Παιδεία

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: “Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βάζει κόφτη στα τμήματα των ΕΠΑΛ”

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΑΖΕΙ ΚΟΦΤΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ  ΕΠΑΛ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ, ΜΕ ΤΟ “ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ”
ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Με τον νόμο 4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δόθηκε η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να καθορίζει με Υπουργική Απόφαση, κάθε καλοκαίρι ποιοι Τομείς και Ειδικότητες θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ και ποιοι όχι (παρ. 16, άρθρο 66).

Με βάση το πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του 4ου πλέον Μνημονίου έπιασε ήδη δουλειά: Σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα καταργεί τομείς, συγχωνεύοντάς τους σε άλλα σχολεία μερικά από τα οποία μάλιστα απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους (π.χ οι Εφαρμοσμένες Τέχνες καταργούνται στο ΕΠΑΛ Κορωπίου και μεταφέρονται στο ΕΠΑΛ Ραφήνας!!)

Να θυμίσουμε ότι οι πολλοί από αυτούς τους Τομείς (π.χ Υγείας Πρόνοιας) είχαν καταργηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πρόλαβαν να … λειτουργήσουν μόλις 1 χρόνο.

Η κυβερνητική αυτή πολιτική όχι μόνο κλείνει  τομείς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, αλλά από την άλλη με βάση το νόμο 4415/2016 (άρθρο 34), τοποθετεί αυτοδίκαια τους εκπαιδευτικούς σε άλλο σχολείο! Χαρακτηριστικά στον Πειραιά  μεταφέρθηκαν αυτοδίκαια οι οργανικές θέσεις 7 εκπαιδευτικών στο 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά! Και μάλιστα αναδρομικά, από 2-1-2017!

Είναι φανερό ότι το αντιεκπαιδευτικό αυτό νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει άλλη μια πόρτα για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών,  καθώς οι εκπαιδευτικοί που θα μετακινούνται θα προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες, προκαλώντας υπεραριθμίες και νέες μετακινήσεις!

Οι νόμοι αυτοί φέρνουν τον κόφτη της δεύτερης αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης προσαρμόζοντας την στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας  την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  (ν.4186/2016) διατηρώντας και το νόμο της ΝΔ για καθορισμό των ειδικοτήτων με βάση τις προβλέψεις  των «κοινωνικών εταιρών» που έφερε καταργήσεις και συμπτύξεις ειδικοτήτων π.χ ιχθυοκαλλιέργειας, δασοπονίας κα.

Για αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του 3ου και του 4ου Μνημονίου,  αφού τα τελευταία δυο χρόνια δεν σταμάτησε να κλείνει «ολιγομελή» τμήματα ακόμα και σε απομονωμένα νησιά, αφού φρόντισε ο καθορισμός των τμημάτων για του χρόνου να γίνει με βάση τις εγγραφές που θα υπάρξουν στις 30 Ιούνη (!), νομοθετεί ώστε να μπορεί να κλείνει τους Τομείς σε ένα βράδυ και να πετάει τους εκπαιδευτικούς αυτοδίκαια από εδώ και από εκεί, σύμφωνα με το δόγμα: “δεν υφίσταται θέση, άρα δεν υφίσταται και οργανική“!

Συνάδελφοι, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση στην ΤΕΕ, που βάζει μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μάθουν την ειδικότητα που επέλεξαν, που αμφισβητεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε την επαναλειτουργία των καταργημένων Τομέων! Να μην μετακινηθεί κανένας εκπαιδευτικός!

Καλούμε τα ΠΥΣΔΕ να μην παίξουν το ρόλο του εντολοδόχου μιας αντιδραστικής πολιτικής που θέλει  κάθε καλοκαίρι να παίζει με το δικαίωμα στη μόρφωση και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών!

Δεν δεχόμαστε τους κόφτες που επιβάλλουν καθημερινά στις ζωές μας κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ

banner-article

Ροη ειδήσεων