Απόψεις Πολιτισμός

“Πολιτιστικός οργασμός” γράφει η Τζωρζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

1o NASAF 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1oNaoussaStreetArtFestival το οποίο διεξήχθη στην πόλη μας από τις 28 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το κατά κόσμο NASAF, όπως προσφωνείται από τους εμπνευστές τους, πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Δήμου με την ομάδα LOBart η οποία συμμετείχε στις εκδηλώσεις με την πραγματοποίηση τοιχογραφιών σε όλη την πόλη. Είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχει να επιδείξει η πόλη στον τομέα της «Τέχνης δρόμου» αφού φέτος, πέραν από εικαστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις και αφηγήσεις δρόμου.

Στο πλαίσιο του NASAFείχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε αφίσες από εκδηλώσεις των τελευταίων δεκαεπτά ετών, που σίγουρα είδαμε το διάβα μας μέσα στην πόλη και εντάχθηκαν στο αστικό τοπίο για λίγες μέρες, μέχρι να αντικατασταθούν από άλλες. Δημιουργός τους, ο κ. Δημήτρης Πάζος. Με φαντασία και μεράκι, αποτυπώνει και μεταφέρει σε εικόνες τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης του Δήμου παρά τα στενά χρονικά όρια που κάποιες φορές έχει στη διάθεσή του. Συναντήσαμε τον κ. Δημήτρη Πάζο μαζί με τη σύζυγό του κα Ελένη Ζαφίρκου στα εγκαίνια της έκθεσης στον χώρο Ναιάς. Ο ίδιος, για τη συγκεκριμένη έκθεση μας δήλωσε ότι «Είναι ένα ταξίδι δεκαεπτά χρόνων ζωής και δουλειάς. Στην έκθεση παρουσιάζεται αντιπροσωπευτικό δείγμα από αφίσες εκδηλώσεων του Δήμου Νάουσας οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση την σημαντικότητα της εκδήλωσης και του εικαστικού αποτελέσματος που δείχνουν τις σχεδιαστικές τάσεις και τη γραφιστική «μόδα» από το 2000 έως το 2017. Είναι μεγάλη η τιμή για κάθε υπάλληλο να αναγνωρίζεται το έργο που επιτελεί από την ίδια του την υπηρεσία. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο Κουτσογιάννη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Σταύρο Βαλσαμίδη που είχε την ιδέα υλοποίησης αυτής της έκθεσης. Επίσης ευχαριστώ τους συναδέλφους μου και με όσους είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να αποκομίσω πολύτιμες εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως και ευθύνη να μένει πάντα υψηλό το επίπεδο, κάτι που θα προσπαθώ όσο μπορώ. Η δημιουργία συνεχίζεται…». Κλείνοντας με την υπόσχεση αυτή, τώρα που αποκαλύφθηκε ο άνθρωπος πίσω από το έργο του, θα προσδοκούμε να δούμε την αφίσα όσο και την εκδήλωση.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ρυθμικά δίνοντας ζωή σε ρυθμούς της τζαζ μουσικής στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Γιατί στην Αγία Παρασκευή; Αναρωτήθηκαν κάποιοι. Επειδή είναι πανέμορφα, είναι η απάντηση. Το συγκρότημα DouceMenquartet με την μουσική του, τον έναστρο ουρανό και το αεράκι, δημιούργησε εκπληκτικές συνθήκες για μια όμορφη, ακόμα καλοκαιρινή βραδιά. Ο χώρος που επελέγη ευνόησε το παρείστικο κλίμα και πολλοί το διασκέδασαν με αναψυκτικό και φαγητό στο χέρι, φαγητό δρόμου είναι και αυτό! Ο Νίκος Παπαβρανούσης, γνωστός βιρτουόζος των κρουστών, γοήτευσε τους παριστάμενους αφού η βραδιά ολοκληρώθηκε με το κοινό να χορεύει στο πλακόστρωτο της πλατείας.

Λίγες μέρες μετά, έλαβε χώρα στον πεζόδρομο της οδού Σολωμού η αφήγηση μύθων με συνοδεία μουσικών οργάνων από την ομάδα «Μυθοσκορπίσματα». Την αφήγηση έκανε η Σωτηρία Ιωαννίδου, ενώ της έστρωναν μουσικό χαλί οιΣωκράτης Βότσκος, Νίκος Βαρελάς και Δήμητρα Αναγνωστοπούλου. Μικροί και μεγάλοι περιηγηθήκαμε μέσα από την χρωματισμένη φωνή της σε μύθους, θρύλους και δεισιδαιμονίες περιοχών της Μακεδονίας οι οποίοι αποτελούν παράδοση κάθε τόπου, σε μαγευτική απόδοση.

Μια νέα έκπληξη μας περίμενε στις 7 Σεπτεμβρίου στο συντριβάνι στην είσοδο του πάρκου, όπου έστησαν την ορχήστρα τους οι ReggetikoProject. Κάποιοι ήξεραν τι θα ακούσουν, κάποιοι δεν ήξεραν, και τελικά βγήκαμε όλοι κερδισμένοι με μια βραδιά που εξελίχθηκε ήρεμα με κόσμο να περνά και να κάθεται, ή να περνά και να κοντοστέκεται για να αφουγκραστεί το μίγμα ρεμπέτικου με ρέγκε μουσική.

Οι εκδηλώσεις του NASAF έκλεισαν με τη συναυλία του Ησαία Ματιάμπα και του Μύρωνα Στρατή στις 10 Σεπτεμβρίου στο πλακόστρωτο του πάρκου. Μια συναυλία που σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς την επόμενη μέρα και τον αποχαιρετισμότο καλοκαιριού.

Το 1οNASAF,  ολοκληρωμένο καθώς παρουσιάστηκε, έδωσε ώθηση στις υπαίθριες καλλιτεχνικές δημιουργίες και μας υπέδειξε πως είναι όμορφο να σκέφτεσαι διαφορετικά μακριά από αυστηρές αίθουσες εκδηλώσεων με στενά καθίσματα καλυμμένες από ταβάνι. Ζούμε σε μια χώρα όπου το κλίμα ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες, και σε μια πόλη που το αεράκι του βουνού γλυκαίνει τις νύχτες μας. Στο χέρι μας είναι να διευρύνουμετις δράσειςεντάσσοντας σε αυτές υπαίθριο θέατρο, stand- upcomedy, κινητές βιβλιοθήκες, φαγητό δρόμου, και μόδα δρόμου.

Επίσης, το NASAF και οι διοργανωτές του μας έδειξαν ότι Νάουσα για εκείνους δεν είναι μόνοτο Πάρκο και η πλατεία.  Η απάντηση στο «Γιατί στην Αγία Παρασκευή;» είναι «Γιατί όχι και στην Αγία Παρασκευή». Η Νάουσα έχει όμορφες γραφικές γωνιές που μπορούν να αναδειχτούν μέσα από τέτοιες δράσεις.

Αναμένουμετο 2o Naoussa Street art Festival. Ως τότε, μείνετε συντονισμένοι και επισκεφτείτε απόψε, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικό Φθινόπωρο 2017» με έργα των μαθητών των Εικαστικών Εργαστηρίων.

banner-article

Ροη ειδήσεων