Βέροια

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου: Με αφορμή την “Αναζήτηση της Βέροιας”…

Μια υπενθύμιση κι ένα σχόλιο από την πρώην Δήμαρχο

Είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω τακτικά ή να δημοσιοποιώ τις απόψεις και σκέψεις μου.

Η ενδιαφέρουσα  όμως, ημερίδα, που διοργανώνει η Εφορεία Ημαθίας για την Οθωμανική Βέροια, αύριο (Παρασκευή) στη Βεργίνα, στο πλαίσιο μάλιστα κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Αναζητώντας τη Βέροια…» μου προκάλεσε μνήμες.as

Η Εφορεία, ξεκινά την ημερίδα αυτή με αφορμή «την τεράστια δουλειά που έγινε για την πρόταση κήρυξης- ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων…». Προσκεκλημένοι τρείς επιστήμονες οι κκ  Γεώργιος Σκιαδαρέσης και Αντώνης Αναστασόπουλος και η κ. Ελένη Γκαρά.

Μνήμες λοιπόν, γιατί:

Ο Δήμος Βέροιας και πολλοί πολιτιστικοί φορείς της πόλης, διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια στη Βέροια… για τη Βέροια, συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα, ημερίδες και μάλιστα χρηματοδοτούν επιστημονικές εκδόσεις για την ιστορία και τα μνημεία της, ένα τεράστιο έργο πολλών δεκαετιών. Υπενθυμίζω κι αξίζει ν’ αναφέρω, ότι ο Δήμος Βέροιας, αφιέρωσε τα έτη 2007-2008  στην οθωμανική περίοδο της πόλης και μεταξύ άλλων, οργάνωσε δύο σχετικές εκδηλώσεις, – στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της πόλης, – στις 15 Οκτωβρίου 2007, διάλεξη του κ. Αντώνη Αναστασόπουλου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με θέμα «Η Βέροια της Οθωμανικής περιόδου, μια δυναμική κοινωνία» και στις 17 Οκτωβρίου 2008 , διάλεξη του κ. Γιώργου Λιακόπουλου, ιστορικού οθωμανολόγου, με θέμα «Η εξέλιξη των οθωμανικών επιτύμβιων επιγραφών. Μελέτη δειγμάτων Ν. Ημαθίας».OTHOMANIKOI KODIKES_B.pdf

Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν, μπορώ να υπενθυμίσω ότι τον κ. Αντώνη Αναστασόπουλο και την κ. Ελένη Γκαρά, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που είναι και οι δύο από τους κυριότερους μελετητές των κωδίκων της οθωμανικής περιόδου, μας γνώρισαν οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, όταν τους προσκάλεσαν να μιλήσουν σε δύο ημερίδες που οργάνωσαν με εκλεκτούς προσκεκλημένους στο Βυζαντινό Μουσείο για την ιστορία της πόλης. Ο κ. Αναστασόπουλος, είχε μιλήσει το 2003 με θέμα «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στη Βέροια» και η κ. Γκαρά το 2006, με θέμα «Η πόλη της Βέροιας και η περιοχή της στους Οθωμανικούς χρόνους». Ενδιαφέρουσες ομιλίες που όποιος θέλει να τις διαβάσει μπορεί να τις βρει στις εκδόσεις των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου «Βεροίας Μελετήματα» και «Ημαθίας Μελετήματα», αντίστοιχα.

Ελπίζω δε, σύντομα να κυκλοφορήσει ο ιατροδικαστικός κώδικας αρ.1, περίπου 100 σελίδων, για τα έτη 1602-1603, των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ημαθίας. Η μετάφραση του κώδικα, άρχισε το 2004, στο πλαίσιο προγράμματος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, με επιστημονικούς υπευθύνους τους καθηγητές κκ Αντ. Αναστασόπουλο, Ηλ. Κολοβό και Ελ. Γκαρά .

Χαίρομαι, λοιπόν, που θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξανασυναντήσουμε, παρ’ ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται πρωί εργάσιμης μέρας (!) και μάλιστα εκτός αστικού κέντρου Βέροιας, όπου θα ήταν ευκολότερη η πρόσβαση στο κοινό. Ούτως ή άλλως όμως, όπως και στο παρελθόν επανειλημμένα, οι αξιόλογοι καλεσμένοι θα εγγυηθούν την επιτυχία της.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας