Κόσμος

Μπαράζ εκκαθαρίσεων στην Τουρκία – Χιλιάδες απομακρύνονται ή συλλαμβάνονται (video)

 Συντάκτης Ιωάννης Δασκαλάκης

Λεπτές είναι οι ισορροπίες στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η διεθνής ανησυχία κλιμακώνεται τόσο για τις διαστάσεις που λαμβάνουν οι βίαιες επιχειρήσεις εκκαθάρισης όσο και για τη διαφαινόμενη πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Η κατάσταση είναι πάντα τεταμένη, απόδειξη ότι εκκενώθηκε το τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από απειλές.

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει «εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

Αποκαλυπτικά βίντεο, το ένα μετά το άλλο, δίνονται στη δημοσιότητα που αποτυπώνουν τις δραματικές στιγμές των 4 ωρών της απόπειρας πραξικοπήματος. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με την «απόπειρα δολοφονίας» του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε. Η «απόπειρα» σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές της Τουρκίας έγινε λίγο μετά την εσπευσμένη αναχώρηση του Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκκαθαρίσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Εννιά χιλιάδες απομακρύνθηκαν ενώ τουλάχιστον 8.000 είναι οι συλλήψεις σε στρατό και δικαιοσύνη. Στους συλληφθέντες στρατιωτικούς περιλαμβανονται 103 στρατηγοί, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, που κατά την Άγκυρα είχε χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών απο τους πραξικοπηματίες.

Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.

turkey19987

Την ίδια ώρα περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές. Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το Ανατολή δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους. Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

0050029493_07172016turkey-ss-slide-znow-master768

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές και πρόσθεσε οτι ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ταυτόχρονα πληροφορίες που μετέδωσε η Αριάνα Φερεντίνου μιλούν ότι έχουν μπει στο στόχζαστρο και δημοσιογράφοι γυα συνεργασία με τον Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα απευθύνουν επιστολές στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις απαιτώντας την έκδοση του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του. Ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε εκ νέου στο θέμα της θανατικής ποινής, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και ότι θα έχει διαβουλεύσεις γι αυτό με την αντιπολίτευση.

ert.gr

 
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας