Απόψεις Κόσμος

“Προσφυγικό και μεταναστευτικό, προσπαθούν να τα λύσουν ή μας δουλεύουν;” του Προκόπη Κωφού

Για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα ισχύουν αυτά που ισχύουν και για όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Ενώ όλα αυτά τα προβλήματα είναι συνέπειες, παρενέργειες ή εκδηλώσεις άλλων γενικότερων προβλημάτων, που ως τέτοια είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν αν δεν αντιμετωπιστούν στην πηγή τους, κανείς δεν ασχολείται με το αυτονόητο, με την αντιμετώπιση δηλαδή των πραγματικών αιτιών που τα προκαλούν. Όλοι τους, στο όνομα δήθεν του ρεαλισμού και της άμεσης δήθεν αντιμετώπισης των προβλημάτων, αυτό το περιβόητο, «καλά όλα αυτά, αλλά τώρα τι κάνουμε!», διαιωνίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα αυτά μέσω ακριβώς της άμεσης υποτίθεται προσπάθειας που ισχυρίζονται πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν!!! Όμως, αυτά τα προβλήματα αυτοτελώς, αποδεσμευμένα δηλαδή από την πηγή και τις αιτίες που τα προκαλούν, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να αντιμετωπιστούν.

 Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό συγκεκριμένα, δεν είναι αυτοτελή προβλήματα που προκύπτουν ως φυσικά φαινόμενα, όπως λίγο-πολύ θέλουν να τα παρουσιάζουν. Οι πηγές αυτών των προβλημάτων είναι αφενός οι πόλεμοι και αφετέρου η φτώχεια, η εξαθλίωση και οι ανυπέρβλητες δυσκολίες επιβίωσης σε εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη. Αλλά βέβαια, και οι πόλεμοι, και οι ακραίες καταστάσεις ανέχειας στις οποίες βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της γης δεν είναι ούτε αυτά προβλήματα που έχουν τη σημασία φυσικών φαινομένων, είναι προβλήματα που έχουν την πηγή τους στην παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη και συνακόλουθα στην όξυνση και κλιμάκωση των διεθνών ανταγωνισμών που πηγάζουν από την κρίση αυτή.

AppleMark

Γιατί όμως οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης που υποτίθεται εκφράζουν τα συμφέροντα των λαών των χωρών τους δεν ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πηγής των προβλημάτων του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, δηλαδή με τις πολεμικές συγκρούσεις και τις καταστάσεις οικονομικής ανέχειας στις περιοχές αυτές του πλανήτη και αντίθετα επικεντρώνουν στη διαχείριση των συνεπειών και των εκδηλώσεων των προβλημάτων αυτών, δηλαδή στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ουσιαστικά προφανής. Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των λαών των χωρών τους, αλλά τα συμφέροντα εκείνα που στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών και των ανταγωνισμών μεταξύ τους είναι υπεύθυνα, και για τις πολεμικές συγκρούσεις, και για τις καταστάσεις οικονομικής ανέχειας στις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς ιδιαίτερα για να καταλάβει τι συμβαίνει και ποια ακριβώς συμφέροντα εκφράζουν όλες οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όλου του πλανήτη!

– Ποιος στήριξε και εξόπλισε τους Ταλιμπάν να ανατρέψουν τη μαρξιστική και προσκείμενη στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη χώρα αυτή μια κατάσταση που διαιωνίζεται μέχρι σήμερα και αναγκάζει πολλούς Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, δεδομένου μάλιστα πως η μαρξιστική εκείνη κυβέρνηση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της προόδου της χώρας είχε καταργήσει τις μπούργκες των γυναικών και έστειλε όλα τα κοριτσάκια στο σχολείο;

FILE - In this Wednesday, Feb. 6, 2013 file photo, a Syrian woman stands amid the ruins of her house which was destroyed in an airstrike by government warplanes a few days earlier, killing 11 members of her family, in the neighborhood of Ansari, Aleppo, Syria. President Bashar Assad has exploited his greatest advantage on the battlefield _ his air power _ to push back rebel advances and prevent the opposition from setting up a rival government in its northern stronghold. Along the way, fighter jets and helicopters bombed bakeries, makeshift hospitals and residential areas, according to a new report by a U.S.-based rights group released Thursday, April 11, 2013 accusing the regime of committing war crimes with indiscriminate airstrikes that have killed more than 4000 since summer. (AP Photo/Abdullah al-Yassin, File)

– Ποιος επιτέθηκε στο Ιράκ για να ανατρέψει τον Σαντάμ με εντελώς ανυπόστατες μάλιστα κατηγορίες περί χημικών όπλων με αποτέλεσμα να ανοίξει μια πληγή στην περιοχή που ενίσχυσε καθοριστικά τους τζιχαντιστές και τον ISIS;

– Ποιος βομβάρδισε στη Λιβύη και στήριξε την ανατροπή του Καντάφι με αποτέλεσμα αυτό το χάος που δημιουργήθηκε στη σχετικά ευημερούσα αυτή χώρα της Αφρικής και τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατέκλυσαν την Ιταλία;

– Ποιος στήριξε τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς» στη Συρία για να ανατραπεί ο Άσαντ με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των τζιχαντιστών και του ISIS και την καταστροφή αυτής της σχετικά ευημερούσας χώρας με αποτέλεσμα αυτό το τεράστιο και αυξανόμενο μεταναστευτικό ρεύμα;

– Για να μην επεκταθώ και σε άλλες τέτοιες παρεμβάσεις όπως την «ανθρωπιστική» επιχείρηση της Γαλλίας το 2013 στο Μάλι της Αφρικής που ως γνωστόν διαθέτει χρυσό, κοιτάσματα πετρελαίου και σημαντικά αποθέματα ουρανίου, που δημιούργησε κι εκεί χιλιάδες πρόσφυγες που επειδή ήταν μακριά δεν φρόντισε κανείς να μας τους δείξει για να μην ανησυχήσουμε, πως θα μπορούσε να προκύψει και σε μας κάποτε το προσφυγικό που βεβαίως δεν άργησε να εκδηλωθεί και εδώ!

Να πώς προέκυψαν ως προβλήματα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και να γιατί οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που τα προκαλούν, γιατί είναι αυτές οι ίδιες μαζί με τους Αμερικανούς υπεύθυνες για τη δημιουργία τους. Τα προβλήματά αυτά είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αν δεν αντιμετωπιστούν στην πηγή τους. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά όλες οι κυβερνήσεις είναι η διαχείριση του προβλήματος. Δεν προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά προσπαθούν να το διαχειριστούν προσπαθώντας να μοιράσουν τις ζημιές και τις ωφέλειες που θα προκύψουν σε κάθε χώρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το ισοζύγιο ζημιών και ωφελειών που θα προκύψει υπολογίζουν πως θα είναι συνολικά θετικό για την Ευρωζώνη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί το είπε καθαρά μιλώντας στο πρακτορείο CNBC:

homs-600_7b15a4f780e71342202ef1023e97ec6b.nbcnews-ux-2880-1000

Να τι είπε σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο Μοσκοβισί: «Η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος συνεπάγεται τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2% – 0,3%» και πως υπό το οικονομικό πρίσμα, το μεταναστευτικό συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία και πως οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης συνίσταται σ’ αυτό το επενδυτικό κενό και ακόμα πως «Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Ιδού λοιπόν ένα ακόμα διαθέσιμο εργαλείο για «υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, οι πρόσφυγες! Το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο και ποιος λιγότερο και ποιος ενδεχομένως θα ζημιώσει, ουσιαστικά αυτό είναι το ζήτημα που συζητείται και όχι η λύση του μεταναστευτικού!

Όσοι λοιπόν εργαζόμενοι έχουν εγκλωβιστεί στις συζητήσεις που γίνονται, πως δήθεν οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις πασχίζουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, πλανώνται πλάνη οικτρά. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ του προσφυγικού είναι να σταματήσουν να έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, γιατί θα έχουν σταματήσει οι πόλεμοι και γιατί οι άνθρωποι θα μπορούν να επιβιώσουν στις πατρίδες τους. Όλα αυτά που μας παρουσιάζουν ως λύση, δηλαδή, ο περιορισμός της ροής των μεταναστών που θα μας εξασφαλίσει το ΝΑΤΟ που βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να εγκατασταθεί στο Αιγαίο μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, τα κλειστά ή ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, η καλή Μέρκελ και ο κακός Αυστριακός, ο εγκλωβισμός των μεταναστών σε μια χώρα μέσω των περιβόητων “hot spots”, το μοίρασμα των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες και όλα τα άλλα που κάνουν, είναι σκέτη κοροϊδία για να εξακολουθήσουν να προωθούν τις σε βάρος των λαών πολιτικές τους.

Προκόπης Κωφός

syr

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας