναι καθαρό.  Παρ’ όλα αυτά οι διαχειριστές είναι μεγαλόψυχοι. Αν τους χρωστάς ακόμη και 500 ολόκληρα ευρώ, σε προστατεύουν από οποιαδήποτε κατάσχεση. Ε, εάν  βέβαια χρωστάς παραπάνω, τότε εφαρμόζεται κανονικά ο νόμος!   Μπορεί μεν να σου πάρουν, φυσικά νομίμως πάντα, το σπίτι, αλλά σε παραδίδουν λευκό στην κοινωνία, αποκτάς καθαρό κούτελο.

Ειδικά ο φόρος Τεκμαρτού Εισοδήματος έχει διπλή ενέργεια σαν κάτι ενισχυμένα απορρυπαντικά. Γιατί εφόσον έχεις επιχείρηση, έχεις σπίτι και αυτοκίνητο άρα έχεις εισόδημα, βρέξει χιονίσει.  Έτσι λέει ο νόμος, και ας μην εσύ σταυρώνεις πελάτη. Εδώ όχι μόνο σου κλείνουν το μαγαζί αλλά σε συνδυασμό και με τον ΕΝΦΙΑ  σού παίρνουν και το σπίτι! Οφειλέτης του Δημοσίου γαρ!

Και βέβαια, όταν σε απαλλάξουν από τα περιουσιακά βαρίδια, σε απαλλάσσουν  και από τις υποχρεώσεις  των χαρατσιών, όπως κάποιοι κακεντρεχείς αρνησιπάτριδες έχουν βαφτίσει.   Εσύ όμως έκανες το χρέος σου, θυσιάστηκες για την πατρίδα, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.  Εννοείται τώρα αν θα έχεις εισόδημα, θα πληρώνεις κανονικά τους   φόρους σου. Αν δεν έχεις εισόδημα και περιουσία, δεν πληρώνεις τίποτα, ούτε τον  ΕΝΦΙΑ ούτε τα τεκμαρτά  και θα είσαι κύριος και υπερήφανος για τη δημοκρατία μας που στις μέρες μας έφτασε στο απόγειό της.

Ο γράφων, επειδή συμμερίζεται την αγωνία των διαχειριστών για την επιτυχία του κοντοσχοινίσματος, ώστε να δεθούν τα υποζύγια στο παχνί δίχως αντιδράσεις, και επειδή η δημοκρατία πλην νόμων χρειάζεται και λογική, για να βοηθήσει τους πάσχοντες διαχειριστές, θα επικαλεστεί ένα ατράνταχτο επιχείρημα που είχε την τύχη πριν πέντε περίπου δεκαετίες να διδαχτεί στο μάθημα της Λογικής στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο.

Στο μάθημα, σ’  ένα από τα κεφάλαια λοιπόν αυτής της Λογικής, ακούγαμε από τον καθηγητή ότι… ο χωροφύλακας  είναι μπουζούκι, εξηγώντας μας τι είναι το σόφισμα.

«Ο χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι  είναι όργανο, άρα ο  χωροφύλακας είναι μπουζούκι!»

Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εάν έχεις επιχείρηση και σπίτι,  σίγουρα έχεις και εισόδημα από την επιχείρηση, το οποίο μάλιστα δεν προσδιορίζεται από τον τζίρο της,  αλλά από την αντικειμενική αξία** του σπιτιού σου!

Πέντε ή έξη δεκαετίες μετά δεν λέμε τον χωροφύλακα μπουζούκι αλλά η πρόοδος μάς οδήγησε στο να βαφτίζουμε τον κοπανιστό αέρα τεκμαρτό εισόδημα, εις δόξαν πάντα της δημοκρατίας μας και των προστατών της!

ΥΓ. Μπορεί κάποιος από τη συνομοταξία των μνημονιακών, που μεταξύ τους καθημερινα “αλληλοσπαράζονται”, να μας πει πώς θα σωθεί αυτή η έρμη η πατρίδα με τους ΕΝΦΙΑδες και τα λοιπά… τεκμαρτά χαράτσια, για τα οποία αυτοί βέβαια έχουν πλήρη σύμπνοια;  Εκτός αν αλλιώς αυτοί εννοούν τη… σωτηρία!

Μπορεί κάποιος απ’ αυτούς να μας πει, επειδή τα κλοπιμαία δεν εξαϋλώνονται, σε ποιες τσέπες πάνε; Πόσοι και ποιοι αυξάνουν ιλιγγιωδώς τα πλούτη τους;  Ρητορικό το ερώτημα. Και ας μην πάμε παρακάτω και πιάσουμε και το ξεπούλημα των πάντων απ’ τα περιουσιακά στοιχεία της πατρίδας μας, επειδή αυτοί αποφάσισαν να μας… σώσουν, με το αζημίωτο, βέβαια!

Και φυσικά,  αν κανείς έλεγε ότι δεν είναι  άξιος ο μισθός τους, θα τους…  αδικούσε κατάφορα!

——————————————–

*Μακροσχοίνισμα. Οι κυρατζήδες – αγωγιάτες συνήθως  δένουν το βράδυ τα μουλάρια με ένα μακρύ σχοινί για να μπορούν να βόσκουν, δημιουργώντας τους έτσι ταυτόχρονα  ένα αίσθημα  ελευθερίας η οποία βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του μήκους του σχοινιού.

**Αντικειμενική αξία: Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα οξύμωρου σχήματος!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας