Βέροια Ρεπορτάζ

Βέροια, Παναγιώτης Ρήγας, Γ.Γ του ΣΥΡΙΖΑ: “Επιλέξαμε το δρόμο της τακτικής υποχώρησης – Παλεύουμε, ενώ από παντού δεχόμαστε πυρά”

Δήμητρα Σμυρνή

Η ομιλία του Γ.Γ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια, Παναγιώτη Ρήγα, πραγματοποιήθηκε μπροστά σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο και με αρκετές φωνές διαμαρτυρίας, κυρίως αγροτών.

Τον ομιλητή πλαισίωσαν ο Κώστας Γκοντίνος, συντονιστής της ΠΣΕ, η Βαρβάρα Σαράντη, συντονίστρια Νομ. Επιτροπής Ημαθίας και ο Δημήτρης Χαμπίδης μέλος της Νομ. Επιτροπής Ημαθίας, της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τους αγρότες.

Η Βαρβάρα Σαράντη προλογίζοντας τόνισε τη δυσκολία του έργου που ανέλαβε η κυβέρνηση αλλά και εστίασε στο ρόλο που πρέπει να παίξει το κόμμα, καθώς είναι απαραίτητο να ασκεί κριτική, να επικροτεί, αλλά και να διαμεσολαβεί ανάμεσα στο λαό και το κράτος.

«Αν το κόμμα είναι δυνατό και όχι ενσωματωμένο στο κράτος, όλα θα πάνε καλά. Ξεκινήσαμε έναν ωραίο αγώνα και πρέπει να συνεχιστεί» κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Ρήγας ξεκίνησε λέγοντας: «Κάναμε μια επιλογή ευθύνης. Θα εγκαταλείπαμε την προσπάθεια και θα αναλάμβαναν πάλι οι ίδιοι με τα γνωστά επακόλουθα. Επιλέξαμε το δρόμο της τακτικής υποχώρησης, αλλά συνεχίζουμε»

Επιμένοντας ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση, τόνισε σημαντικά κατ’ αυτόν σημεία της πορείας της, όπως την επιβολή της Δημοκρατίας, την αύξηση των εσόδων και την μεγαλύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Στόχος η απομείωση του χρέους. Αντίπαλοι η εξωτερική και εσωτερική Τρόικα.

038

«Επιδιώκουμε α) Δημόσια Διοίκηση που να εξυπηρετεί τον πολίτη β) Παιδεία για όλους, για να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό γ) Ανάπτυξη άμεσα δ) Να δηλωθούν τα αδήλωτα χρήματα του εξωτερικού.

Θα πρέπει να αξιολογηθούμε σε βάθος τετραετίας. Πρέπει να καταλάβουμε σε ποια θέση είμαστε. Να ξέρουμε τα όριά μας. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ενώ από παντού δεχόμαστε πυρά» κατέληξε ο Γραμματέας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στο αγροτικό, ασφαλιστικό και φορολογικό και το κλίμα εντάθηκε, όταν οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποιούσαν.

Διαμαρτυρία υπήρξε και από τη μεριά νεαρών, που σήκωσαν μέσα στην αίθουσα πανό, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Ο μεγαλύτερος αγώνας, που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο αγώνας με τις αντιλήψεις» είπε ο Κώστας Γκοντίνος, τονίζοντας «πρέπει να κάνουμε ρήξεις. Το 50% του ΕΣΠΑ το έπαιρνε ο Μπόμπολας. Εμείς θέλουμε την κοινωνία μέσα στη διαδικασία. Προσπαθούμε να ανοίξουμε τα κλωστήρια. Δώσαμε σε όλους βιβλιάρια υγείας. Το αγροτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες κινήσεις. Δεν ήρθαμε να ωραιοποιήσουμε, αλλά ούτε και να εγκαταλείψουμε».

037

«Οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα και είμαστε μαζί τους» είπε ο Δημήτρης Χαμπίδης.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οργανωμένος τομέας των αγροτών, ώστε να επεξεργαστεί λύσεις. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των αγροτών. Να μη μας χρεώνουν αυτά που έκαναν σαράντα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Στο ασφαλιστικό των αγροτών υπάρχουν σοβαρές βελτιώσεις. Θα δοθεί και σύνταξη χηρείας. Δεν μπορεί όμως να παραμείνει η ασφάλεια του ΟΓΑ και του ΝΑΤ».

«Το ασφαλιστικό είναι σε διαβούλευση» πρόσθεσε ο Γεν. Γραμματέας. «Θα υπάρχει πια ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα. Με την ενιαία σύνταξη γίνεται αναδιανομή του πλούτου. Δε θα γίνει μείωση στις κύριες συντάξεις. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιους τους μισθούς και την ασφάλεια κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Αλλιώς δε θα έχουμε ούτε μεροκάματο ούτε ασφάλεια» κατέληξε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας