Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Καθηγητές και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας σ’ ένα απογευματινό Μουσικής Δωματίου

Δήμητρα Σμυρνή

Σ’ ένα μουσικό απογευματινό, όπου καθηγητές και μαθητές προσέγγισαν τη Μουσική Δωματίου μέσα από κομμάτια προκλασικά, ακούστηκαν έργα των C.F.ABEL, L.MOZART, C.G.TOESCHI, και J.MYSLIVECEK

Η εκδήλωση που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα, 30/ 1/ ’16, στις 6μμ , παρουσίασε ένα μελωδικό ρεπερτόριο, χαρακτηριστικό για τη δροσιά και τη χάρη, που είναι γνωρίσματα των περισσότερων έργων της προκλασικής μουσικής.

Για την περίοδο του Προκλασικισμού, ο καθηγητής του τσέλου, Δαμιανός Καϊλόγλου είπε:
«Τα κομμάτια που θ’ ακούσετε γράφτηκαν σε μια μεταβατική περίοδο, από το μπαρόκ στον κλασικισμό. Οι συνθέτες της εποχής ήταν αυτοί που συμβάλανε στο ν’ αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα γλώσσα. Είναι η γλώσσα της κλασικής τεχνοτροπίας την οποία εκφράσανε με τον καλύτερο τρόπο οι μεγάλοι κλασικοί, όπως ο Χάυδν, ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν.

008

Σε μια εποχή ζυμώσεων και αλλαγών αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο ο συνθέτης κινείται μέσα στην κοινωνία. Οι συνθέτες παίρνουν πια τον έλεγχο της κατάστασης, παρουσιάζοντας τα έργα τους με τον τρόπο που θέλουν αυτοί.

Αξίζει να πούμε ότι οι μετέπειτα συνθέτες, οι κλασικοί, έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση σ’ όλους αυτούς ,αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και εκτιμώντας το έργο τους, γιατί έβρισκαν σ’ αυτό σελίδες πραγματικής Τέχνης.

Τα κομμάτια που θ’ ακούσετε είναι κομμάτια που δουλέψαμε στο μάθημα της Μουσικής Δωματίου και σας τα παρουσιάζουμε.»

Έπαιξαν οι Βαλεντίνη Φωκά πιάνο, Κοραλία Μπογδαμπεϊδου φλάουτο,
Κατερίνα Μαίου, Δαμιανός Καίλόγλου και Νίκη Πυροβολάκη τσέλο.

009014

banner-article

Ροη ειδήσεων