Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Σταματήστε τις δολοφονίες στη θάλασσα” – “Πρόσωπα της Μεσογείου”. Μια έκθεση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας που ευαισθητοποιεί

Δήμητρα Σμυρνή

«Mare nostrum», η θάλασσά μας, ήταν για τους Ρωμαίους η Μεσόγειος την εποχή της παντοκρατορίας τους, και αυτό το κτητικό και αλαζονικό «μας» (nostrum) έγινε στις μέρες μας «mortum», θάνατος, αφού η Μεσόγειος έγινε ο τάφος για 34.000 ανθρώπους, που, προσπαθώντας να την περάσουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή και προσπαθώντας να ξεφύγουν το θάνατο που τους κυνηγούσε στην πατρίδα τους, έχασαν τελικά τη ζωή τους στα νερά της.

Η έκθεση που φιλοξενείται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι μια έκθεση έργων που ταξιδεύει με ψηφιακή μορφή σ’ όλο τον κόσμο, ευαισθητοποιώντας τους επισκέπτες πάνω στο τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού, φωτίζοντας με τον προβολέα της Τέχνης το τραγικότερο σημείο του, τις δολοφονίες των προσφύγων στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η ιδέα, που έγινε καμπάνια με τον τίτλο «Πρόσωπα», ξεκίνησε από την οργάνωση STOP MARE MORTUM, «Σταματήστε τις θαλάσσιες δολοφονίες» σε ελεύθερη απόδοση – στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας Γιώργος Κωνσταντίνου, που ζει στην Καταλονία μια εικοσαετία-   και αποδίδει το δράμα της Μεσογείου με έργα ζωγράφων απ’ όλο τον κόσμο.

Η έκθεση, στο ισόγειο και στον ημιώροφο της Βιβλιοθήκης μας, είναι ένας πόλος έλξης για τον επισκέπτη, που μπορεί να δει το ίδιο συγκλονιστικό θέμα να αποδίδεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με διαφορετικό ύφος και τεχνοτροπία, πάντα όμως με τον ίδιο στόχο, την καταδίκη της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και του πολέμου και την υπεράσπιση της ειρήνης και της ισότητας.

 fatretra.info-vivliothiki-prosfiges

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, που οι Ισπανοί διοργανωτές της φιλοδοξούν να γίνουν 34.000, όσοι και οι νεκροί της Μεσογείου – αφού καλούν όλους τους ζωγράφους του κόσμου να καταθέσουν ένα έργο τους με το ίδιο θέμα-  υπάρχει και έργο της Βεροιώτισσας εικαστικού και Προέδρου της Βιβλιοθήκης, Φωτεινής Χαμιδιελή, η οποία προχώρησε χθες, 28/6/’16, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.

Καλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην καμπάνια, ζήτησε από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του και την προσωπική του ματιά να ζωγραφίσει πρόσωπα του δράματος, καταθέτοντας τη δική του πινελιά.

Και ήταν πραγματικά κάτι το πολύ ιδιαίτερο να βλέπεις στη χθεσινή συγκέντρωση, γύρω από το μεγάλο τραπέζι της Βιβλιοθήκης, μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιούνται γύρω από ένα τόσο ζωτικό θέμα, όπως αυτό της πολύτιμης ανθρώπινης ζωής, που έγινε παίγνιο στα χέρια των ισχυρών του κόσμου.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας απέδειξε για μια ακόμη φορά την ευαισθησία της σε θέματα πολιτισμού και ανθρωπιάς, αλλά και την ικανότητά της να κάνει τους πολίτες κοινωνούς καλλιτεχνικών γεγονότων με πολλαπλά οφέλη.

 fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges fatretra.info-vivliothiki-prosfiges

banner-article

Ροη ειδήσεων