Ιστορία

50 χρόνια από τη χούντα των συνταγματαρχών – Αρχείο της ΕΡΤ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει ειδικό αφιέρωμααπό το Οπτικοακουστικό Αρχείο την εκπομπή:

Η ΧΟΥΝΤΑ, Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (1967-1974)

«ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ» (video)

Ντοκιμαντέρ παραγωγής του 1997 με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974). Εξετάζεται η πορεία του ελληνικού κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της επταετίας παράλληλα με τον τρόπο που ασκούνταν η λογοκριτική παρέμβαση του κράτους: η λειτουργία του λογοκριτικού μηχανισμού της Χούντας με τις επιτροπές ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών και το «ψαλίδισμα» των ταινιών από τους λογοκριτές. Γίνεται αναφορά στην άνθηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου την περίοδο αυτή και στον ασφυκτικό έλεγχο της λογοκρισίας, καθώς οι νέοι δημιουργοί αντιστρατεύονταν το πολιτικό κατεστημένο.

Τις μαρτυρίες τους για την εποχή καταθέτουν οι σκηνοθέτες Γιώργος Σταμπουλόπουλος, ο οποίος μιλάει για την ταινία του «Ανοιχτή Επιστολή», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος περιγράφει την εμπειρία του από τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Θίασος» και «Μέρες του ‘36», ο Μανούσος Μανουσάκης, η Λίλα Κουρκουλάκου και ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Ιάκωβος Καμπανέλλης που κάνει λόγο για την ταινία «Το Κανόνι και τ’ Αηδόνι».

Μιλούν επίσης, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και ο συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης. Ο Λευτέρης Σωφρονάς, τεχνικός κινηματογράφου στην υπηρεσία της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) αναφέρεται στις συνθήκες και στον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών λογοκρισίας στην τηλεόραση της δικτατορίας.

Επίσης, στις συνεντεύξεις τους, ο Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, δ/ντής κινηματογράφου ΑΣΤΥ, ο Θόδωρος Αδαμόπουλος δ/ντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και ο Δημήτρης Χατζής, στέλεχος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, αφηγούνται στιγμές από την ιστορία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών στα χρόνια της χούντας.

Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό, επίσημα έγγραφα λογοκρισίας, επίκαιρα της εποχής ενώ περιλαμβάνονται αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες οι οποίες λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας. Προβάλλονται ακόμη, τα κομμένα αποσπάσματα ταινιών όπως η «Ανοικτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου ή το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, που αναφέρεται στη μυστηριώδη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από την ΕΤ-1 το 1997 για τα 30 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967.

Σκηνοθεσία: Νώντας Σαρλής

ert.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας