Απόψεις Πολιτική

“Οι φόροι, τα χρέη κι η δημόσια περιουσία, σε σχέσεις απλής αριθμητικής” δια χειρός Αλιθέρση

Όταν  παρουσιάζεις στην πολιτική  ένα γεγονός  ως έχει, αρκούν λόγια απλά.  Αντίθετα, όταν θέλεις να κάνεις το άσπρο μαύρο, σίγουρα τότε απαιτούνται  λεκτικές κωλοτούμπες και μάλιστα με μπόλικη δόση αλχημείας. 

Ας αφήσουμε το δεύτερο για τους κυβερνώντες και τους κυβερνητικούς υποστηριχτές, που έχουν ιδιαίτερη κλίση σ΄ αυτά  – χωρίς  αυτό βέβαια να γίνεται με το αζημίωτο-   και ας αντιμετωπίσουμε  με την απλή αριθμητική κάποια στοιχεία οικονομίας και πολιτικής, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο προσκήνιο.

Πρόσφατα,  μια ακόμη… επιτυχία χρεώθηκε στο ενεργητικό του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της κυβέρνησης, η πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ αντί 50 εκ. ευρώ.  Δηλαδή, όσα περίπου χρειάζονται για τη μεταγραφή ενός καλού ποδοσφαιριστή!

Για τη διευκόλυνση των συλλογισμών μας αλλά και για την κατανόηση εν γένει των οικονομικών μεγεθών, των εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ,   με τα οποία καθημερινά μας βομβαρδίζουν, ας φτιάξουμε ένα δικό μας νόμισμα, το 1 «ΤΡΕΝΟΣΕ».  

Με τη  βοήθεια σχέσεων  απλής αριθμητικής στη συνέχεια, ας σχηματίσουμε μια εικόνα της έκτασης της σημερινής πραγματικότητας, έχοντας κατά νου ότι το 1 «ΤΡΕΝΟΣΕ» ισοδυναμεί με 50 εκ. ευρώ.

Θα μας ήταν πολύ χρήσιμο αν γνωρίζαμε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιελάμβανε το «πακέτο» ΤΡΕΝΟΣΕ που αγόρασαν οι Ιταλοί, αλλά τέτοια στοιχεία, όσο τουλάχιστον γνωρίζει ο γράφων, δεν δόθηκαν. Ούτε φυσικά η αντιπολίτευση-συμπολίτευση έκρινε σκόπιμο να ζητήσει!

Παρόλα αυτά, έχοντας εμείς τη δική μας εικόνα για την ΤΡΕΝΟΣΕ, συνεχίζουμε τους συλλογισμούς μας. Έτσι,  αντί να χρησιμοποιούμε στο εξής  το απρόσωπο 1 δις ευρώ, με τη βοήθεια της απλής αριθμητικής  θα λέμε 20 «ΤΡΕΝΟΣΕ»!CnWIp5AWAAEy2rv

Ας  ξεκινήσουμε από το «χρέος» προς τους δανειστές, που ανέρχεται περίπου στα 320 δις ευρώ, δίνοντάς του εικόνα. Αν το μετατρέψουμε στο δικό μας νόμισμα,  προκύπτει ότι το «χρέος» μας ανέρχεται σε 6400 ΤΡΕΝΟΣΕ!

Αλλά ας πάμε και στο «χρέος» των πολιτών προς το δημόσιο. Ίσως τα 84 δις ευρώ, σ’ όσους δεν έχουμε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, να μη μας λένε και κάτι το ιδιαίτερο. Όμως, αν πούμε ότι οι πολίτες για να ξεχρεωθούν από το Δημόσιο θα έπρεπε να είχαν πουλήσει 1680 ΤΡΕΝΟΣΕ, αυτό λέει  κάτι περισσότερο!

Κι ας συνεχίσουμε,  προς εμπέδωση του μεγέθους  αυτών των ποσών. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», η οποία είναι και αυτή προς πώληση, κόστισε στον ελληνικό λαό περίπου 6,7 δις ευρώ ή 134 ΤΡΕΝΟΣΕ!  Αν τώρα διαιρέσουμε τα 670 χιλ. της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» με την αξίας της σε ΤΡΕΝΟΣΕ προκύπτει 5 χιλ/ΤΡΕΝΟΣΕ. Δηλαδή, ολόκληρη η ΤΡΕΝΟΣΕ πουλήθηκε στην ιταλική εταιρία όσο κατά μέσο όρο το κόστος κατασκευής 5 χιλ. της ΕΓΝΑΤΙΑΣ! (‘Ευτυχώς’, αν ζουν θα είναι ελάχιστοι αυτοί που έγραψαν το Αλβανικό Έπος, νικώντας κατά κράτος τους Ιταλούς εισβολείς. Αυτοί όμως που ζουν θα αναρωτιούνται: «ποιος ο λόγος αυτής της θυσίας;» 

Ας αφήσουμε  κατά μέρος τη συναισθηματική φόρτιση κι ας πάμε στα   3 δις ευρώ, όσος περίπου είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ.  Αν αποτιμήσουμε αυτό το ψυχρό νούμερο με τη νέα νομισματική μας μονάδα, εύκολα προκύπτει ότι ισοδυναμεί με  60 ΤΡΕΝΟΣΕ. Αυτό το ποσό «χρωστούν» για φέτος οι Έλληνες,  εξαιτίας μόνο του ΕΝΦΙΑ στο δημόσιο, 60 ΤΡΕΝΟΣΕ!panos11

Πάμε τώρα και στα 6000 χιλιάδες στρέμματα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, κατά  κοινή ομολογία είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Αττικής αλλά και της Ελλάδας. Ως γνωστόν πουλήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση αντί 300 εκ. ευρώ περίπου ή 6 ΤΡΕΝΟΣΕ!

Έτσι θα μπορούσαμε λοιπόν να συνεχίσουμε την αποτίμηση για αυτά που πουλήθηκαν και για όσα από τη δημόσια περιουσία έχουν πάρει αυτό το δρόμο σχηματίζοντας, και συσχετίζοντας μεγέθη τέτοια, που θα μπορούσαν καλύτερα να αναπαραστήσουν την έκταση αυτού του εγκλήματος, επιχείρηση…  «σωτηρία», που συντελείται σήμερα  από τις κατ’ όνομα ελληνικές κυβερνήσεις σε βάρος της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Κι όμως αυτοί εξακολουθούν να επιμένουν ότι θυσιάζονται για τη…  σωτηρία μας! Μόνο που αυτήν τη «σωτηρία» την μετρούν με δεκάρες! Αλλά και πάλι, όπως έχει αποδειχτεί γι αυτήν  δε δίνουν ούτε δεκάρα τσακιστή!  

Και πάντα  βεβαίως εις δόξαν των υψηλών τους προστατών!

panos

 ΥΓ. Σε καμιά περίπτωση να μη θεωρηθεί ότι ο Αλιθέρσης θέλει να επιβάλει τη δική του νομισματική μονάδα, το 1 «ΤΡΕΝΟΣΕ»! Μπορείτε άνετα  να χρησιμοποιείτε τη δική σας, όπως το κόστος του  1 χιλ. «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ», που ισοδυναμεί με 10 εκ. ευρώ ή το πολλαπλάσιό της,  τα 100 χιλ. «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ», που ισοδυναμεί με 1 δις ευρώ. Επίσης μια άλλη βολική μονάδα είναι το 1 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ», όπου 3 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ισοδυναμούν με  1 δις κτλ.

Επίσης, ο γράφων δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι εφόσον κοπούν στο νομισματοκοπείο τα αντίστοιχα νομίσματα που προτείνει για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, δεν επιθυμεί αμοιβή γι αυτές του τις ιδέες. Το ποσό που θα δικαιούται ζητά να κατατεθεί εξολοκλήρου στο ταμείο για τη… σωτηρία της Πατρίδας.

Τέλος,  το όλον  θέμα θα προσφέρονταν κάλλιστα για να φτιάξει κανείς ασκήσεις απλής αριθμητικής για το Δημοτικό, αλλά οι μαθητές του σήμερα πλέον –εις δόξαν της γνώσης- διδάσκονται… ανώτερα μαθηματικά!

 

banner-article

Ροη ειδήσεων