Νίκος Μαυροκεφαλίδης: "Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αξίζουν τη στήριξη"

kids_theatro2-768x460

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Νίκου Μαυροκεφαλίδη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΠΙ  TOY 11ΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Η.Δ. ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ  ΤΕΤΡΑΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ  (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ –ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ –Π.Κ.Μ.-ΥΠΠΟ)

κ. Πρόεδρε

κ. Αντιπεριφερειάρχη,

κ .κ. Ανπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ. στα πλαίσια της αρχής της εγγύτητας της διοίκησης προς τους πολίτες αποφάσισε σήμερα να συνεδριάσει λίγα χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης στη έδρα της πόλης μας στη καρδιά  του κεντρικού δήμου της Ημαθίας .

Χαιρετίζουμε  και καλωσορίζουμε το δευτεροβάθμιο αυτοδιοικητικό σώμα  της μεγαλύτερης σε έκταση και της δεύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της χj2sM3ycY4GpIEelK76RW8Xo9Bq5JLuta-JDZ5zogUaICMcEkFtjnK9XlbmT26RH3vώρας μας στην οποία και ανήκουμε.

κ. πρόεδρε σας ευχαριστώ, που μου δίνετε τη δυνατότητα  να αναφερθώ εν συντομία στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με αφορμή το θέμα που εισάγεται στο Συμβούλιό σας και αφορά την Προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης .

Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι από τους μακροβιότερους σύγχρονους φορείς πολιτισμού.

Έχουν  τις ρίζες του στο άρμα Θέσπιδος της αρχαιότητας  και  στο άρμα του Εθνικού Θεάτρου(Κωστή Μπαστιά) κατά το μεσοπόλεμο.

Το 1983 η αείμνηστη Μελίνα εμπνευσμένη από  την ιστορία του θεάτρου θεσμοθετεί τα σύγχρονα άρματα Θέσπιδος, τα ΔΗΠΕΘΕ τα οποία   παίρνοντας διάφορες νομικές μορφές έφτασαν  με τον 3852/10 να λάβουν το χαρακτήρα Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Τα δέκα επτά ΔΗΠΕΘΕ καλύπτουν όλη τη χώρα υπηρετώντας τη θεατρική τέχνη, προάγοντας τη θεατρική παιδεία, προσφέροντας υψηλού επίπεδου παραστάσεις από το αρχαίο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο, διευρύνοντας όλο και περισσότερο το θεατρόφιλο κοινό, την αγάπη για την τέχνη των τεχνών.

Στην   ΠΚΜ κ. κ.τη μεγαλύτερη σε έκταση και τη δεύτερη σε πληθυσμό στη χώρα μας ,στην  Περιφέρεια  7 Περ.Ενοτήτων , της  μοναδικής ιστορίας  και παράδοσης , του τεράστιου μνημειακού αποθέματος,  των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού  και της παράδοσης  μεταξύ των άλλων δυναμικών παραμέτρων ανάπτυξης εξέχουσα θέση πρέπει να επιφυλάσσει  και στους Δημόσιους  Φορείς Πολιτισμού. Κατά τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, οφείλουμε ακόμα περισσότερο  να στηρίζουμε τους φορείς που υπερασπίζουν τον πολιτισμό μας  και καλλιεργούν και προάγουν  την ιδιοσυστασία της ταυτότητά μας  μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές  περιβάλλον .7966_584407634937554_737871341_n

Στην Π.Κ.Μ.  τρεις είναι οι οργανισμοί –οντότητες που κυρίως υπηρετούν το Θέατρο. Το Κ.Θ.Β.Ε. ,  ο μεγαλύτερος  θεατρικός οργανισμός  της χώρας  και τα δύο ΔΗΠΕΘΕ της Βέροιας και των Σερρών.

Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει περιφερειακό χαρακτήρα.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κατά την ιδρυτική συστατική του πράξη οφείλει και καλύπτει ανάγκες τριών Περιφερειακών ενοτήτων : της Ημαθίας ,της Πέλλας και της Πιερίας .

Για παράδειγμα ,  το χειμώνα2015-2016 την παιδική σκηνή με το έργο «ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΗΜΑΤΑ μια περιπέτεια αλλιώς…», που παρουσιάζαμε στη Αντωνειάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρακολούθησαν 9100 μαθητές Δημοτικών Σχολείων  και Νηπιαγωγείων από Ημαθία, Πέλλα και Πιερία.

Στην Τρίτη θεατρική άνοιξη εφήβων Γυμνασίων(2015) και Λυκείων επίσης, από τις τρεις προαναφερθείσες  Περιφερειακές Ενότητες, στο ίδιο χώρο, 21 θεατρικά σχήματα από 19 Γυμνάσια και Λύκεια (580 μαθητές και 60 καθηγητές ) είχαν την ευκαιρία βιωματικής εμπειρίας  με το θέατρο και της  μέθεξης των δώρων της θεατρικής τέχνης .

Βεβαίως  κατά τη διάρκεια κάθε έτους, κατά τα οριζόμενα και στην Προγραμματική Σύμβαση, έχουμε παραγωγές, συμπαραγωγές και άλλες παράλληλες με το θέατρο δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες .

Στο δια ταύτα του συζητούμενου θέματος.  Κ. πρόεδρε

(διαβάζεται η παράγραφος 5 του ν.4071)

Κ.και κύριοι το ποσό που σήμερα σε εφαρμοργή του εφαρμοστικού νομοθετήματος 4071/2012 καλείστε να διαθέσετε προς  το ΔΗ.ΠΕ.θΕ Βέροιας δεν επέχει επ’ουδενί  λόγω χαρακτήρα  έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  αλλά ετήσιας τακτικής επιχορήγησης στα πλαίσια της τετραμερούς Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το Δήμο Βέροιας ,στην ΠΚΜ και στο ΥΠΠΟ που από το οικ. έτος 2013 εφαρμόζεται(4071/2012)6564059_orig

Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το   ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίννων επιχορηγήθηκε το 2015  από την αντίστοιχη περιφέρεια με το ποσό των 46.500 ευρώ όσο και από το ΥΠΠΟ.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης επιχορηγήθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  το 2015 με το ποσό των 46.500 ευρώ όσο και από  το ΥΠΠΟ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας επιχορηρήθηκε από την Π.Κ.Μ. πέρυσι μόνο με  10.000 ευρώ και των Σερρών με  μηδενικό ποσό!!! Τα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ επιχορηγήθηκαν με υποπολλαπλάσια ποσά από όσα από μόνα τους τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων από τις δικές τους περιφέρειες  Γιατί;

Ανακύπτει αβίαστα το ερώτημα γιατί αυτή η στάση της περιφέρειας απέναντι και στα δικά της ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ!

Κ. Πρόεδρε, κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. και κ. Σύμβουλοι, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έχουν χαρακτήρα κοινωφελή .Δεν επιτρέπεται να  κερδοφορούν από τις δράσεις τους  και οικονομικά στηρίζονται στις Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης ,από τις οποίες απορρέουν  και δικαιώματα και υποχρεώσεις  και για τα τέσσερα μέρη!

Εκ μέρους και της προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κ. Μπιτζίδου, με την οποία επικοινώνησα σήμερα, ζητούμε να στηρίξετε τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  της περιφέρειάς μας οικονομικά όσο  το αξίζουν και το αξίζουν  και όσο μπορείτε  και το μπορείτε κατά το παράδειγμα τουλάχιστον των Ιωαννίνων και της Κοζάνης.   Την επόμενη χρονιά να διαθέσετε τουλάχιστον  στα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όσο διαθέτει και το ΥΠΠΟ.

Ο Δήμος Βέροιας    είναι πάντα δίπλα μας παρακαλούμε κάντε το κι εσείς  μιας και τα θέατρα είναι και δικά μας και δικά σας κι όλων μας …!

Βέροια 26-05-2016

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος

 

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30698 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια