Βραδιές ιστορίας και προβολή ντοκιμαντέρ για τα Σεπτεμβριανά από την Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας

adieu istanbul(1)

Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και τις σχετικές εκδηλώσεις, εντάσσει στο πλαίσιο της σειράς «Βραδιές Ιστορίες» εισήγηση με θέμα: «Τα Σεπτεμβριανά και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μέσα από ιδιωτική αλληλογραφία κατοίκων της Βέροιας». Το συγκεκριμένο θέμα θα αναπτύξει η Φιλόλογος κα Ολυμπία Μπέτσα την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20:00 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Το θέμα: Από το 2005 τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Ημαθίας άρχισαν να παραλαμβάνουν τμηματικά το προσωπικό αρχείο μιας συμπολίτισσας μας, το οποίο είχε διασώσει η επόμενη κάτοικος του σπιτιού της, μετά το θάνατο της πρώτης. Η επόμενη κάτοικος, φιλίστωρ εκπαιδευτικός, που είχε φροντίσει να το διαφυλάξει, θεώρησε πως μέσα από την προσωπική αλληλογραφία και τα σπαράγματα σημειώσεων θα αναδεικνυόταν η ιστορία της Ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, καθώς η συμπολίτισσα μας ήταν Κωνσταντινουπολίτισσα, γέννημα – θρέμμα που έτυχε να διαμένει στη Βέροια καθώς είχε παντρευτεί Βεροιώτη, πρώην μετανάστη της Αμερικής. Μέσα στις επιστολές αποτυπώνεται δειλά η ανησυχία και ανασφάλεια των Ελλήνων της Πόλης μετά τα Σεπτεμβριανά και η σταδιακή μετακίνηση τους στην Ελλάδα.

Η ομιλήτρια: Η Ολυμπία Μπέτσα είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας στην κατεύθυνση: Πολιτισμικές Σπουδές (γλώσσα, λογοτεχνία και καλλιτεχνική έκφραση) και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει παιδαγωγικά προγράμματα επιμόρφωσης στο αντικείμενο εξειδίκευσής της και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες παιδαγωγικού χαρακτήρα. Συμμετείχε με ανακοίνωση σε συνέδρια και ημερίδες τοπικής ιστορίας. Δημοσίευσε μελέτες και άρθρα παιδαγωγικού και ιστορικού περιεχομένου σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθία και από το 2014 Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύντρια του τετραμηνιαίου περιοδικού Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας.

0000286236(1)

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Αντίο Κωνσταντινούπολη του Ντίτερ Ζάουτερ.
Ο γερμανός σκηνοθέτης Ντίτερ Ζάουτερ ζει στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 22 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε: «Σκέφτηκα ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη σημερινή Κωνσταντινούπολη, εάν δεν ξέρει την ιστορία της. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, η οποία επηρέασε την εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πολύ περισσότερο του ελληνικού κράτους. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ζουν 2.000 έλληνες, μια ομάδα ανθρώπων που δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν, γερνάνε και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν πια...».

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30775 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια