Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Λουντέμης – Τσίρκας”. Δυο ενδιαφέροντα λογοτεχνικά πορτρέτα στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Δήμητρα Σμυρνή

Δύο παρουσιαστές ενημερωμένοι πάνω στα λογοτεχνικά πράγματα, οι Πυθαγόρας Ιερόπουλος και Διαμαντής Λεονταρίδης, απόστρατοι, όπως αυτοχαρακτηρίστηκαν, της Δικηγορίας ο πρώτος και του Δικαστικού Σώματος ο δεύτερος, έδωσαν τα πορτρέτα δύο προσωπικοτήτων με πολλά κοινά στη ζωή και τη γραφή τους, του Μενέλαου Λουντέμη και του Στρατή Τσίρκα.

Ο Γιάννης Ναζλίδης χαιρέτισε την παρουσία του κοινού που ενδιαφέρεται για ανάλογες εκδηλώσεις στο Εκκοκκιστήριο, αλλά κυρίως χαιρέτισε τη διάθεση των παρουσιαστών να πορευτούν σαν νέοι Δον Κιχώτες σε μια άνυδρη εποχή.

Ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος ξεκίνησε από τη μορφή του Λουντέμη, όπως αποτυπώθηκε στη μνήμη του, όταν τον μετέφεραν στη Μακρόνησο, όπου τον είδε για πρώτη φορά, για να περάσει μετά στις ομοιότητες που εντόπισε στους δύο λογοτέχνες, πριν περάσει στα πορτρέτα τους.

Ομοιότητες πολλές στις προσωπικότητες αλλά και στη γραφή εντοπίστηκαν με οξυδέρκεια από τον παρουσιαστή, για να επικεντρωθεί και σε μία τελευταία, το ότι γράφουν και οι δύο μυθιστορήματα – ποταμούς.

Ο Διαμαντής Λεονταρίδης έδωσε την πορεία της τετραλογίας του Λουντέμη, μέσα από τα τέσσερα μυθιστορήματά του – «Συννεφιάζει», «Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα», «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της ελπίδας»- επισημαίνοντας τα αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα στα βιβλία του, και διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Στη συνέχεια έδωσε σύντομα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Στρατή Τσίρκα, δίνοντας το λόγο και πάλι στον Πυθαγόρα Ιερόπουλο, ο οποίος εντόπισε  τα βαθύτερα νήματα τα οποία συνδέουν τα μυθιστορήματος του Τσίρκα “Λέσχη”, “Αριάγνη” και “Νυχτερίδα”, σε μία τριλογία με τον τίτλο “Ακυβέρνητες Πολιτείες”.

«Ο Τσίρκας δεν κάνει Ιστορία αλλά προϋποθέτει την Ιστορία» είπε, χαρακτηρίζοντας τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» κορυφαίο πόνημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας.

Η βραδιά διανθίστηκε με μουσική από τη Χορωδία του Ωδείου Φίλιππος με τη Νεφέλη Μπραβάκη, σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, με τις εξαιρετικές φωνές του Μιλτιάδη Τζιμούρτου, της Ελευθερίας Φιλάνδρου και της Φωτεινής Γεωργουδάκη να τραγουδούν και μονοφωνικά.

Μια ποιοτική βραδιά, απ’ αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει το Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

banner-article

Ροη ειδήσεων