Νάουσα Παιδεία

Δυναμική η κινητοποίηση των μαθητών Λυκείων της Νάουσας – Τα αιτήματα (Video – Photo)

Δύναμη παλμό και οργάνωση είχε η μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών και των τριών Λυκείων της Νάουσας το πρωί της  Τετάρτης.

Οι μαθητές  με συνθήματα ξεκίνησαν από την πλατεία Καρατάσου,  έκανα πορεία στο κέντρο της Νάουσας και κατέληξαν στο Δημαρχείο όπου παρέδωσαν τα αιτήματα τους στον δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη και στους αντιδημάρχους  Στέργιο Δάγγα  και Χρυσούλα Πασχούλα οι οι οποίοι δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

 

1ο & 2ο ΓΕΛ Νάουσας & ΕΠΑΛ Νάουσας– Αιτήματα Κινητοποιήσεων

  Κατά τον Νοέμβριο του 2016 τα τρία λύκεια προέβησαν σε κινητοποιήσεις εν προκειμένω να εισακουστούν τα αιτήματά τους τα οποία δίνουν έρεισμα για περεταίρω αγώνες.

  Έχοντας πάντα το αγωνιστικό ιδεώδες ο σκοπός των κινητοποιήσεων των μαθητών έχει αποκλειστικό σκοπό τη συλλογική δράση των σχολείων η οποία είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των όποιων διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων.

 Το εγχείρημα έχει καθαρά μαθητοκεντρικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται κατά των Καθηγητών των σχολείων, ή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με τους οποίους θέλημα είναι η συνεργασία για υπεράσπιση των κοινών θέσεων.

  Το εγχείρημα δεν υποκινείται από καμία πολιτική ή κομματική παράταξη και δεν έχει κανενός είδους πολιτικά κίνητρα.

Τα αίτια των κινητοποιήσεων είναι τα ακόλουθα:

1.     Έλλειψη χρηματοδότησης των σχολείων, τα οποίο για να εξασφαλίσουν βασικές λειτουργίες τους (θέρμανση, καθαριότητα κ.α.) αναγκάζονται να απευθύνονται στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και στους Συλλόγους Καθηγητών.

2.     Η έλλειψη καθηγητών, ή η καθυστερημένη έλευσή τους στα σχολεία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται περεταίρω μαθητές και καθηγητές να ολοκληρώσουν τη διδακτέα ύλη.

3.     Έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία. Έλλειψη που πολλές φορές με βλάβες της που επακολουθούν στην κτηριακή δομή των σχολείων θέτει τους μαθητές σε κίνδυνο. Πολλές φορές επίσης δυσκολεύει την διεξαγωγή των μαθημάτων (ιδίως στο ΕΠΑΛ).

4.     Αδυναμία για ελάφρυνση του εισιτηρίου για αστικάπου αφορά τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο από παιδιά, που είναι άλλο ένα βάρος στην ήδη βεβαρυμμένη οικογένεια.

5.     Υπέρογκη διδακτέα ύλη, η οποία σε πολλά μαθήματα αδυνατεί να διδαχτεί στα σχολικά πλαίσια φέρνοντας τους μαθητές, ιδίως τους τριτοετείς, σε δυσμενή θέση ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

6.     Η λάθος κατανομή των ωρών, που γίνεται φανερή ιδίως στα μαθήματα προσανατολισμού στην Γ΄ Λυκείου. Παράδειγμα αυτών των αστοχιών, η διδασκαλία Ιστορίας κατεύθυνσης στην Ομάδα Πληροφορικής και Οικονομίας, ενώ οι μαθητές μπορούν να δώσουν Ιστορία γενικής παιδείας Πανελλαδικώς.

7.     Ο τρόπος εξέτασης των Πανελληνίων, καθώς οι μαθητές καλούνται να δώσουν πρώτα ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά Πανελλήνιες, αυξάνοντας έτσι την κούραση, την πίεση και το άγχος που δημιουργούν οι εν λόγω εξετάσεις.

8.     Οι ασάφειες και οι αστοχίες των σχολικών βιβλίων, που είναι ένα κοινώς αποδεκτό γεγονός και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς.

9.     Τα υπεράριθμα τμήματα, αποτελούμενα από μαθητές που ο αριθμός τους πλησιάζει τους 30 ανά τμήμα, συνήθως σε μαθήματα κατευθύνσεων, που δυσκολεύει περεταίρω τη διεξαγωγή του μαθήματος.

10.                        Το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο, που στόχο έχει απλά και μόνο την αποστήθιση και την κάλυψη της διδακτέας ύλης και όχι στην ουσιαστική καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την εκπαίδευση για άμεση εργασία.

11.                        Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας, που μαστίζει το Ελληνικό σχολείο. Κι η ένταση για το εν λόγω επίμαχο θέμα κορυφώνεται με την πρόσφατη δήλωση του κ. Αλεξιάδη που δηλώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Η Αυγή” πως σε συνεργασία με τον κ. Φίλη σχεδιάζεται να εισαχθεί στο σχολικό πρόγραμμα Μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από το σχολικό έτος 2016-2017. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα του τεχνοκρατικού ρόλου του σχολείου ενόψει μείωσης των ωρών μαθημάτων όπως αυτό της Λογοτεχνίας.

12.                         Η αδυναμία συνεργασίας των σχολείων με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, που σαν επέκτασή του συμβάλλει στη μη ολοκληρωμένη κατανόηση των μαθημάτων, ιδίως των θετικών κατευθύνσεων.

13.                        Η αδυναμία του συστήματος για αξιοποίηση των ταλέντων των μαθητών, ταλέντων με κλίση στον αθλητισμό, στη μουσική, στα καλλιτεχνικά, στις επιστήμες, στην έρευνα, στην έκφραση και σε τόσες άλλες κλίσεις που χαρακτηρίζουν το παιδί, που ενώ παλεύει με τον όγκο των μαθημάτων παλεύει παράλληλα να κρατήσει επαφή και με τις παραπάνω ασχολίες του.

  Θέλημα των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων είναι να εισακουστούν τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά στο Ελληνικό σχολείο και να βρεθεί άμεση λύση τόσο από τους υπεύθυνους φορείς όσο και συλλογικά σε συνεργασία με τους μαθητές. Συνεργασία που απορρέει από ουσιαστικό διάλογο των φορέων με τους ίδιους τους μαθητές ή τα συμβούλιά τους, με γονείς και καθηγητές ή τους συλλόγους τους. Κοινώς αποδεκτό επίσης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικότερου σχολικού περιβάλλοντος όπου οι φορείς θα δίνουν σημασία στις εκάστοτε επιθυμίες των μαθητών και όποτε είναι δυνατό θα κινούν τις διαδικασίες για την πραγματοποίησή τους.

  Μελλοντικές δράσεις των τριών Λυκείων, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων είναι η απευθείας έκλυση στους Συμβούλους Παιδείας των Νομών για συναντήσεις σε προσωπικό επίπεδο εν προκειμένω να μην αγνοηθούν τα αιτήματα, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις ανά τον Δήμο, συμπεριλαμβανομένων μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, ημερίδων με ανοιχτό διάλογο, διαδικτυακή δράση με δημιουργία ιστοσελίδων, ιστοτόπων και σελίδων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.α.

«Αυτοί που μας ‘κλεψαν το βιβλίο απ’ το χέρι μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι…» (Μπ. Μπρεχτ)

Παρακολοιυθείστε το video από την κινητοποίηση και τις δηλώσεις του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη των αντιδημάρχων Στέργιου Δάγγα και Χρυσούλας Πασχούλα καθώς και των μαθητών.

 

naousanews.gr

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων