Βέροια Παιδεία

Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου Βέροιας: Τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου της πόλης

Υπόμνημα που κατέθεσαν οι καθηγητές του Ωδείου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, στις 5-10-2015

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριοι και κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι

Για τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας που υπάγεται στην ΚΕΠΑ, ένα τέταρτο «μνημόνιο» έρχεται να προστεθεί στα τρία που ήδη ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες, εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους και άνεργους.

Με ευθύνη και την ανοχή του ΔΣ της ΚΕΠΑ, επιβάλλεται η άποψη της υπηρεσίας ότι φέτος θα πρέπει το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησής μας να μεταβληθεί, όπως ίσχυε σύμφωνα με τον νόμο ως τώρα, από 30 ώρες σε 40. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στον υπολογισμό του ωρομισθίου που μειώνεται αυτόματα κατά 25%, αφού ο βασικός μηνιαίος μισθός σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο θα ανάγεται πλέον σε πολύ περισσότερες ώρες πλήρους απασχόλησης.

Πέρα από την προφανή δραστική μείωση των αποδοχών μας προκύπτει και ένα ζήτημα όχι μικρότερης σημασίας: Η σύμβαση, που προτείνει η Διοίκηση να υπογράψουμε, νομιμοποιεί έμμεσα την αμφισβήτηση του ρόλου και του έργου του καθηγητή, την αλλοίωση της φύσης και τις ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του μουσικού, και κάτω από τον κίνδυνο της ανεργίας, την αποδοχή όρων που αντίκεινται στην νομοθεσία για την λειτουργία των Ωδείων.

Εμείς, με δύο έγγραφα που καταθέσαμε στην ΚΕΠΑ, στις 17-9-15 και στις 29-9-15 (ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ), ζητήσαμε να πάρει θέση η Διοίκηση. Στις 30-9-2015 παρευρεθήκαμε σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΠΑ και σε διαδικασία εκτός ημερησίας διατάξεως καταθέσαμε τις απόψεις μας προφορικά και εγγράφως για την αναγωγή του ωρομισθίου στις 30 ώρες. Το ΔΣ της ΚΕΠΑ όχι μόνο δεν πήρε θέση και απόφαση, αλλά θεώρησε την όλη διαδικασία απλά ενημερωτική χωρίς να κρατηθούν πρακτικά.

Είναι προφανές ότι με την όλη αντιπαράθεση τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου της πόλης, γι’ αυτό αναδεικνύουμε το θέμα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πάρει θέση.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε το αίτημά μας να αποτελέσει θέμα της επόμενης συνεδρίασής σας.

Ο Πρόεδρος, Βέροια 5-10-2015

Ρεπάνης Θανάσης

music_notes

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΤΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Ύστερα από πολύχρονο αγώνα του σωματείου μας, με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο και συγκεκριμένα με τη διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 26 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α΄ 47/11-5-2015) οι καθηγητές μουσικής των Δημοτικών Ωδείων κατατάσσονται στον κλάδο Μουσικών ΤΕ. Έτσι, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 παρ. 2 του ΒΔ 16/1966 το οποίο προβλέπει 30 ώρες διδασκαλίας ως το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο, αποκαταστάθηκε το ωρομίσθιό μας αντισταθμίζοντας μερικώς τις μειώσεις των αμοιβών μας που είχαμε υποστεί εξ αιτίας των μνημονίων.

Όμως, πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε από ανώτερα στελέχη της Διοίκησης της ΚΕΠΑ ότι η αναγωγή του ωρομισθίου θα γίνει με βάση το πλήρες ωράριο των 40 ωρών, χωρίς όμως να γίνεται συνυπολογισμός και των 10 ωρών των συναφών καθηκόντων στο πλήρες ωράριο, όπως ρητά προβλέπονται σε ανάλογη ΣΣΕ που ισχύει στα ΝΠΔΔ, την οποία σύμβαση οι ίδιοι επιλεκτικά επικαλούνται.

Σημειώνουμε επιπλέον, ότι στην απόφαση 1933/2012 του Εφετείου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι οι διατάξεις του ΒΔ που προαναφέραμε « …ως ειδικές, ρυθμίζουσες θέματα αφορώντα τη λειτουργία των ωδείων και τους διδάσκοντες σ’ αυτά, υπερισχύουν αυτών του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, που είναι γενικές και αφορούν όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ».

Η πρόθεση αυτή της υπηρεσίας εκδηλώνεται για πρώτη φορά, αφού ουδέποτε ως τώρα από την υπαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο την 1-1-2013 δεν πρότεινε και δεν εφάρμοσε τον υπολογισμό με βάση το 40ωρο. Αντιθέτως, αποδέχθηκε το 30ωρο όπως προκύπτει και από το ωρομίσθιο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Αντιλαμβάνεστε ότι μας βρίσκει ριζικά αντίθετους μία ενδεχόμενη απόφαση της Διοίκησης που σημαίνει μείωση της τάξης του 25% στο βασικό ωρομίσθιο επειδή αντιβαίνει στην παραπάνω νομοθεσία. Μια τέτοια μείωση, με δικιά της απόφαση, έρχεται να προστεθεί στις ήδη ισχύουσες μνημονιακές μειώσεις τις οποίες έχει υποστεί ο κλάδος μας όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών στη χώρα μας.

Καλούμε την Διοίκηση έγκαιρα να πάρει θέση και να εφαρμόσει τον νόμο ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υποκειμενικές εκτιμήσεις και ερμηνείες.

Θα υπερασπισθούμε με κάθε τρόπο την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και τον θεσμό των Δημοτικών Ωδείων.

Βέροια 28-9-2015

Ο Πρόεδρος

Ρεπάνης Θανάσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας