Αγροτικά Τοπικά

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις στην παραγωγή κερασιών σε Ημαθία και Πέλλα

Ερώτηση για τις ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις στην κερασοπαραγωγή των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Ανάστατοι είναι οι κερασοπαραγωγοί των ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις κερασιών πανελλαδικά, με τις ζημιές στην έτοιμη για συγκομιδή παραγωγή κερασιών από τις έντονες βροχοπτώσεις του διήμερου 20 και 21 Μάη.

Οι βροχοπτώσεις, που ήταν σφοδρότατες και με χρονική διάρκεια πάνω από 48 ώρες, έπληξαν κύρια ποικιλίες πρώιμες και μεσοπρώιμες και ιδιαίτερα στα πεδινά του Δήμου Έδεσσας και τα χωριά του Δήμου Βέροιας με ανυπολόγιστες ζημιές στο αναμενόμενο εισόδημα των κερασοπαραγωγών των παραπάνω περιοχών.

Η ζημιά των βροχοπτώσεων έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή και τη μεγάλη μείωση στην αναμενόμενη φετινή παραγωγή κερασιών λόγω των παγετών, που προηγήθηκαν και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.κατάλογος

Οι κερασοπαραγωγοί των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των αντιλαϊκών, αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας”, τα χαράτσια κά που εφαρμόζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα κεράσια των ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας με δεδομένη τη συνέχιση της αποχής των γεωπόνων του ΕΛΓΑ λόγω μη κάλυψης της πληρωμής του εκτιμητικού τους έργου;

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα;»

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων