Απόψεις Επιστήμη

“Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Αυτή είναι η κληρονομιά του” Γράφει ο Κωστής Χριστοδούλου

Πόσοι είναι οι νεκροί και πόσες γενιές θα πληρώνουν ένα ανθρώπινο λάθος. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ μέσα από τους σκληρούς αριθμούς
Με ραδιενεργές ουσίες έχουν μολυνθεί 2.293 οικισμοί σε 77 περιοχές των 12 περιφερειών. Πλήγηκαν σημαντικά το περιβάλλον, δάση, υδάτινοι πόροι, χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν υγεία και σπίτια τους. Το 1986 από την ζώνη της ραδιενεργού μόλυνσης μετακινήθηκαν 116 χιλ. άτομα.

Μόνο στην Ουκρανία το 2016 υπάρχουν 1.961.904 πολίτες που έχουν την ιδιότητα των θυμάτων της καταστροφής του Τσερνομπίλ, μεταξύ αυτών 108.530 είναι ανάπηροι και 418.777 παιδιά. Στην χώρα πάνω από 35 χιλιάδες οικογένειες λαμβάνουν επιδόματα λόγω θανάτου γονέα εξ αιτίας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Ο αριθμός των νεκρών είναι αδιευκρίνιστος. Μέσα στους πρώτους μήνες μετά το ατύχημα πέθαναν 30 εργαζόμενοι είτε από την έκρηξη είτε από την υψηλή ακτινοβολία την οποία δέχτηκαν. Το επόμενο διάστημα παρατηρήθηκε μία κατακόρυφη αύξηση των καρκίνων κυρίως σε όσους έλαβαν μέρος στην εκκαθάριση των μολυσμένων περιοχών. Σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν 700.000 άνθρωποι οι οποίοι εκτέθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Από αυτούς οι 40.000 πλέον δεν βρίσκονται στην ζωή ενώ 70.000 είναι ανάπηροι. Το 20% των παραπάνω θανάτων προήλθε από αυτοκτονία ενώ οι θάνατοι από καρκίνο ήταν τριπλάσιοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό.Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν και χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο κυρίως του θυρεοειδούς και λευχαιμία συνδέονται με το ατύχημα. Στην Λευκορωσία, το ποσοστό προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς εκατονταπλασιάστηκε μέσα σε δέκα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς τις επόμενες δεκαετίες.

Στη Λευκορωσία, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, τα είκοσι πρώτα χρόνια μετά το ατύχημα ενώ οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43%, και του πεπτικού συστήματος κατά 23%.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει προαναγγείλει την δημιουργία μίας νέας σαρκοφάγου καθώς η προηγούμενη είναι στα όρια της κατάρρευσης με αποτέλεσμα από τις σχισμές που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το νερό της βροχής και το χιόνι να μολύνεται ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής. Επιστήμονες αναφέρουν ότι επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στην καρδιά του αντιδραστήρα έχουν διάρκεια ζωής έως και 24.000 χρόνια.

news247.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων