Κοινωνία

Τα σχέδια για το πλαστικό χρήμα, τις αποδείξεις, το αφορολόγητο και τους φόρους για το 2016

Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Ειδικότερα το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου αναμένεται να καθορίζει το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες, με τις οποίες θα χτίζεται το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φτάνουν το 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει το ενιαίο 10% που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες.
Επίσης καταργείται το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν χειρόγραφες αποδείξεις.
Όσοι έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό του εισοδήματός τους για την έκπτωση φόρου.
to-sxedio--o-kindunos-gia-plastiko-xrima-kartes-pantou_4.w_hr
Στις δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι αποδείξεις όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, δίδακτρα, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, λογιστές, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά
Για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζονται να κρατούν τις αποδείξεις σπίτι.  Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
Το σχέδιο προβλέπει υψηλό φοροπέναλτι με τη μορφή του πρόσθετου φόρου για όσους φορολογούμενους προσκομίζουν αποδείξεις λιγότερες από τις απαιτούμενες. Αν και δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί το ακριβές ποσοστό του φόρου που θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που απαιτούνται και εκείνης που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάνει και το 30%.
Επισημαίνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος δεν θα ισχύσουν οι αποδείξεις και ο σχετικός κωδικός που έχει προβλεφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα είναι ανενεργός.

dikaiologitika.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας