Απόψεις Κοινωνία Περισσότερο διαβασμένα

“Καλήν Εσπέραν Άρχοντες…” γράφει ο Δημήτρης Βύζας

Δημήτρης Βύζας

Καλήν Εσπέραν Άρχοντες αν είναι ορισμός σας, ψάλουν τα παιδιά στα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τους και ας απευθύνονται ίσως σε Έλληνες που μένουν χωρίς θέρμανση ή και χειρότερα σε μακροχρόνια ανέργους.
Εν τω Σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων.

Πάλι ωραίοι και επίκαιροι οι παραπάνω στίχοι. Δικαιολογημένα, τα χρόνια του 1960, ένας γέρος συγχωριανός μου, ο μπάρμπα Μήτρης, στο τέλος της Εορταστκής Λειτουργίας των Χριστουγέννων φώναξε:
-Χωριανοί!!. Να θυμάστε, ότι ο Χριστός γεννήθηκε στο παχνί!!. Και όλα αυτά επειδή έβλεπε τον κόσμο να ξεχνιέται στην ”ευμάρεια” που ξεμύτιζε στα χρόνια τους. Όλοι βιάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για φαγοπότι ύστερα από σαράντα ημερών Νηστεία.

Σαν χριστιανοί ορόδοξοι ξεχνάμε ότι σ’ εμάς τα δώρα τα έφερνε, ”αν μας θυμόταν”, ο Αη Βασίλης από την Καισαρεία και όχι ο σημερινός που έρχεται καβάλα στο έλκυθρο του από τον παγωμένο Βορρά. Ακόμα και το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου καθιερώθηκε από τους βορειοευρωπαίους εκθρονίζοντας το δικό μας καραβάκι.

Μαζί με τα παραπάνω εύχομαι σε σας και στους αναγνώστες σας, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ.  ΒΥΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας